Συναγερμός με μηνιγγίτιδα στο Καματερό: Ακρωτηριάζεται 5χρονη που νόσησε

Οι παιδίατροι ζητούν από το υπ. Υγείας να εντάξει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο για την οροομάδα Β

Το θέμα της ένταξης του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που είχε απασχολήσει πριν από τρεις εβδομάδες την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής  - είχε στείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν δραματικό τρόπο: με «πρωταγωνιστή» ένα 5χρονο παιδί από το Καματερό Αττικής το οποίο νόσησε με μηνιγγίτιδα τύπου Β, εκδήλωσε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία μέσα σε ένα 24ωρο, νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  και πλέον θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (μερικό ακρωτηριασμό) στο κάτω άκρο του.

Η μικρή ασθενής νοσηλεύεται τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Το 5χρονο κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ωστόσο η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία και οδήγησε σε εισαγωγή σε ΜΕΘ. Το παιδί διέφυγε τελικά τον κίνδυνο, ωστόσο η μηνιγγίτιδα τύπου Β είχε προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων του παιδιού. Οι γιατροί του Παιδιατρικού νοσοκομείου έχουν προγραμματίσει τον μερικό ακρωτηριασμό του κάτω άκρου της 5χρονης και την προσθήκη τεχνητού άκρου.

Επανεξέταση της αποζημίωσης του εμβολίου για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ζητούν οι παιδίατροι 

Με επιστολή της, η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγλματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει πως παρότι τα τελευταία χρόνια η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, ωστόσο η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα (στοιχεία έτους 2015).

Η πρόληψη, μέσω εμβολιασμού, συνιστά τη βασική άμυνα απέναντι στη νόσο, αλλά το εμβόλιο παραμένει εκτός Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, λόγω σταθερά χαμηλής επιδημιολογίας.

Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν πως η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλείται από τη μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να μετριέται μόνο με βάση τον αριθμό των περιστατικών και ζητούν από τους αρμοδίους ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αλλά και ξεκάθαρες συστάσεις για τη χορήγησή του από την πολιτεία προς τους γιατρούς.

«Η παιδιατρική κοινότητα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις του συγκεκριμένου εμβολιασμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς και τελικά στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει το επίπεδο της ευθύνης που επιβαρύνει έναν παιδίατρο όταν αρρωστήσει ένα παιδί από νόσημα για το οποίο υπάρχει εμβόλιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ, κ. Κώστας Νταλούκας.

Προσθέτει, δε, ότι είναι ανεπίτρεπτο στην Ελλάδα της κρίσης αντί η πολιτεία να επενδύει σε μέτρα πρόληψης για να διασφαλίσει την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, δημιουργεί παιδιά δύο ταχυτήτων, καθώς ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους κάποια προστατεύονται περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα.

Δείτε βίντεο: Καματερό: 5χρονη νόσησε από μηνιγγίτιδα Β και ακρωτηριάζεταιΣΧΟΛΙΑ (72)

Ο υπουργός, όμως, δεν απάντησε

To θέμα το είχε φέρει στην βουλή κάποιος βουλευτής και μάλιστα πρόσφατα. Τους είχανε προειδοποιήσει αλλά ο υπουργός υγείας δεν καταδέχτηκε να απαντήσει. "Επειδή λέγεται πως ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί κατά του εν λόγω τύπου μηνιγγίτιδος είναι η τιμή του εμβολίου για ποιο λόγο το υπουργείο διακινδυνεύει τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων νέων Ελληνόπαιδων, ενώ ταυτόχροvα διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για την σίτιση και την περίθαλψη λαθρομεταναστών;" Αθήνα, 21/10/2016

kostas109

διαβάζοντας τις απόψεις πολλών εδώ μέσα .. ένα έχω να πω.. κάνουμε ολόκληρο σαματά για τα εμβόλια των παιδιών από τη Συρία, γνωρίζοντας ότι τα δικά μας δεν έχουν κάνει τα δικά τους?

Tx

Αυτό το εμβόλιο γίνεται σε 2 δόσεις Χ 100 = 200 σύνολο. Δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς. Προφανώς οι άνεργοι γονείς που έχουν 2 παιδιά (όπως εμείς) δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος των 400 . Καληνύχτα Ελλάδα.

Γovέας με 2 μικρά παιδιά

@ Tx08/11/2016 17:30: Aγαπητέ/ή, το κράτος από το 2010 εvδιαφέρεται περισσότερο για τους αλλoδαπούς στην Eλλάδα παρά για τους 'Eλλnvεs! Eξoύ και ο αvτιρατσιστικός νόμoς, το τέμεvoς στο Βoταvικό, η φiμωση συγκεκριμέvoυ κόμματoς κλπ κλπ. Τίπoτα δεν έxετε καταλάβει;

Μαρια

Το συγκεκριμενο εμβολιο ειναι πανάκριβο και δεν καλύπτεται απο τα ταμεια. Ηρθε η ωρα το κρατος να προνοήσει...

Κριμα πολυ για το αθωο κοριτσακι

Καιρος να εχουμε κρατος που να λειτουργει για τους πολιτες και οχι για την μπανανια που ταιζει τους 300 αργοσχολους πισινους στο καφενειο στο Συνταγμα.

@15:44Το συγκεκριμενο εμβολιο δεν καλύπτεται ....

Ε..ας απολύσει το κράτος ορισμένους Υπουργούς και τσιράκια τους(!) μα ούτως αλλιώς άχρηστοι μας είναι...και ας αγοραστούν εμβόλια για όλα τα παιδιά!

Ορθόδοξος Χριστιανός

Αυτά είναι δοκιμασίες του Υψίστου. Ο Θεός στέλνει τις αρρώστιες ΑΚΟΜΑ και σε πιστούς για να δει αν πιστεύουμε πραγματικά ή όχι. Τα λένε οι Γραφές...

ΟΣΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΣΥ ΔΕ ΟΡΘΟΔΟΞΕ..... ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑΑΑΑΑΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟΝ ΕΙΧΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕΣ ΜΛΚΙΕΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.

Ορθόδοξος Χριστιανός

ΑΥΤΑ λένε οι Γραφές και ΕΜΕΙΣ οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αυτά πιστεύουμε. Τώρα αν εσύ είσαι άθεος ή αιρετικός και έχεις προσαρμόσει την ΘΡΗΣΚΕΙΑ στα μέτρα σου, είσαι υπεύθυνος και υπόλογος εις τον Κύριο...

κωστας

Nα μην σου πω καλυτερα που τις εχω γραμμενες τις γραφες και τις παλιες και τις καινουριες πονηρε σκοταδιστη που το παιζεις και ενθεος υποκριτη του κερατα ουστ απολειφαδι !!!

προς τρολ@15:05

εσυ τρολ 15:05. το μονο που κανεις συνεχως ,ειναι να ενοχοποιεις τον Θεο για ολα....και να αποπροσανατολιζεις τους ανθρωπους.

Γλυκερια Θεοδωρακη

Τι διαβαζουμε;τι λετε;δηλαδη αν το παθαινε αυτο παιδι/εγγονι σου θα ελεγες ολα καλα;μου το εστειλε ο Θεος για να με δοκιμασει;

Alex

Μία απορία έχω το κοριτσάκι είχε κάνει το εμβόλιο;

δυστυχώς

Όχι βέβαια, αν το είχε κάνει, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα ...

Μαρία Μπελεζωνη

Σύμφωνα σε όλα τα παραπάνω και πρόσθετων ότι οι φαρμακοβιομηχανίες μας βλέπουν ως πορτοφόλια.

Καλημέρα

Καλά που το καταλάβες. Όπως οι τράπεζες έτσι και οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ξέρεις πόσο κοστίζει η ανάπτυξη ενός φαρμάκου;

Αν ξερεις

Πες ας ρε εξυπνε

Ανεμβολιαστος

Βρε δεν εμβολιαζομαστε οτι και να κανετε

κοιμάσαι όρθιος

Εσύ δεν χρειάζεσαι εμβόλιο, αλλά ψυχίατρο

Έφη

Εσύ κάνε ό,τι θέλεις. Αν νομίζεις πως είναι εξυπνάδα το να μην εμβολιαστείς εσύ ή να μην εμβολιάσεις το παιδί σου, δικαίωμά σου. Μην προβάλεις όμως και την άνευ αιτιολόγησης και,φυσικά, λογικής αυτή τη δογματική σου άποψη. Οι επιστήμονες και οι υγειονομικέ αρχές της χώρας οφείλουν να προασπίσουν τη δημόσια υγεία και πάνω απ' όλα να δίνεται η δυνατότητα στους νοήμονες ανθρώπους να προστατευτούν από λοιμώδη νοσήματα και να προστατέψουν τα παιδιά τους. Η άγνοια, ο σκοταδισμός, η αμάθεια και ο αναλφαβητισμός ανήκει στην εποχή του Μεσαίωνα, όχι στον 21ο αιώνα.

προς ανεμβολίαστο

Τους είπε το σύστημα:παίξτε χρηματιστήριο. Πήγαν όλοι σαν τ αρνιά παίξαν και τους ξαφρίσανε. Τους είπε το σύστημα:δανειστείτε για σπίτια και διακοποδάνεια ότι εισόδημα και να χετε.Τους πίστεψαν και τώρα τους παίρνουν τη γη. Τώρα τους λένε:εμβολιαστείτε,και μη σκάτε για παρενέργειες. Θα πάνε σαν τ αρνιά. Το 1987 εξανάγκασαν να εμβολιαστούν 45 άνθρωποι με το νέο εμβόλιο της ηπατίτιδας β.Εγώ αρνήθηκα με συνέπειες βέβαια. Από τους 45 οι 7 έγιναν φορείς ηπατίτιδας β!!! και παρέμειναν...Εγώ περίμενα να περάσουν 10 χρόνια κι έκανα το τροποποιημένο κι αυτό λόγω επαγγέλματος. Όχι ζωντανό και αδρανοποιημένο τον ιό, αλλα dna από την κάψα του.Μην πέφτετε με τα μούτρα σε ότι σας σερβίρουν.Ας δοκιμαστεί πρώτα κάποια χρόνια. Με το εμβόλιο του hpv είδατε στο αμέρικα πόσες παραλήσεις και μυοπάθειες εμφανίστηκαν αμέσως μετά τον εμβολιασμο? Τώρα ο καθένας ό,τι θέλει επιλέγει.

Αυτές είναι κουβέντες "καφενειακού τύπου"

Όλα τα στοιχεία που αναφέρεις, αμφιβάλω εάν είναι επίσημα ... Κάπου άκουσες κάτι, σε κάποιο forum κάποιος άλλος έγραψε κάτι κ.ο.κ. Έχεις πάρει ποτέ τη γνώμη ενός σοβαρού γιατρού ή ερευνητή??

τι

να σου κάνω που δεν μπορώ να τα πω με ονόματα.Φυσικά και είναι αληθινά και προσωπικές εμπειρίες. Τα ζησα στο πετσί μου, όπως και το πιλοτικό πρόγραμμα με ενισχυμένες δώσεις mantoux σε άτομα που είχαν κάνει BCG προ διετίας,για να κάνει ο Αρχίατρος εργασία το 1991, και να ελεγξει την ανοσοαντίδραση που πυροδοτείται σε μεγάλη εκθεση στον βάκκιλο. Πάλι με τρέχανε. Άστα μην το ψάχνεις. Υπάρχουν κι άλλοι 44 που το ζήσαν μαζί μου. Ίσως κάποιος να το διαβάσει και να καταλάβει.

alexandra xanthakou

Καλησπέρα σε όλους, το εμβόλιο αυτό που είναι το Bexsero αν θυμάμαι καλά, το κάναμε πέρισυ το Φεβρουάριο στην μικρή μας που είχε κλείσει τα 4 σε δύο δόσεις αν μήνα με κόστος 100 ευρω η δόση.Είχα μιλήσει με τον παιδιατρό μου, του είχα πει τότε διαβάζοντας στο ιντερνετ ότι τα ποσοστά να νοσίσει κανείς είναι πολύ χαμήλα -γιάτι να το κάνουμε- και η απάντηση του ήταν ναι έχεις δίκιο αλλά αν στο μικρό αυτο ποσοστο ειναι το δικό σου παιδί? Έτσι προχωρήσαμε.Παρενέργεις δεν είχαμε πέραν οτι πρήστηκε το χεράκι της για λίγο . Πέραν, του γεγονότος οτι ναι οι φαρμακευτικές κερδίζουν αρκετά, δεν πρέπει να σκεφτούμε και λίγο ποσα έχει καταφέρει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια και να προσφέρουμε σαν γονείς την καλύτερη ασπίδα που μπορούμε για τα παιδιά μας.

Nikos Gialpas

εγω το εκανα και στα 4 παιδια 2 δωσεις και εσκασα 104χ8 = 832 + 70 παιδιατρος = 900 κατοσταρικα τσακ μπαμ....αλλα με αυτα δεν παιζω, και 5000 χιλιαρικα να καναν θα τα δινα παλι...

Outlaw

Εδώ υπάρχει παιδίατρος που δεν εμβολιάζει τα παιδιά της και έφτιαξε πλαστό χαρτί για να τα γράψει στο δημοτικό. Ωραίο; Μόλις μου το είπαν έμεινα κάγκελο! Επαγγελματίας! Θέτει σε κίνδυνο όλους!

καλά

έκανε, λες να μην ξέρει; Πάντως τρελή δεν είναι.Έχει τα δίκια της.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kalamarakia01

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ φέρονται να αφαίρεσαν τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές και την ταμειακή μηχανή, προκειμένου να διασταυρώσουν αν ο καταστηματάρχης είχε φροντίσει να κόψει τις αποδείξεις που αντιστοιχούν στα δελτία παραγγελίας που έχουν αναρτήσει οι δυσαρεστημένοι πελάτες στον τουριστικό οδηγό tripadvisor

33
kanakakis0

Στόχος του υποψηφίου δημάρχου Κηφισιάς είναι η διασφάλιση πρόσθετων πόρων για το Δήμο και η διοχέτευσή τους σε έργα αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και όχι σε έργα βιτρίνας.