Καιρός - Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Καιρός - Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Η Αττική Οδός απαγορεύει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων από τις 10 το βράδυ - Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια Αφιδνών - Για μπόρες χιονιού κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου

athens-snow-0
Η κακοκαιρία «Φίλιππος», που επελαύνει από χθες Τρίτη στην Ελλάδα, φέρνει χιόνια ακόμη και στην Αθήνα. Εκτός από τα χιόνια φέρνει δυσχέρεια στην κυκλοφορία, αλλά και κλειστά σχολεία στην Αττική.

Χθες, Τρίτη 8 Μαρτίου, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε συστάσεις προς τους πολίτες προχώρησε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενώ νωρίτερα την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε νέα συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Φίλιππος».

Με τσουχτερό κρύο και μπόρες χιονιού η Πέμπτη (10/3) - Θα «χτυπηθεί» η Αττική

Βροχές και χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους αύριο Πέμπτη (10/3) σε Βόλο, Εύβοια και Θήβα, ενώ και το Λεκανοπέδιο θα βρεθεί στο «στόχαστρο» των καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε υψόμετρο άνω των 200 μέτρων, ενώ θα υπάρξουν μερικές βροχές στην Αττική. Τα φαινόμενα αναμένεται να κοπάσουν τις βραδινές ώρες.

Ο καιρός θα βελτιωθεί την Παρασκευή (11/3), ωστόσο το Σάββατο (12/3) αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κρύο, με χιόνια κοντά σε Εύβοια και Πελοπόννησο και στην ηπειρωτική χώρα. Το κρύο αναμένεται να συνεχιστεί και την Κυριακή (13/3), όμως από τη Δευτέρα (14/3) αναμένεται αισθητή βελτίωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου | 09/03/2022 | ΕΡΤ

Μαρουσάκης: Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

Με ανάρτηση του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη την κακοκαιρία αυτή μπορούμε να την διακρίνουμε σε δύο φάσεις ή αλλιώς δύο σοβαρές επιδεινώσεις που θα φέρουν πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της χώρας μας.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Με την πολική αέρια μάζα να βρίσκεται πλέον στη γειτονιά μας και να κινείται ολοένα και πιο νότια, θα κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες προκαλώντας βαρυχειμωνιά σε μεγάλο μέρος της χώρας μας.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας συστήματα μπορούμε στην κακοκαιρία αυτή να διακρίνουμε δύο φάσεις ή αλλιώς δύο σοβαρές επιδεινώσεις που θα φέρουν πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της χώρας μας.



ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Αυτή την αναμένουμε από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι περίπου τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Θα αφορά περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, όπως επίσης και περιοχές του δυτικού και νότιου Αιγαίου. Σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα θα συναντήσουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά, καθώς και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής αναμένουμε από τα ξημερώματα αύριο πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο του νομού με τα προγνωστικά να θέλουν να επηρεάζονται περισσότερο τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται και από κατά τόπους χιονοστρώσεις.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

Αυτή θα αφορά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι περίπου το βράδυ της Κυριακής. Έτσι λοιπόν στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένουμε επιδείνωση στο Ιόνιο, τον ηπειρωτικό κορμό με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και το δυτικό και νότιο Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές - καταιγίδες προς τα νότια θαλάσσια τμήματα και χιόνι ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Προς το απόγευμα - βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα τείνουν να περιοριστούν προς τα ανατολικά και νότια. Από αυτή τη δεύτερη φάση θα επηρεαστεί σημαντικά και πάλι ο νομός Αττικής με αρκετές και πυκνές χιονοπτώσεις. Μέσα στην Δευτέρα η κακοκαιρία φαίνεται να περιορίζεται προς το νότιο Αιγαίο αφήνοντας κάποια υπολείμματα στα ανατολικά προσήνεμα και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω. Μετεωρολογικό γρίφο αποτελεί ακόμα αν θα υπάρξει και τρίτη φάση της χιονοκαιρίας το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη κάτι που χρειάζεται αρκετή μελέτη ακόμη. Απαραίτητο αξεσουάρ οι αλυσίδες και τα χιονολάστιχα και θα πρέπει όλοι μας να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό!!! Επισυνάπτονται δύο βίντεο που δείχνουν την εξέλιξη του υετού και της θερμοκρασίας στη χαμηλή ατμόσφαιρα για τις επόμενες ημέρες όπου φαίνεται το πολικό ψύχος που θα καλύψει τη χώρα μας και θα φέρει θερμοκρασίες κοντά στους -15°».

Η Αττική Οδός απαγορεύει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων από τις 10 το βράδυ

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο από σήμερα το βράδυ, ώρα 10 μ.μ. ανακοίνωσε η Αττική Οδός.

Νωρίτερα, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, είχε ανακοινώσει την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, στην Αττική Οδό από τις 10:00 σήμερα το βράδυ, Τετάρτη 9/3, έως την ύφεση των φαινομένων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Φίλιππος» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι καθώς και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

«Η Αττική Οδός συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, παρακαλούνται οι οδηγοί να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις / ενημερώσεις των αρμόδιων Αρχών σχετικά με νέους περιορισμούς που ενδέχεται να επιβληθούν» επισημαίνει η διαχειρίστρια εταιρεία του αυτοκινητόδρομου.

Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια Αφιδνών

Διακόπηκε για τα βαρέος τύπου οχήματα η κυκλοφορία στην Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της Καλυφτάκη, λόγω του χιονιά που έφερε η κακοκαιρία «Φίλιππος».

Επίσης, λόγω της χιονόπτωσης, από τις 13:45, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., «η κίνηση όλων των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος των διοδίων Αφιδνών γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Υπενθυμίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέος τύπου οχημάτων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη».

Νωρίτερα, ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε:

«Κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέος οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 11.00 ώρα της σήμερον 9/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:
  1. Οχήματα οδικής βοήθειας
  2. Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  3. Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Κλείσιμο
Η ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν». Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η κυκλοφορία σε μια σειρά δρόμων στους νομούς Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας.

Κλειστά σχολεία στα βόρεια προάστια και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και μετά από διαβούλευση με τους Δημάρχους αποφασίστηκε για αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Βόρειο Τομέα καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν αύριο δια ζώσης μαθήματα στα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής
2. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο οποίο θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 2ο -3ο γυμνάσιο Βούλας τα οποία θα είναι κλειστά.
3. Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
• Στο Δυτικό τομέα Αθηνών

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, «τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τηλεκπαίδευση πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες και για την πρωτοβάθμια και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα που στέλνουν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί στους γονείς και τους μαθητές».

Πατούλης: «Προτεραιότητα μας η προστασία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους  Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την επικείμενη κακοκαιρία και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και πανδημίας, προχώρησε στην απόφαση για προληπτικούς λόγους και την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική για αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου στο Βόρειο Τομέα καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελεί ευθύνη των δήμων οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους. Ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις. Για την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα ληφθεί απόφαση αφού εκτιμηθούν αύριο τα δεδομένα.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, συστήνει προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για τις μετακινήσεις τους σε περιοχές με χιονόπτωση να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με τα σχολεία επισήμανε:

«Δεδομένου ότι μέχρι τη στιγμή αυτή η εικόνα των μετεωρολόγων είναι ότι το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ενταθεί αύριο Πέμπτη αποφασίσαμε για προληπτικούς λόγους τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συγκεκριμένες περιοχές του Βορείου Τομέα του Ανατολικού και του Δυτικού τομέα να μην λειτουργήσουν δια ζώσης. Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά». 

Σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να κλείσουν τα σχολεία αύριο

Νωρίτερα, νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Φίλιππος» που ήδη πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και σε συνέχεια αναλυτικής ενημέρωσης από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, εξετάστηκαν ειδικότερα προληπτικά μέτρα για τις περιοχές της Αττικής και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, η σύσκεψη κατέληξε σε σύσταση τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου, σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής,. Οι συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να ανακοινωθούν από την Περιφέρεια Αττικής και τους οικείους Δήμους.

Επιπλέον, από σήμερα το βράδυ θα απαγορευθεί η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου. Αναμένονται, επίσης, σχετικές ανακοινώσεις για τα σημεία όπου οι οδηγοί θα εισέρχονται στους εν λόγω αυτοκινητοδρόμους μόνο εφόσον τα οχήματά τους είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανδραβίδα: «Πήγα στο σπίτι να ταΐσω τον σκύλο αλλά... τσακωθήκαμε και τους σκότωσα» είπε ο δολοφόνος

Ο «πόλεμος» της τρίχας στέλνει στο σκαμνί για κακούργημα τρεις σελέμπριτι

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Η μητέρα ήταν εκείνη που ήθελε να χωρίσει» λέει ο Απόστολος Λύτρας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης