Κύπρος: Έμποροι ναρκωτικών αφέθηκαν ελεύθεροι για να βρεθούν σε... ρόλο προστατευόμενων μαρτύρων

Κύπρος: Έμποροι ναρκωτικών αφέθηκαν ελεύθεροι για να βρεθούν σε... ρόλο προστατευόμενων μαρτύρων

Οι υποθέσεις που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό

kentrikes_phylakes
Σοβαρά ερωτηματικά για το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων που λειτουργεί στην Κύπρο δημιουργούν πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες καταδεικνύουν πως έμποροι ναρκωτικών μετατράπηκαν σε «προστατευόμενους μάρτυρες» και αφέθηκαν ελεύθεροι με τις ευλογίες της αστυνομίας και της εισαγγελίας.

Προχθές η αστυνομία ανακοίνωσε πως καταζητεί 34χρονο για υπόθεση που αφορά απάτες που διέπραξε το 2022 και το 2023, καταφέρνοντας να αποσπάσει χρήματα από διάφορους πολίτες στους οποίους υποσχόταν να τους πουλήσει αυτοκίνητα εισαγωγής.

Ο 34χρονος, την περίοδο που διέπραττε τις απάτες βρισκόταν υπό την προστασία της κυπριακής αστυνομίας, ως μάρτυρας σε υπόθεση εξαγωγής 628 κιλών ναρκωτικών (μεθαμφεταμίνης) στην Αυστραλία μέσα σε ψησταριές. Στην υπόθεση με τα ναρκωτικά ήταν κατηγορούμενος μαζί με ακόμη έναν συνεργό του. Για άγνωστους λόγους, η εισαγγελία έκρινε ότι έπρεπε να τον παρουσιάσει ως μάρτυρα και απέσυρε όλες τις κατηγορίες εναντίον του και τον αποφυλάκισε.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε ευνοϊκή επιλεκτική μεταχείριση και έτσι μείωσε και την ποινή του άλλου κατηγορούμενου, από τα 23 στα 18 χρόνια.

Κλείσιμο
Πριν από λίγο καιρό, σε άλλη υπόθεση, επίσης αφέθηκε ελεύθερος έμπορος ναρκωτικών ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκισης για 15 κιλά κοκαΐνης. Η Εισαγγελία τον ενέταξε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και δεσμεύτηκε πως δεν θα τύχει κάποιου ανταλλάγματος.

Ωστόσο, παρά τη δέσμευση, μόλις τέλειωσε η δίκη του ανέστειλαν τη ποινή και τον άφησαν ελεύθερο με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί μόνιμα στα κατεχόμενα.

Σε άλλες υποθέσεις, οι μάρτυρες υπό προστασία, στους οποίους επίσης είχαν δοθεί ανταλλάγματα, κρίθηκαν αναξιόπιστοι από το Δικαστήριο και έτσι αθωώθηκαν και οι άλλοι κατηγορούμενοι για υποθέσεις μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαμά, με βίαζαν κάθε βράδυ στο κελί» - Βίντεο με τις σοκαριστικές μαρτυρίες 17χρονου στο Ηράκλειο

Άξιον Εστί: Η ιστορία της εικόνας που έφτασε από το «περιβόλι της Παναγίας» στην Αθήνα

«Πάρε τη μπάλα και σούταρε»: Έτσι στήθηκε η κίνηση του Ολυμπιακού που έφερε το «τρελό» τρίποντο του Σλούκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης