Μια συγκινητική ιστορία αλληλεγγύης - Δύο «σύντροχοι» από την Καβάλα φρόντισαν τον τραυματία Κροάτη 

Μια συγκινητική ιστορία αλληλεγγύης - Δύο «σύντροχοι» από την Καβάλα φρόντισαν τον τραυματία Κροάτη 

Μόνος σε ξένη χώρα βρέθηκε ένας Κροάτης μοτοσικλετιστής, αλλά χάρη σε μια ανάρτηση στο Facebook βρήκε στο πρόσωπο δύο Ελλήνων τους ανθρώπους που τον φρόντισαν μέχρι να πάρει τον δρόμο για την πατρίδα του

kavala-4
Δίπλα σε έναν Κροάτη μοτοσικλετιστή που τραυματίστηκε σοβαρά ενώ ταξίδευε μόνος στην Ελλάδα βρέθηκαν δύο «σύντροχοι» από την Καβάλα δείχνοντας στην πράξη ότι η αλληλεγγύη των ανθρώπων των μηχανών δεν γνωρίζει από σύνορα.

Ο Αντουν Κόλιγκ είχε ξεκινήσει από το Ζάγκρεμπ για ένα road trip με προορισμό την Αρμενία.

kavala-1
Η μηχανή του Κόλιγκ καταστράφηκε εντελώς


Την Πέμπτη 7 Απριλίου βρισκόταν κοντά στη Λυδία, έξω από την Καβάλα, όταν ένα αγροτικό βγήκε από παράδρομο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά μαζί του. Ο 35χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Καβάλας με τραύματα στα χέρια και στα πόδια.

Από τον δρόμο βρέθηκε μόνος, με κατεστραμμένη μηχανή, στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει κάποιον να τον βοηθά και χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα. Απευθύνθηκε σε σελίδα για άλλους μοτοσικλετιστές στο Facebook και η τύχη ήταν με το μέρος του.

Κλείσιμο
Οι «σύντροχοι» Αλέξης Γούλας και Ανέστης Καραμανώλης από την Καβάλα έμαθαν για αυτόν και επισκέφτηκαν άμεσα τον Κόλιγκ στο νοσοκομείο και μέχρι να πάρει εξιτήριο τον φρόντιζαν καθημερινά, αναφέρει το KavalaPost.

kavala-2
Ο Κροάτης τραυματίας μετά την εισαγωγή του δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί - αλλά τον βοήθησαν οι Έλληνες φίλοι του


Τον βοήθησαν με τα διαδικαστικά, μίλησαν με την οικογένειά του στην Κροατία, ακόμη και τον τάιζαν όταν δεν μπορούσε ο ίδιος.

Μία εβδομάδα μετά το ατύχημα, την Παρασκευή 15 Απριλίου ένα ασθενοφόρο από το Ζάγκρεμπ τον παρέλαβε για την Κροατία, όπου και θα συνεχίσει την ανάρρωσή του.

kavala-3
Ο Κροάτης αναβάτης με τον Ανέστη Καραμανώλη






Ο Αλέξης Γούλας περιέγραψε στο Facebook την περιπέτεια του Κροάτη «συντρόχου», στέλνοντας το μήνυμα οι αναβάτες να φορούν πάντα όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας, γιατί το κράνος, η φόρμα και τα γάντια έσωσαν τον Αντουν.

«Λίγες μέρες πριν, ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, έφερε έναν νεαρό Κροάτη οδηγό μηχανής, στο νοσοκομείο Καβάλας με σπασμένο χέρι και πόδι. Το περιστατικό συνέβη όταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο, εξερχόμενο στον κεντρικό δρόμο, συγκρούστηκε με τη μηχανή. Τα αίτια θα διερευνηθούν από την αστυνομία αλλά η ανάρτησή έχει άλλο σκοπό.

Μέσα από μια σελίδα μηχανόβιων, μάθαμε πως στο Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχει ένας τραυματίας μόνος του, μιας και ο Antun ταξίδευε από το Ζάγκρεμπ για την Αρμενία χωρίς παρέα. Δεν ήξερε πού βρίσκεται η μηχανή του, δεν τον επισκέφτηκε κανείς και γενικά ήταν χαμένος.

Η πρώτη επαφή με τον σύντροχο Ανέστη Καραμανώλη έγινε για να εκτιμήσουμε την κατάσταση του. Αυτονόητη η επίσκεψη μας για να του μιλήσουμε, να του δώσουμε δύναμη, να βρούμε τη μηχανή και τα πράγματα του, να του πάμε ένα νερό και δύο τρία βασικά πράγματα.

Αυτά είναι δεδομένα για την οικογένεια των αναβατών. Δεν υπάρχει κάτι να μας χωρίζει. Ένας έχει πρόβλημα οπουδήποτε, κάποιος ντόπιος θα τον βοηθήσει. Ειδικά σε ξένη χώρα. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν μετά από ένα σοβαρό τροχαίο και από ένα κρεβάτι νοσοκομείου όπου δεν μπορείς να κουνηθείς και χωρίς να μιλάς τη γλώσσα, μάλλον δύσκολα θα γίνουν χωρίς βοήθεια.

Αυτό που θέλω να μείνει είναι πως ο φίλος πλέον Antun, βρίσκεται στη ζωή γιατί φορούσε όλο τον εξοπλισμό ασφάλειας που θα πρέπει να φοράει κάθε αναβάτης. Κράνος, γάντια, φόρμες, προστατευτικά. Έτσι μόνο γλυτώνεις από μια σύγκρουση με πτώση. Έστω και με σπασμένο χέρι και πόδι. Το κεφάλι σου παραμένει ακέραιο κι αυτό είναι το σημαντικό. Το πόδι και το χέρι θα γιατρευτούν σε λίγους μήνες κι έτσι θα είναι έτοιμος για νέες αποδράσεις με άλλη μηχανή γιατί η τωρινή έχει διαλυθεί.

Από όλη αυτήν την εμπειρία, προέκυψαν ερωτήματα για τη λειτουργία κάποιων αρχών και των αντιδράσεων τους σε μία τέτοια κατάσταση. Θα τα θέσουμε σε δημόσιο διάλογο, μήπως μπορούν ν’ αλλάξουν πράγματα ώστε επόμενοι παθόντες να έχουν ευκολότερη διεκπεραίωση διαδικασιών.

Οι ευχαριστίες στους γιατρούς του νοσοκομείου μας για όσα έκαναν για τον δικό μας Antun αυτονόητες.

Μετά από μία εβδομάδα στεναχώριας κι απίστευτου τρεξίματος, σήμερα ήρθε ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον Antun σε νοσοκομείο στο Ζάγκρεμπ.

Αισιόδοξος ο αποχαιρετισμός σήμερα. Σίγουρα κάποια μέρα θα ξανασυναντηθούμε…

Το μήνυμα διαρκές και πάντα επίκαιρο και απευθύνεται κυρίως στους πιτσιρικάδες μας.

ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ.
ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ»!


Ειδήσεις σήμερα:

Το σχέδιο για την ακρίβεια: Ρεύμα σε τιμές προ κρίσης από τον Μάιο

Μακρόν: Με ανοιχτό πουκάμισο που αποκαλύπτει το δασύτριχο στήθος του σε νέες «παρασκηνιακές» φωτογραφίες

Επίδομα βενζίνης: Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα, πώς θα κάνετε την αίτηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης