Τρομερό: Άγνωστο πόσοι καταναλωτές έχουν αγοράσει το μολυσμένο βρεφικό γάλα Frezylac

Τρομερό: Άγνωστο πόσοι καταναλωτές έχουν αγοράσει το μολυσμένο βρεφικό γάλα Frezylac

Στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει βάση δεδομένων και μέτρησης των προϊόντων που πωλήθηκαν, ανακλήθηκαν, επιστράφηκαν, ενώ την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός πως τουλάχιστον έξι παρτίδες βρεφικού γάλατος διακινήθηκαν από την εταιρεία μέσω παιδιάτρων για ενημέρωσή τους και ενημέρωση γονέων

Τρομερό: Άγνωστο πόσοι καταναλωτές έχουν αγοράσει το μολυσμένο βρεφικό γάλα Frezylac
Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά στη διαδικασία απόσυρσης εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων βρεφικού γάλατος Frezylac στη χώρα μας. 

Μπορεί ο καθ´ύλην αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), να αποφασίζει και να ανακοινώνει τις τελευταίες δέκα ημέρες ανάκληση των ύποπτων για σαλμονέλα παρτίδων βρεφικού γάλατος, έπειτα από την ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για μολυσμένα προϊόντα παραγωγής στο εργοστάσιο της εταιρίας Lactalis, ωστόσο στην ελληνική πραγματικότητα η διαδικασία της απόσυρσης δεν μπορεί να αποτυπωθεί με στοιχεία και αριθμούς. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά βάση δεδομένων και μέτρησης των προϊόντων που πωλήθηκαν, ανακλήθηκαν, επιστράφηκαν, ενώ την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός πως τουλάχιστον έξι παρτίδες βρεφικού γάλατος διακινήθηκαν από την εταιρεία μέσω παιδιάτρων για ενημέρωσή τους και ενημέρωση γονέων. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ε.Ο.Φ ανακοίνωσε την ανάκληση 58 παρτίδων βρεφικού γάλατος Frezylac στις 11 Δεκεμβρίου ενώ χθες
προέβη σε συμπληρωματική ανάκληση άλλων πέντε παρτίδων -και στις δύο περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους
Κλείσιμο
όπως υπογράμμιζε στις σχετικές ανακοινώσεις. 

«Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία των τεμαχίων που έχουν αγοραστεί από τους καταναλωτές» παραδέχεται η εταιρεία Frezyderm, απαντώντας σε ερώτηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, κ. Λευτέρη Ζαγορίτη.
Αναφέρει επίσης πως γνωρίζει τον αριθμό των τεμαχίων που έχουν διατεθεί σε φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς, και ο οποίος ανέρχεται σε 205.177 τεμάχια. 

Η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά έθεσε, μόλις έγινε γνωστό το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ερώτημα στην εταιρεία εισαγωγής και διακίνησης του ύποπτου βρεφικού γάλατος ζητώντας διευκρινίσεις σε πολλά επίπεδα. Ζητούσε ειδικότερα διευκρινίσεις για το πόσες παρτίδες του πιθανόν μολυσμένου με το στέλεχος salmonella agona έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων, πού έχουν διοχετευθεί τα προϊόντα, ποια είναι η διαδικασία αντικατάστασης ή αποζημίωσης των καταναλωτών, καθώς και απάντηση στο ερώτημα πόσος χρόνος απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης του προβλήματος. 

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία των τεμαχίων που έχουν αγοραστεί από τους καταναλωτές, ωστόσο γνωρίζουμε με ακρίβεια, βάση των λογιστικών εγγράφων μας, ότι το σύνολο των πωλήσεών μας στα φυσικά και ηλεκτρονικά φαρμακεία, καθώς και τις φαρμακαποθήκες - Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών εκ των ελεγχόμενων παρτίδων ανέρχεται στις 205.177 τεμάχια, ένα ποσοστό των οποίων αναμένουμε να επιστραφεί» αναφέρεται στην απάντηση της εταιρείας προς την ανεξάρτητη αρχή, στις 20 Δεκεμβρίου. 

Άγνωστη ποσότητα τεμαχίων βρεφικού γάλατος σε παιδίατρους 

Από τις διευκρινίσεις που έδωσε η εταιρία Frezyderm στον Συνήγορο του Καταναλωτή προκύπτει πως οι ανακλήσεις σε παρτίδες λόγω υποψίας σαλμονέλας είναι 58. Αυτός ο αριθμός αφορά και στην πρώτη ανάκληση που έγινε από τον Ε.Ο.Φ. 

Εξι παρτίδες δεν πρόλαβαν να εισαχθούν στη χώρα μας και είναι δεσμευμένες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής στη Γαλλία. 

Ωστόσο, άλλες έξι παρτίδες διατέθηκαν ως δείγματα αποκλειστικά σε γιατρούς και παιδίατρους και όχι στην αγορά. Η εταιρεία ενημερώνει τον Συνήγορο του Καταναλωτή ότι «όλοι οι γιατροί που έχουν λάβει τα συγκεκριμένα δείγματα, έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή από τους συνεργάτες της εταιρείας. Βρισκόμαστε και σε διαδικασία γραπτής ενημέρωσής τους».  

Από τις υπόλοιπες 46, οι 17 παρτίδες δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά. «Συνεπώς από τις 58 παρτίδες, κυκλοφόρησαν στην αγορά οι 29 και τελούν σε διαδικασία ανάκλησης», αναφέρεται. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και οι πέντε παρτίδες που ανακλήθηκαν με χθεσινή απόφαση του Ε.Ο.Φ και για τις οποίες δεν έχει γίνει γνωστό αν διακινήθηκαν μέσω φαρμακείων και συνεταιρισμων ή μέσω άλλου καναλιού όπως πχ οι γιατροί. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης