«Πρωταθλήτρια» στις καισαρικές η Ελλάδα - Ξεπερνά κατά 43% το επιτρεπτό ποσοστό!

«Πρωταθλήτρια» στις καισαρικές η Ελλάδα - Ξεπερνά κατά 43% το επιτρεπτό ποσοστό!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καισαρικές στη χώρα μας συνιστούν το 58% του συνόλου των τοκετών - Γιατί η καισαρική «αποθεώνεται» στην Ελλάδα;

«Υπέρβαση» της τάξεως του 43% καταγράφεται στις γεννήσεις με καισαρικές τομές που γίνονται στη χώρα μας σε σχέση με το επιτρεπτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή που είναι 15%.
 
Στην Ελλάδα το ποσοστό των τοκετών με καισαρική τομή, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ανέρχεται στο 58%. Την ίδια στιγμή, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ο μέσος όρος των καισαρικών δεν ξεπερνάει το 30%.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της μαίας κυρίας Κωνσταντίνας Νούσια, το έτος 2015 η Ελλάδα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας: το ποσοστό των καισαρικών τομών έφτασε το 77% (ΕΛΣΤΑΤ, ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥnet). Το 2007 οι τοκετοί με καισαρική τομή αποτελούσαν το 42% του συνόλου των τοκετών στη χώρα, το 2012 έφθασαν το 50%, το 2014 το 58% και το 2015…απογειώθηκαν στο 77%. Το 2016 το ποσοστό των καισαρικών έπεσε στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο 58%. Tο ποσοστό αυτό «χαρίζει» προβάδισμα στην Ελλάδα και έναντι της γείτονος Τουρκίας, όπου οι καισαρικές τομές αποτελούν το 51% στο σύνολο των τοκετών.

Το θέμα των καισαρικών έχει βγει από τα σύνορα της χώρας, με τον ΠΟΥ να καταγράφει το 2016 σε πόρισμά του τους εντυπωσιακούς μελανούς αριθμούς αλλά και τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας που αποτυπώνονται και στο υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών. Διαπίστωναν πχ πως οι «μαύρες αμοιβές» είναι μεγαλύτερες στις περιπτώσεις του τοκετού με καισαρική τομή.
 
Πάντως, και στο τρέχον έτος οι καισαρικές τομές παραμένουν στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που κατέθεσε χθες ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, παραθέτοντας τα στοιχεία για τις γεννήσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη περιορισμού της καταχρηστικής «νοοτροπίας» των μη ιατρικά απαραίτητων καισαρικών στην χώρα μας.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία (2016) που παραθέτει, στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν 3.795 τοκετοί, εκ των οποίων το 58% με καισαρική. Μάλιστα, στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Σητείας πραγματοποιήθηκαν 14 τοκετοί, όλοι με καισαρική τομή!

 
Από το βήμα της Βουλής πέρυσι απαντώντας και πάλι σε επίκαιρη ερώτηση ο υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί ελέγχους στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, που έχουν υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών και αντικίνητρα σε γιατρούς, ασφαλιστικούς φορείς και τις άμεσα ενδιαφερόμενες. Ωστόσο, τίποτα ως φαίνεται δεν έχει προχωρήσει.

 
Γιατί όμως η καισαρική τομή «αποθεώνεται» έτσι στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Καταρχάς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου πρέπει να διαχειρίζονται οι μαιευτήρες τα περιστατικά τοκετών. Σπανίως ακολουθούνται τα κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, σχετικά με το πότε ο τοκετός δεν προχωράει και πρέπει να γίνει καισαρική. Όταν ο γιατρός κρίνει ότι έχουν «περάσει» οι ημέρες, συστήνει την προκλητή έναρξη τοκετού, η οποία γίνεται σε ανώριμο τράχηλο και συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα η καισαρική.

 
Επιπλέον, φαίνεται πως αυτός ο τρόπος τοκετού αποτελεί πλέον, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, όπως γιατρούς και μαίες, σε πολύ βολική λύση. Καθορίζουν με μεγάλη ακρίβεια το πρόγραμμά τους και τους τοκετούς τους. Είναι προφανές πως ο φυσιολογικός τοκετός με την ξαφνική έναρξη του αλλα και την απρόβλεπτη διάρκειας του αφήνει στον…αέρα το πρόγραμμα όλων.

 
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός πως οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να εγκυμονεί για την υγεία μητέρας και παιδιού, επηρεάζει δραστικά την τελική απόφαση του μαιευτήρα για τον τρόπο τοκετού: επιλέγει την καισαρική τομή στοχεύοντας στον ελάχιστο κίνδυνο για την επίτοκο και το μωρό. Εάν δε η έμμεση πίεση του γιατρού προς την ασφαλέστερη, κατ´ αυτόν, καισαρική τομή "συναντήσει" τους ενδοιασμούς και τον φόβο της γυναίκας για τον φυσιολογικό τοκετό, τότε η καισαρική τομή γίνεται μονόδρομος. 

ΣΧΟΛΙΑ (108)

Φωτεινή

Ξέρω περιπτώσεις που οι μανες ήθελαν σίγουρα φυσιολογικό τοκετό και τελικά ο γιατρός τα έφερε έτσι και τις έπεισε(χωρίς να υπάρχει πρόβλημα)και γέννησαν με καισαρική!Τελευταία φίλη μου αφού άλλαξε 5,6 γιατρούς βρήκε μια γυναικολογο για την οποία τώρα πίνει νερό στο όνομα της και γέννησε φυσιολογικά

Και εγώ το ίδιο.

Αφού άλλαξα 5 γιατρούς και ο 5ος ορκιζόταν ότι θα πάμε για φυσικό τοκετό άρχισαν να πλησιάζουν οι καλοκαιρινές του διακοπές...Με παίρνει λοιπόν και καλά αγχωμένος στις 11 η ώρα τη νύχτα για να πάω να γεννήσω το πρωί με καισαρική, στις 37 εβδομάδες και 5 μέρες. Τελικά τον σχόλασα και με ξεγέννησε μία εξαιρετική γιατρός που δεν χολόσκασε για τις διακοπές της και μάλιστα πολύ αργότερα. Κορίτσια οι γιατροί είναι πάρα πολλοί. Αν κάποιος δεν σας πείθει, βρείτε άλλον. Υπάρχει υπερπροσφορά, βάλτε πάνω από όλα τη λογική σας.

Αφγανή

Εμείς οι Αφγανές στην ηλικία των 22 ετών έχουμε 3-4 παιδιά και στην ηλικία των 44 έχουμε 9-16 εγγόνια. Και γεννάμε κανονικά, χωρίς καισαρική. Οι ελληνίδες κάνετε 1 παιδί μετά τα 40. Να γιατί σύντομα στην Ελλάδα η Αφγανική νεολαία θα έχει υπερδεκαπλάσιο πληθυσμό από την ελληνική νεολαία. Ζήτω οι Αφγανές γυναίκες!

Καλά θα κάνουμε παιδιά από τα 20

και θα τα βγάζουμε στα φανάρια για να γίνουν χρήσιμα άτομα στην κοινωνία. Ποιός μπορεί να στηρίξει οικονομικά ένα παιδί στα 20? Σαν τους Αφγανούς θέλουμε να καταντήσουμε?

Dr. Mitsaras

Απο ότι διαβάζω σε έρευνες το ποσοστό θνησιμότητας στην περίπτωση γέννας με καισαρική κυμαίνεται απ 120% μέχρι και 400% σε σχέση με την φυσιολογική γέννα. Οι επιπλοκές όπως διάφορες χειρουργικές, αιμοραγίας ή τραυματισμού οργάνων είναι πολλαπλάσιες απο τις επιπλοκές που μπορεί να συμβούν στον φυσιολογικό τοκετό. Η καισαρική πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου βλέπουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός δεν πάει καλά. Επίσης αυτό που διαβάζω είναι ότι τις περισσότερες σωστές αποφάσεις για καισαρική τις παίρνουν κατα τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και όχι απο πρίν. Περιπτώσεις όπου ο Γιατρός κρίνει την καισαρική 5 ημέρες ή και περισσότερο πρίν τη γέννα, λόγο κακής θέσης του εμβρίου, δεν ευσταθούν αρκετές φορές και γίνονται για άλλους λόγους. Αυτό διότι το έμβρυο στην πλειονότητα των περιπτώσεων παίρνει τη σωστή θέση για την έξοδο κατα τη διάρκεια του τοκετού. Τωρα σε αυτά που γράφω δεν ξέρω αν είμαι σωστός. Απλά αυτά διαβάζω σε επιστημονικά άρθα και τα παραθέτω επιλεκτικά.

Αχόνευτος

Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος... Το ότι ταακωνεσαι και σε τέτοιο θέμα δείχνει την καταγωγή σας, δηλαδή ουδεμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Ντροπή σας. Μόνο βρισιές και κακίες παντού.

Ανορθογραφε και αχωνευτε

Αν ήσουν Έλληνας θα ήξερες ότι ακριβώς επειδή είμαστε απόγονοι των αρχαίων πράγμα που έχει αποδειχτεί περίτρανα και επιστημονικά προς μεγάλη σας λύσσα, οι αρχαίοι τρωγοντουσαν όλη την ώρα μεταξύ τους, και ξεκατινιαζονταν ανηλεώς. Αυτό άλλωστε ήταν και το πραγματικό αίτιο της πτώσης τους που ήρθε με την ρωμαιοκρατια.

Go Natural

Κοριτσια μη φοβαστε. Γεννησα φυσιολογικα στα 20 μου , συναισθηματα εντονα πou αξιζουν.

αχόνευτος

Δεν μπορούν όλες να γεννήσουν φυσιολογικά. Ο ιατρός αποφασίζει όχι η φέρουσα το έμβρυο για την χρήση καισαρική ή όχι.

TG

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βριζετε με ακατανόμαστες εκφράσεις όσες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική. Αυτό θεωρούν σωστό για τις ίδιες και τα παιδιά τους αυτό πράττουν. Δεν είμαστε καλά. Με το ζόρι να επιβάλλετε τη γνώμη σας σε ένα τόσο προσωπικό θέμα.

Σκεπτικος

Δισφωνω το παιδι πρεπει να βγαινει μονο απο την τρυπα οτιδηποτε αλλο ειναι μη ομαλο.

Εσύ πάντως

Τη δουλεύεις καλά τη δική σου?

Αντιδραστικό Στοιχείο

Οι απόγονοι του ιμπραημ σε κάποια χωριά στη Πελοπόννησο λόγο το οτι θέλουν να κρατήσουν την φυλετική του ταυτότητα καθαρή ως Αιγύπτιοι γιουφτοι που ειναι κανουν παιδιά μεταξύ τους.Ολοι γνωρίζουμε για το οτι κόρες πανε με μπαμπάδες και γιοί με μαμάδες.Έτσι εχουν ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι μαμμή και να τις ξεγεννανε παράνομα ώστε να μην γίνει αντιληπτό.

επιλογή ημερομηνίας

Καλά μην τρελαθούμε κιόλας, δεν φταίνε μόνο οι γιατροί. Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα πονέσουν περισσότερο και γενικά φρικάρουν με την προοπτική της πολύωρης διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν, δυστυχώς, και διάφορες βλαμμένες (και λίγα λέω) που θέλουν εσκεμμένα να επιλέξουν ημερομηνία γέννας για διάφορους λόγους, π.χ. για να καθορίσουν το πρόγραμμα τους ή ακόμη και για να διαλέξουν τι ζώδιο θα βγει το παιδί. Και αν νομίζετε ότι με το τελευταίο είμαι υπερβολική, γελιέστε!!!!

Βικα

Δεν εισαι υπερβολική δυστυχώς.... Ειναι η αληθεια... Το έζησα στο νοσοκομειο που γέννησα την κορη μου 29/4 και ηταν μια που προγραμμάτισε καισαρική για πρωτομαγιατικο μωρο!!!!

365

Ποσό πάει η καισαρική κ ποσο η φυσιολογική κ χωρια τα φακελια

Dim

ιδιαίτερη διαφορά δεν έχει, τα ίδια παίρνουνε, άντε κάτι παραπάνω το νοσοκομείο γιατί κάθεται η γυναίκα 1 ημέρα παραπάνω. θέμα ευκολίας των γιατρών είναι. όταν πηγαίναμε για εξετάσεις στο Ιασώ καθημερινές, το νοσοκομείο ήταν γεμάτο και γινόταν χαμός.η γυναίκα μου γέννησε Κυριακή. ζήτημα εάν γεννήθηκαν 10 παιδιά την Κυριακή αυτή στο μαιευτήριο. όταν πήγα και δήλωσα το παιδί, καθώς η ληξιάρχης γύριζε τις λίστες, υπήρχε πραγματικά μεγάλη διαφορά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης