Νέα μέτρα: Απαραίτητο το τεστ και για τους πλήρως εμβολιασμένους αν δεν έχουν περάσει 14 μέρες από τη 2η δόση

Νέα μέτρα: Απαραίτητο το τεστ και για τους πλήρως εμβολιασμένους αν δεν έχουν περάσει 14 μέρες από τη 2η δόση

Από Δευτέρα μετακινήσεις στα νησιά μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και τεστ κορωνοϊού μοριακό ή rapid - «Γκρίνια» απ' όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και όσους η πλατφόρμα άνοιξε αργά για τα ραντεβού - Σύσταση για self test κατά την επιστροφή - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από τις 15 Ιουλίου

limani-peiraias-arthro
Αλλαγές στις μετακινήσεις στα νησιά τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, μετά την δεδομένη κατά τους επιστήμονες επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους. Με δεδομένη την βούληση της κυβέρνησης να μην ληφθούν εκ νέου οριζόντια μέτρα, σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, οι όποιες αλλαγές αποτελούν κίνητρο προς τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις στα νησιά. Οι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ωστόσο αν δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται σε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών. Το self test πλέον δεν θα γίνεται δεκτό, παρά μόνον για τους ανήλικους άνω των 12 ετών.

Ωστόσο το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Κι αυτό επειδή η πλατφόρμα για κάποιες κατηγορίες καθυστέρησε να ανοίξει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, δυσφορία εκφράζουν και όσοι έχουν μεν λάβει την πρώτη δόση και δεν έχουν κάνει τη δεύτερη -κυρίως όσοι έλαβαν το σκεύασμα της AstraZeneca, όπου το διάστημα είναι μεγαλύτερο –. Ως εκ τούτου, για να μεταβούν στα νησιά θα πρέπει να υποβληθούν και να καταβάλλουν το τίμημα του rapid ή μοριακού τεστ. «Αυτός που κάνει την πρώτη δόση δεν έχει ολοκληρώσει την ανοσία του» ξεκαθάρισε και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, εξηγώντας ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό ή rapid test. Σημειώνεται ότι αναγκαίο είναι το αρνητικό τεστ και για εκείνους που έχουν συμπληρώσει μεν τον εμβολιασμό τους, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον πλήρη εμβολιασμό, οπότε και τίθεται σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αν και μπορεί να εκδοθεί από την επόμενη μέρα του πλήρους εμβολιασμού). 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θα ισχύσουν από τη Δευτέρα

Κλείσιμο
Από τις 5 Ιουλίου μετακινήσεις προς νησιά.

Για ενήλικες, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, PCR 72 ώρες.

Για ανήλικους: Ελεύθερα για τους μέχρι 12 ετών και οποιοδήποτε τεστ κορωνοϊού (συμπεριλαμβανομένου του self test) για τους άνω των 12 ετών.

Συνίσταται self test με την επιστροφή.


Ποιοι εξαιρούνται

Όσοι ταξιδέψουν για Εύβοια, Λευκάδα, Σαλαμίνα.

Όσοι μετακινούνται εβδομαδιαία, μόνο με εβδομαδιαίο self test.

Χερσαίες μετακινήσεις: Αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί σύντομα.


Στις 15 Ιουλίου ο διαχωρισμός της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους

Σε δεύτερη φάση και ειδικότερα στις 15 Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ και ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μικτούς χώρους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο για υγειονομικούς λόγους, όσο και στο πλαίσιο των κινήτρων για τον εμβολιασμό, καθώς οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ είτε PCR είτε rapid.

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα κληθούν να επιλέξουν αν θα υποδεχθούν μόνον εμβολιασμένους είτε μεικτό κοινό. Παράλληλα, από τις 15 Ιουλίου, οι εμβολιασμένοι και μόνον θα μπορούν να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και μόνο με τη χρήση μάσκας


Πώς θα λειτουργούν οι χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης

Ως εκ τούτου, το πλαίσιο της λειτουργίας των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης διαμορφώνεται ως εξής:

Επιλογή καταστήματος: Θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης (covid-free ή μικτός χώρος), με ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών – υποχρεωτική υποβολή σε τεστ

Είσοδος πελατών: Χρήση ψηφιακής εφαρμογής, η οποία θα ελέγχει τεχνικά τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Η εφαρμογή θα είναι σε χρήση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα διατίθεται δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δωρεάν.

Συνδυασμός χρήσεων: Θα είναι εφικτός ο συνδυασμός χρήσεων σε μια επιχείρηση, πχ. μικτή σε εξωτερικούς και αμιγής σε εσωτερικούς χώρους, ενώ η αλλαγή χρήσης θα γίνεται άπαξ.

Δήλωση χρήσεων από τους επιχειρηματίες: Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επιλογή χρήσεων από τους επιχειρηματίες: Ελεύθερη, με εξαίρεση τα γήπεδα.

Οικογενειακή έξοδος: Ζευγάρια, οικογένειες και παρέες να μεταβαίνουν μαζί σε μικτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όπου οι εμβολιασμένοι θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και οι ανεμβολίαστοι το αποτέλεσμα του τεστ (rapid η PCR).

Ανεμβολίαστοι ανήλικοι: Θα επιτρέπεται η παρουσία τους σε κλειστούς χώρους (θέατρα και σινεμά, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γήπεδα), εφόσον προσκομίζουν δήλωση self-test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους.

Αντιδράσεις πελατών ως προς τη χρήση: Καλούνται και επιλαμβάνονται οι Αρχές.

Πρόστιμα: Λειτουργία πλαισίου αυστηρών κυρώσεων για πελάτες και επιχειρηματίες, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Χρήση μάσκας: Για τους πελάτες, στους αμιγείς χώρους εστίασης και καφέ (covid-free), δεν θα υπάρχει η υποχρέωση μάσκας, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση της και για τους θεατές σε θέατρα και σινεμά, όπως και για τους εργαζόμενους σε θέατρα και σινεμά.

Κλιματισμός:  Θα λειτουργεί κανονικά σε όλους τους αμιγείς χώρους.

Όριο θεατών: Ανώτατο πλαφόν πληρότητας στις 15.000 καθήμενους.

Χορός: Οι επιχειρήσεις για αμιγώς εμβολιασμένους θα εξυπηρετούν και όρθιους πελάτες και θα επιτρέπεται ο χορός.

Τουρίστες - ξένοι επισκέπτες: Τα μέτρα ισχύουν κατά τον ίδιο τρόπο για εμβολιασμένους ξένους επισκέπτες και τουρίστες.


Ειδήσεις σήμερα:

Χρήστος Παππάς: «Ήταν μοναχικός λύκος - Εννέα μήνες ήταν κλεισμένος στο διαμέρισμα στου Ζωγράφου»

Πέφτει από αύριο η θερμοκρασία - Έρχονται καταιγίδες από τη νύχτα

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός ο γιος, τραυματίας ο πατέρας σε τροχαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης