Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ με βροχές και καταιγίδες - Μεγάλες ζημιές στη Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ με βροχές και καταιγίδες - Μεγάλες ζημιές στη Θεσσαλονίκη

Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές αναμένεται να πληγούν περισσότεροι

thess_vroxi_new_xr
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 15-06-2023/13.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ανακοίνωσε η ΕΜΥ.

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται:

Σήμερα Σάββατο (17-06-2023),

α)μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,

β)πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,

Κλείσιμο
γ)κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

kakokairia_xartes


Την Κυριακή (18-06-2023),

α)τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β)τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ)μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ)κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

kakokairia_xartes1

 Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρή βροχόπτωση, που επηρεάζει κυρίως περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης και τα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου σημειώθηκαν και τοπικές διακοπές ρεύματος, πλήττει την Κεντρική Μακεδονία από τα ξημερώματα του Σαββάτου 17/6, με τον προϊστάμενο της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας ΚΜ, Χαράλαμπο Στεργιάδη να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρισκόμαστε επί ποδός με όλα τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας και σιγά σιγά αίρονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Στο στόχαστρο των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και κυρίως την Πολίχνη, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε Τούμπα και Διαβατά. Μέχρι στιγμής, η πυροσβεστική έχει δεχθεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα περισσότερες από 300 κλήσεις , με τις περισσότερες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, εκ των οποίων οι 25 αφορούν αντλήσεις υδάτων, δύο κοπές δέντρων και τρεις μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.
IMG-d4b564db1881f13cf9fce40abf85679c-V

IMG-9f435975a4e8a9dbbb51801ad6a5b3e0-V

Μερικά από τα πιο ενδεικτικά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα, αλλά και η υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια. Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο θέμα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο σημείο βρίσκονται από τα ξημερώματα άνθρωποι του δήμου και επιχειρούν με τα μηχανήματα και σημείωσε χαρακτηριστικά:«Έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και αρκετά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερχείλιση στο ρέμα».
Θεσσαλονίκη: Στο έλεος της κακοκαιρίας – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια 4
 

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης. 
Θεσσαλονίκη: Στο έλεος της κακοκαιρίας – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια 3
 

Οπως ανακοίνωση η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.
Θεσσαλονίκη: Στο έλεος της κακοκαιρίας – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια 2
 

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται ακόμη, καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον σταθμού του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.
Θεσσαλονίκη: Στο έλεος της κακοκαιρίας – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).








Ειδήσεις σήμερα:

Ακραία νεροποντή στη Θεσσαλονίκη - Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων, διακοπές υδροδότησης και άλλα προβλήματα

«Είσαι ψεύτης ακροδεξιός» - «Πόσους νεκρούς έχετε στην πλάτη σας»: Σύγκρουση Βαρβιτσιώτη με Τζανακόπουλο on air (βίντεο)

Στο σπίτι του Μπαγκλαντεσιανού οι έρευνες για την εξαφάνιση της 27χρονης στην Κω - Δείτε φωτογραφίες
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης