Φωτιά στην Κορινθία: Δεύτερη νύχτα αγωνίας - Σε πύρινο κλοιό τα Μέγαρα - Τα ξημερώματα μειώθηκε η ένταση των ανέμων

Φωτιά στην Κορινθία: Δεύτερη νύχτα αγωνίας - Σε πύρινο κλοιό τα Μέγαρα - Τα ξημερώματα μειώθηκε η ένταση των ανέμων

Συνεχίζονται από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής σε πέντε μέτωπα οι προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά που ξεκίνησε χθες στην Κορινθία - Νέες εκκενώσεις οικισμών νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης - Πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί

fire03
Άλλη μια δύσκολη νύχτα, η δεύτερη στη σειρά, αναμένεται για τους πυροσβέστες και τους κατοίκους στις περιοχές γύρω από το Σχίνο Κορινθίας, καθώς φωτιά που ξεκίνησε από χθες το βράδυ, εξακολουθεί να μαίνεται, έχοντας επεκταθεί και σε περιοχές των Μεγάρων.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 8 η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε νέα ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, συστήνοντας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Πριν τα μεσάνυχτα, αναζωπυρώθηκε μέτωπο κοντά στο Αλεποχώρι, ωστόσο στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και δημιούργησαν κλοιό, ώστε να μην φτάσουν στα σπίτια οι φλόγες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αυτή την ώρα (01:30) η προσοχή των επίγειων δυνάμεων, εστιάζεται στα μέτωπα σε Πευκενέα, Χάνι Δερβένι, Αιγειρούσες και στις Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.

Οι ισχυροί δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή  και έχουν δώσει στη φωτιά νοτιοανατολική κατεύθυνση προς τα Μέγαρα δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ωστόσο λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα η ισχύς των ανέμων μειώθηκε και οι συνθήκες άρχισαν να ευνοούν το έργο κατάσβεσης των 265 πυροσβεστών που παραμένουν στο σημείο.

φωτια_μεγαρα



IMG 2232




Πέρα από την απόσυρση των εναέριων μέσων με τη δύση του ηλίου, στις προσπάθειες κατάσβεσης - που συνεχίζονται με επίγειες ομάδες - δεν είναι σύμμαχος ο καιρός, καθώς σ
ύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, παρουσιάζουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, με τις μέγιστες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπως φαίνεται και στον  χάρτη που ακολουθεί.

Κλείσιμο
fire-k-2
meg3


FireWinds_May20


Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, οπότε αναμένεται εξασθένηση των ανέμων.




Δύσκολες ώρες στο Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα

Εκτός ελέγχου, στο μεταξύ, μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα. Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα, ενώ έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί πολιτών με αναπηρίες από σπίτια. Από το δύσβατα σημεία δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Η καταστροφή στο δάσος, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες με κηπευτικά σε περιοχές των Μεγάρων είναι ανυπολόγιστη.

kokkinaras-1


Ακολουθεί βίντεο από την περιοχή, τη στιγμή που υποχωρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις: 

Η Πυροσβεστική εγκαταλείπει το σημείο της φωτιάς



Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε γνωστό πως την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αύριο, 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας».

Συνδρομή και από τον Δήμο Ελευσίνας

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου έκανε γνωστό πως ο Δήμος του θα συνδράμει τις επιχειρήσεις των πυροσβεστών στην περιοχή των Μεγάρων.

«Επικοινώνησα το πρωί, με τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη, έτσι ώστε και ο Δήμος μας να συνδράμει, με τα μέσα που διαθέτει, στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο γειτονικός μας Δήμος. Έχουμε θέσει λοιπόν, στη διάθεση του Δήμου Μεγαρέων δύο υδροφόρες και συνοδευτικό μηχανοκίνητο εξοπλισμό, ενώ η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελευσίνας, με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παππά είναι σε πλήρη ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο από τα πύρινα μέτωπα:

Φωτιά στον οικισμό Κοκκιναρέα



Πύρινη κόλαση


Μεγάλη φωτιά στον οικισμό Κοκκιναρέα- Στις αυλές σπιτιών η πυρκαγιά


Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον οικισμό Πευκενεα...


Πλησιάζει τα σπίτια η φωτιά στον οικισμό Πευκενέα


Φωτιά κάτω πευκενεα

Φωτιά στο Σχίνο





Δείτε βίντεο από την τιτάνια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες στο δάσος στο Μάζι: 




Από καύση υλικών σε ελαιώνα στο Σχίνο ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που παρείχε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η φωτιά ξεκίνησε από καύση υλικών σε ελαιώναενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στο μεταξύ, το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ έθεσε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το νοσοκομείο Κορίνθου, καθώς και τα Κέντρα υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Επίσης, διέθεσε 5 ασθενοφόρα επιπλέον εκείνων που υπάρχουν συνήθως στην περιοχή.

Με περιπολικά καλούν τον κόσμο να εκκενώσει την περιοχή / Αλεποχώρι και οικισμός Παρασκευά

Από το μεσημέρι της Πέμπτης, είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Αιγειρούσες - Ντουράκος, Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου και ορεινό Αλεποχωρίου, ενώ η Πολιτική Προστασία έθεσε σε επιφυλακή και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία στην περιοχή του Αλεποχωρίου.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

- Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι
- Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο
- Στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι
- Στην οδό Χρυσάνθεμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι
- Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σωρα
- Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, περιοχή Πευκενέας
- Στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιεροθέου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση
- Στην οδό Μοράβα από το εθνικό σταδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι

Φωτιά στο Σχίνο


Νωρίτερα, οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν, SMS στα κινητά τους από το 112 για να απομακρυνθούν από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα καθώς και οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος.

eidopoiisi-politiki-prostasia-kinito-sms

Φωτιά Αλεποχώρι


fwtia3
fwtia2
fwtia5


5307652


Αποκαλυπτικές οι εικόνες - Κάηκαν σπίτια

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο Δημήτρης Δεσύλλας πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές: «Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εδώ είναι στο Αλεποχώρι. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση».

«Είμαι εδώ από την στιγμή κιόλας που εκδηλώθηκε η φωτιά. Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη ήμασταν μέσα στην φωτιά. Δυστυχώς είχε αέρα με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει και τα έκαψε όλα. Φοβηθήκαμε όλοι, πανικοβληθήκαμε. Η φωτιά όταν άρπαξε το βουνό μπορεί να έφτασε σε ύψος και τα 100 μέτρα. Έγινε στην κυριολεξία η νύχτα μέρα. Δεν είχε καεί ποτέ ξανά αυτή η πλευρά» πρόσθεσε ο κ. Δεσύλλας.

fotiak__4_
fotiak__3_
fotiak__2_
fotiak__6_



Αποπνικτική η ατμπόσφαιρα στην Αττική

Στο μεταξύ, οι καπνοί από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας, κάλυψαν τον Αττικό ουρανό τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης, με συνέπεια πνευμονολόγοι και το υπουργείο Υγείας να απευθύνουν ειδικές οδηγίες προς τους πολίτες. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται εικόνες που κατέγραψε η κάμερα καιρού στο Λόφο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης. Η κάμερα "κοιτάζει" προς τα Νοτιοδυτικά και την πόλη της Αθήνας.

Meteo.gr: Καπνοί στην Αθήνα από την πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας


Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Στη φυλακή 27χρονος που ασέλγησε σε δεκάχρονο αγόρι

Η Νταϊάνα εξαπατήθηκε για να παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC- Δημόσια συγγνώμη από το βρετανικό δίκτυο 26 χρόνια μετά - Βίντεο

Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε η φωτιά στον Σχίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης