Καιρός - Λαγουβάρδος στο protothema: Τριήμερος χιονιάς με δύο «κύματα» κακοκαιρίας, πού θα το «στρώσει» στην Αθήνα

Καιρός - Λαγουβάρδος στο protothema: Τριήμερος χιονιάς με δύο «κύματα» κακοκαιρίας, πού θα το «στρώσει» στην Αθήνα

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» επηρεάζει και την Αττική, χιονίζει σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Μαλακάσα - Διακοπή κυκλοφορίας φορτηγών από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα εξόδου, λόγω της χιονόπτωσης

xioni-athina-arthro
«Αγριεύει» ο καιρός, με την κακοκαιρία «Φίλιππος» να επηρεάζει από αύριο και τα βόρεια προάστια της Αθήνας με πυκνό χιόνι

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας σήμερα στο protothema,   αναλύει τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ωρών, μιλώντας για τον τριήμερο χιονιά που πλήττει και την Αττική. 

 Όπως αναφέρει, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να γίνονται πιο έντονα από την Πέμπτη, ενώ από το ερχόμενο Σάββατο ένα νέο «κύμα» κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα.

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας είναι το τσουχτερό κρύο και οι ψυχρές αέριες μάζες. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας, μέχρι και το Σάββατο. Αύριο Πέμπτη αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική, με χιονόστρωση στα βόρεια προάστια και χιονόνερο στις χαμηλότερες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συνέχισε λέγοντας πως, «την Παρασκευή τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα περιοριστούν σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Ωστόσο το Σάββατο θα έχουμε νέα επιδείνωση, με χιόνια». Όπως έσπευσε να διευκρινίσει, ασφαλής πρόγνωση για το δεύτερο «κύμα» κακοκαιρίας θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.

Αναφερόμενος στις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, προειδοποίησε για τσουχτερό κρύο, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 2 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο (μέγιστη τιμή). 

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών - Λαμίας

Κλείσιμο
Η κακοκαιρία «Φίλιππος» επηρεάζει και τη ΝΕΟ Αθηνών - Λαμίας.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 11.00 ώρα της σήμερον 9/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία, λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη Ν.Ε.Ο.  Αθηνών - Λαμίας από το ύψος των διοδίων Αφιδνών γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. 

Μποτιλιάρισμα καταγράφεται στην άνοδο του Κηφισού από την Αττική Οδό προς Γέφυρα Καλυφτάκη.

Δείτε live την κίνηση στους δρόμους


kairos-kinisitora

Υπογραμμίζεται ότι, ήρθη  η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, στην Εγνατία Οδό από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288 χιλιόμετρο) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε τεθεί σε ισχύ λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Την ίδια ώρα, ο μαθηματικός και μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος γράφοντας στην ιστοσελίδα του αναφέρει για την κακοκαιρία «Φίλιππος»

«Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές (ισχυρός κατά τόπους παγετός).

Οι χιονοπτώσεις σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές δεν είναι δεδομένες είτε λόγω έλλειψης υετού είτε λόγω έλλειψης κατάλληλων θερμοκρασιών.

Στις περιοχές χαμηλού υψομέτρου οι χιονοστρώσεις θα είναι εφήμερες και μικρού πάχους.

Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (10-11/3), οι (αξιόλογες) χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μια στενή γεωγραφική ζώνη που εκτείνεται από βορρά προς νότο και περιλαμβάνει: τη Χαλκιδική, την Α-ΝΑ Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες, την Α-ΝΑ Στερεά, την Εύβοια την Α. Πελοπόννησο και την ορεινή-ημιορεινή Κρήτη. Ακόμα, όμως, και στις παραπάνω περιοχές κατά κανόνα οι χιονοπτώσεις θα είναι μέτριας έντασης και όχι συνεχείς λόγω έλλειψης δυναμικού αιτίου.

Το ανάγλυφο και οι χαμηλές συγκλίσεις των ανέμων δεν επαρκούν για σοβαρές χιονοπτώσεις στις περιοχές που δεν βρίσκονται στις ανατολικότερες προσήνεμες περιοχές.

Στην Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου, αλλά μάλλον όχι στην πόλη της Αθήνας (δεν υπολογίζω τις αερομεταφερόμενες νιφάδες)». 



Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας


Ξεκίνησε από σήμερα η ψυχρή εισβολή που θα δώσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  για την εποχή, ισχυρό παγετό αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένουμε σήμερα κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Αύριο Πέμπτη το περισσότερο χιόνι θα πέσει σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, Εύβοιας, ανατολικής Στερεάς. Την Πέμπτη Θα χιονίσει όχι μόνο στα ορεινά της Αττικής αλλά και στα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο νιφάδες να δουν και άλλες περιοχές στην Αττική. Χιόνια θα πέσουν και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάντως θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως την Κυριακή με αποτέλεσμα να σημειώνονται χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές στα ανατολικά και νότια την Παρασκευή και το Σάββατο. Θα χιονίσει και σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 

Ήδη από νωρίς τα ξημερώματα χιονίζει στην Πάρνηθα. Μάλιστα η τροχαία λίγο μετά τις 7 το πρωί ανακοίνωσε διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην Αθήνα για σήμερα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου.





Ηδη από χθες ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη επηρέαζαν τον ελλαδικό χώρο, υποχρεώνοντας την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, με τον «Φίλιππο» να δηλώνει «παρών» μέχρι και την Κυριακή 13 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΜΥ. Την Τρίτη το πρωί παγετός σημειώθηκε στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία στο δίκτυο του Αστεροσκοπείου να καταγράφεται στο Σέλι Ημαθίας με -5,3° C. Ακολουθούσαν Κλεισούρα Καστοριάς με -4,4° C, Βλάστη Κοζάνης με -3,9° C, Πληκάτι Ιωαννίνων με -3,7° C και Μαυρολιθάρι Φωκίδας με -3,2° C.


Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:



Δείτε βίντεο με τη σημερινή πρόγνωση του καιρού 




Εντονη είναι η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην Εγνατία Οδό. 

Έντονη χιονόπτωση στην Εγνατία οδό. ⚠️Δείξτε προσοχή λόγω των έντονων φαινομένων ⚠️ Βίντεο: Στέλιος Γαύρος

Posted by Forecast Weather Greece on Tuesday, March 8, 2022
Κακοκαιρία επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2022, με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ισχυρές κατά τόπους βροχές νοτιότερα, και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Κύρια αιτία εκδήλωσης των φαινομένων και της επικράτησης χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, οι οποίες θα υποχωρήσουν περισσότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τη Βορειοανατολική Ευρώπη όπως δείχνει ο χάρτης στην Εικόνα 1. 

kairossimera-kakokairiafilippos

Όσον αναφορά στα φαινόμενα στη χώρα μας, από το μεσημέρι της Τετάρτης 9/3 προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στα ηπειρωτικά, ενώ στα νότια νησιωτικά τμήματα θα συνεχιστούν οι τοπικές καταιγίδες και θα πλήξουν τις Νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν τα προβλεπόμενα ύψη βροχής και την ένταση των χιονοπτώσεων τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης 9/3. Επιδείνωση των καιρικών συνθηκών περιμένουμε την Πέμπτη 10/3, για την οποία θα προκύψουν νέες ανακοινώσεις από το meteo

kakokairiafilippos-meteo


Κακοκαιρία Φίλιππος: Που είναι κλειστά τα σχολεία σήμερα Τετάρτη 

Με νεότερες ανακοινώσεις που εξέδωσαν, πολλοί δήμοι στη Δυτική Μακεδονία αλλά και στα Ιωάννινα αναστέλλουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της συνεχούς και έντονης χιονόπτωσης, ακόμη και στις πόλεις της ακριτικής περιφέρειας.

Κεντρική Μακεδονία

Ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, και Καστοριάς δεν θα λειτουργήσουν, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Στην Ημαθία, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Νάουσας ανακοίνωσαν επίσης πως όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Ιωάννινα

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τη νύχτα σε πολλές περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ακόμη και μέσα στην πόλη. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της χιονόπτωσης, όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

Δήμος Πωγωνίου

Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες βρίσκονται από τη νύχτα στους επαρχιακούς δρόμους και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτό, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω των χιονοπτώσεων, πού σημειώνονται μετά το Μέτσοβο και κυρίως στα Γρεβενά, απαγορεύτηκε προσωρινά, η κυκλοφορία για νταλίκες και φορτηγά. Η αστυνομία σταματάει την κυκλοφορία τους, στα διόδια Δροσοχωρίου της Εγνατίας Οδού.

Θεσσαλία

Στο νομό Καρδίτσας κλειστά είναι τα σχολεία στο Δήμο Παλαμά, και στο Δήμο Σοφάδων.

Με αλυσίδες η κίνηση στη Δυτ. Μακεδονία – Απαγορευτικό για φορτηγά στην Εγνατία

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Α/Κ Παναγιάς έως τον κόμβο Γρεβενών, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Πολυμύλου και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-29) Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Αλιάκμονα.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας από Βιέννη: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη

Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία: Τεράστιες ουρές στα ΑΤΜ - Δείτε βίντεο

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πολικές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης