Συγκλόνισαν οι γονείς του 27χρόνου Πακιστανού: «Τον μαχαίρωσαν γιατί ήταν μετανάστης»

Συγκλόνισαν οι γονείς του 27χρόνου Πακιστανού: «Τον μαχαίρωσαν γιατί ήταν μετανάστης»

Με λυγμούς οι δυο γονείς του αδικοχαμένου Λουκμάν Ζαχζάτ, υποστήριξαν στο δικαστήριο πως ο γιος τους δολοφονήθηκε από «εθνικιστές» μόνο και μόνο γιατί ήταν μετανάστης

Συγκλόνισαν οι γονείς του 27χρόνου Πακιστανού: «Τον μαχαίρωσαν γιατί ήταν μετανάστης»
Ρατσιστικά κίνητρα στη δολοφονία του 27χρονου γιου τους, Λουκμάν Ζαχζάτ, πριν από ένα χρόνο στα Πετράλωνα απέδωσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας οι γονείς του αδικοχαμένου νεαρού, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα από το Πακιστάν για να παρακολουθήσουν τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού κάθονται οι Διονύσης Λιακόπουλος και ο Χρήστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι δεν αρνούνται στην συμμετοχή τους στο τραγικό συμβάν, επιμένουν όμως ότι δεν είχαν πρόθεση, εκείνο το μοιραίο βράδυ, ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου, να σκοτώσουν. Μάλιστα, οι δυο κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργείται για την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής», προπηλακίστηκαν σήμερα σε μια από τις διακοπές της δίκης από μερίδα του ακροατηρίου, η οποία τους αποκάλεσε «δολοφόνους» και «εγκληματίες».

Με λυγμούς οι δυο γονείς του αδικοχαμένου νεαρού, υποστήριξαν στο δικαστήριο πως ο γιος τους δολοφονήθηκε από «εθνικιστές» μόνο και μόνο γιατί ήταν μετανάστης. Μάλιστα, ο πατέρας του Καντίν Χουσεΐν, κάλεσε τους Έλληνες να «σβήσουν» όπως είπε τους εθνικιστές. «Ο γιος μου ήταν 27 ετών. Ήλθε στην Ελλάδα στην αρχή του έτους 2009, λόγω της φτώχειας που αντιμετωπίζαμε. Δεν έβρισκε δουλειά εκεί. Ήθελε να έρθει στην Ελλάδα για να μας βοηθήσει οικονομικά. Μας έστελνε χρήματα και από αυτά κάποια ήταν για το σπίτι μας, κάποια για να πληρώνουμε δάνεια που πήραμε για να ταξιδέψει στην Ελλάδα» είπε ο πατέρας του θύματος για να προσθέσει: «Πήγαινε στις 3 τα ξημερώματα για δουλειά. Οι εθνικιστές τον σταμάτησαν και τον μαχαίρωσαν. Ο γιος μου ήταν πολύ ήρεμος. Εγώ πάντα του έλεγα να γυρίσει πίσω και εκείνος μου έλεγε να μείνει λίγο ακόμη να ξεπληρώσουμε τα δάνεια και να παντρευτούν οι αδελφές του».
Κλείσιμο

Πρόεδρος: Από που γνωρίζετε ότι τον γιο σας τον μαχαίρωσαν οι εθνικιστές, όπως λέτε;

Μάρτυρας: Τα γνωρίζω απ' όσα έχω ακούσει. Αυτά γίνονται από φασίστες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, πατέρας εννέα ακόμη παιδιών, το ταξίδι του γιου του στην Ελλάδα διήρκεσε ένα μήνα και στοίχισε 6 .000 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κατάφεραν να συγκεντρώσουν από φίλους και συγγενείς. «Μια φορά μόνο μας είχε πει ότι στην Ελλάδα δεν είναι καλά τα πράγματα για τους μετανάστες. Μας είπε ότι γίνονται επιθέσεις» είπε ο ίδιος και σημείωσε: «Ερχόμενος εδώ νόμιζα ότι θα αντιμετωπίσω ένα εχθρικό κλίμα, όμως βρήκα πολύ αγάπη. Να τους σβήσετε τους εθνικιστές, να μην υπάρχουν για να μένουν όλοι μαζί με ειρήνη».
«Τον σκότωσαν γιατί ήταν διαφορετικός»

Συγκλονιστική ήταν και η τοποθέτηση της μητέρας του 27χρονου στο δικαστήριο, η οποία προσπαθούσε να κρύψει τα δάκρυά της καλύπτοντας το πρόσωπό της με τη μαντίλα που φορούσε. «Σκότωσαν το παιδί μου, την ώρα που πήγαινε για να βγάλει το ψωμί του. Δεν θέλω να τους συγχωρήσω με τίποτα. Να τιμωρηθούν σκληρά» είπε στους δικαστές και τους ενόρκους η Σουχράν Μπιμπί, ξεσπώντας σε λυγμούς.

«Ο γιος μου ήταν ήρεμος, δεν είχε μαλώσει ποτέ με κανένα ούτε και μέσα στο σπίτι μας. Κάποια στιγμή ενώ είχε έρθει στην Αθήνα μου είπε ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα και εγώ του είπα να γυρίσει πίσω. Μας είπε ότι εδώ χτυπάνε, δέρνουν και σκοτώνουν τους μετανάστες» τόνισε η ίδια και σημείωσε: «Του έλεγα να γυρίσει πίσω αλλά εκείνος έλεγε ότι ήθελε να μείνει για να ξεχρεώσει. Με τα χρήματα που μας έστελνε εμείς ξεχρεώναμε δάνειο που είχαμε πάρει για να κάνει το ταξίδι».

«Δεν είναι ρατσιστής»

Στο δικαστήριο κατέθεσε στη συνέχεια η Χόκσα Ίρις, κατά δήλωσή της, αρραβωνιαστικιά του κατηγορουμένου, Διονύσιου Λιακόπουλου.

«Έχω σχέση με τον Δ. Λιακόπουλο τρία χρόνια. Δεν είναι ρατσιστής, γιατί αν ήταν ούτε εγώ θα είχα σχέση μαζί του, ούτε και αυτός μαζί μου, διότι εγώ είμαι από την Αλβανία».

Η μάρτυρας ανέφερε πως περνούσε πολλές ώρες με το σύντροφό της, έμπαινε στο δωμάτιό του αλλά ποτέ, όπως είπε, δεν είδε τα φυλλάδια της «Χρυσής Αυγής» που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές στο σπίτι του συντρόφου της.

«Πήγαινα στο σπίτι του, περνούσαμε ώρες μαζί, συνήθως συγύριζα το δωμάτιο του μόνο τα ρούχα του ...» είπε η μάρτυρας και προσέθεσε: «Μιλάω τηλεφωνικά με τον αρραβωνιαστικό μου μέσα από τη φυλακή. Δεν τον έχω επισκεφθεί ποτέ στη φυλακή (σ.σ. Οι δυο κατηγορούμενοι είναι προφυλακισμένοι), δεν ξέρω αν επιτρέπεται κιόλας. Μου είπε για τη φασαρία με τον Πακιστανό, δεν είναι άνθρωπος που βγαίνει τα βράδια και σκοτώνει. Δεν μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω αν είχε μαζί του μαχαίρι».

Πρόεδρος: Λέτε ότι μπαίνατε στο δωμάτιό του και ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ρατσιστής. Δεν είχατε δει τα ρατσιστικά φυλλάδια στο δωμάτιό του;

Μάρτυρας: Όχι δεν τα είχα δει, εγώ μόνο τα ρούχα του τακτοποιούσα δεν έψαχνα στα πράγματά του.

Πρόεδρος: Τι πιστεύετε εσείς τελικά για το περιστατικό. Γιατί μάλλον τα έχετε όλα λυμένα....Γιατί έγινε;

Μάρτυρας: Δεν τον ρώτησα λεπτομέρειες, δεν ήθελα και να ρωτήσω.


«Δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή»

Εν τω μεταξύ εκ νέου σήμερα στο δικαστήριο, δεύτερη ημέρα της δίκης, με γραπτή του δήλωση ο κατηγορούμενος Χρήστος Στεργιόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του με τη «Χρυσή Αυγή». Κλήθηκα σε απολογία από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση της Χ.Α. Μετά το πέρας της απολογίας μου υπήρξε διαφωνία. Τελικά το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να διαταχθεί η προσωρινή μου κράτηση, «καθ όσον από την ενεργηθείσα ανάκριση και το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας δεν προέκυψαν «αρκετές ενδείξεις» περί ενοχής μου για το αδίκημα της συμμετοχής μου σε εγκληματική οργάνωση» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κατηγορούμενος και προσθέτει: «Είναι προφανές, κατόπιν αυτού, ότι τόσο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής όσο και κάθε άλλος παράγων της παρούσας δίκης, θα πρέπει πλέον να περιορισθούν στα στοιχεία μόνο της παρούσης υποθέσεως και να μην προβαίνει ανεπιτρέπτως σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις σχετικές με εγκληματική οργάνωση».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι δεν έχει «καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση, ούτε και με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, με τις αρχές και τις ενέργειές και ιδίως με την πολιτική πρακτική της» με την οποία όπως λέει διαφωνεί πλήρως.

Ασήμαντη αφορμή

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στις 3:00 τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013, την ώρα που το θύμα πήγαινε με το ποδήλατό του στη λαχαναγορά για εργασία. Αναφέρει χαρακτηριστικά το παραπεμπτικό βούλευμα: «Οι κατηγορούμενοι στις 17-01-2013 και περί ώρα 3:20, διέρχονταν με μοτοσυκλέτα τύπου scooter, ιδιοκτησίας του δεύτερου κατηγορουμένου Χρήστου Στεργιόπουλου, από την οδό των τριών ιεραρχών στην περιοχή Κάτω Πετράλωνα Αθηνών, όπου κινούνταν με ποδήλατο και ο αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν Λουκμάν Ζαχζάτ του Καντίμ Χουσεΐν.

Από ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα λόγω του ότι ο αλλοδαπός παρεμπόδισε με το ποδήλατό του τους κατηγορούμενους να τον προσπεράσουν, με την μοτοσικλέτα, διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους και στη συνέχεια ο πρώτος κατηγορούμενος Διονύσιος Λιακόπουλος με ένα στιλέτο τύπου «πεταλούδα» που έφερε μαζί του, έπληξε τον ως άνω αλλοδαπό στο στήθος και ο δεύτερος κατηγορούμενος Χρήστος Στεργιόπουλος με ένα στιλέτο που έφερε μαζί του, έπληξε τον ανωτέρω στη μέση και στο μηρό, με αποτέλεσμα από τα χτυπήματα αυτά να επέλθει ακαριαίος θάνατος του ως άνω αλλοδαπού. Ακολούθως οι κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν στην μοτοσικλέτα τους και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης