Ζεντάγια: Είναι τιμητικό να αποτελώ πρότυπο

Ζεντάγια: Είναι τιμητικό να αποτελώ πρότυπο

Ξεκίνησε στα 13 της ως ηθοποιός στο Disney Channel και σήμερα στα 23 της, με 61 εκατομμύρια followers στο Instagram, είναι το απόλυτο role model της digital φυλής των millennialς έχοντας αναπτύξει πέρα από αστρονομική ταχύτητα αναρρίχησης στη σόουμπιζ και ακτιβιστική δράση.

zend123
Μοντέλο, ηθοποιός, τραγουδίστρια, σχεδιάστρια μόδας και ακτιβίστρια, η Ζεντάγια πλέον αποτελεί και τη νεότερη σε ηλικία ambassador της Lancome. Το νέο άρωμα Idole της εταιρείας έχει ως ιέρεια την 23χρονη μιγάδα που κινείται με βήματα προσεκτικά μελετημένα στη βαριά βιομηχανία της σόουμπιζ με στόχο όχι μόνο να την κατακτήσει, αλλά και να ανοίξει δρόμους σε άλλα κορίτσια όπως αυτή ή και διαφορετικά από αυτή, όπως η ίδια δηλώνει.

Μιλώντας στο «Gala» δηλώνει εξαιρετικά τυχερή για τη συνεργασία της με τη Lancome: «Η αλήθεια είναι ότι όταν μου έγινε η πρόταση κολακεύτηκα, αλλά παράλληλα αγχώθηκα. Το να είμαι πρόσωπο ενός luxury brand ήταν στη λίστα επιθυμιών μου και στους στόχους για τη ζωή μου και το να βρεθώ να συνεργάζομαι με την εταιρεία της οποίας τα προϊόντα χρησιμοποιούσε η μητέρα μου αλλά και εγώ είναι σαν σενάριο ταινίας.
zed

Για μένα η Lancome είναι ένα brand που έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του χρόνου, χαρακτηρίζεται από μια αέναη κομψότητα και ένα σοφιστικέ στυλ που με εκφράζει, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα γυναικών χωρίς να κάνει διαχωρισμούς στη φυλή ή στην ηλικία. Παράλληλα, αναπτύσσει και δράσεις που εμένα με συγκινούν, όπως το πρόγραμμα ‘‘Write Her Future’’, που βοηθά 76 εκατομμύρια νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο να μάθουν γραφή και ανάγνωση. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να συνεργάζομαι με μια εταιρεία που θεωρεί υποχρέωσή της να κάνει τη διαφορά σε αυτό τον κόσμο και να επιστρέφει με ανθρωπιστικό έργο όσα έχει κερδίσει από τις πωλήσεις».

Αναφερόμενη στο στυλ της αλλά και στο πώς θέλει το άρωμά της λέει: «Δεν μπορώ να πω ότι έχω προσωπικό στυλ. Φοράω ό,τι νιώθω σωστό για μένα την κάθε στιγμή. Δεν έχω κανόνες. Δεν έχω κουτάκια. Οσο για το άρωμά μου, το Ιdole, εκπροσωπεί αυτό που θέλω. Ενα άρωμα δροσερό, με διάρκεια, που μυρίζει καθαριότητα. Δεν μπορώ τα βαριά και δυνατά αρώματα».

Η ίδια δεν σταματά να μιλά για τη διαφορετικότητα, το δικαίωμα στην ισότητα και την ανάγκη να αποδεχόμαστε τον άλλον αλλά και τον εαυτό μας. Για τους εκατομμύρια θαυμαστές της, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κάτω των 18 ετών, αποτελεί πρότυπο. Οταν τη ρωτώ αν ο τίτλος του role model πέφτει βαρύς στους ώμους ενός 23χρονου κοριτσιού, η απάντησή της είναι άμεση: «Ακούω πολλούς να δυσανασχετούν όταν τους λένε ότι αποτελούν πρότυπο, εγώ όμως δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Είναι εξαιρετικά τιμητικό να αποτελώ πρότυπο και παράλληλα είναι και ένα κίνητρο για να εργάζομαι ακόμη πιο πολύ με τον εαυτό μου και πάνω στους στόχους μου. Αυτό μπορεί να ακούγεται εξουθενωτικό, αλλά δεν είναι έτσι. Κάνω το καλύτερο που μπορώ και ελπίζω να καταφέρνω να εμπνέω και άλλους να κάνουν το ίδιο με τη ζωή τους. Δεν είμαι τέλεια, δεν έχω όλες τις απαντήσεις, όμως προσπαθώ και δεν τα παρατάω. Αυτό είναι που θέλω να κάνουν και όσοι με πιστεύουν».

Το γεγονός ότι από πολύ μικρή μπήκε στον κόσμο της σόουμπιζ δεν της στέρησε την παιδική ξεγνοιασιά, όλα αυτά που κάνουν τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων πολύτιμα μετάλλια στη μνήμη; «Μεγάλωσα μέσα στον κόσμο του θεάτρου, καθώς η μητέρα μου ήταν στο California Shakespeare Theater. Από μικρή ερωτεύτηκα τον Σαίξπηρ και αλήθεια δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο για τη ζωή μου παρά μόνο να γίνω ηθοποιός. Ξέρετε κάτι, είμαι ευτυχισμένη με αυτό που είμαι και όσα έχω καταφέρει. Ζω έχοντας ένα μόνιμο αίσθημα ευγνωμοσύνης κάθε μέρα. Αν δεν εκτιμάτε όσα έχετε, δεν μπορείτε να πάτε παραπάνω και να κατακτήσετε περισσότερα πράγματα. Κάθε βράδυ προτού κοιμηθώ κάνω μια λίστα με πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων στη ζωή μου και σκέφτομαι πάνω σε αυτά. Αυτό με βοηθά πάρα πολύ και μου δίνει μια προοπτική διαφορετική για τη ζωή και τους ανθρώπους».

zzz
Κλείσιμο


Αυτό το καλοκαίρι βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές με τον ηθοποιό Τζέικομπ Ελόρντι, με τον οποίο συμπρωταγωνιστούν στη σειρά «Euphoria» του HBO και οι φήμες τούς θέλουν ζευγάρι. Η ίδια είναι εξαιρετικά προσεκτική με την προσωπική της ζωή και δεν αφήνει το παραμικρό να διαρρεύσει. Καλλιεργεί μια clean-cut περσόνα, αλλά αντί να αγγίζει τις παρυφές του βαρετού φροντίζει με τους εξαιρετικούς χειρισμούς της στα social media να εξαργυρώνει το άμεμπτο προφίλ σε viralbility, ως μια περσόνα που φροντίζει μεν προσεκτικά να μη θίγει τα ιερά και τα όσια, αλλά παράλληλα παίζει επιθετικά στα νέα πεδία δράσης που τείνουν να μετατραπούν σε trend, όπως το ζήτημα της διαφορετικότητας.

«Κάνω πολύ σπάνια διακοπές στη ζωή μου, σε σημείο που για μένα πολλές φορές είναι διακοπές το να μένω χαλαρή για λίγες ημέρες απολαμβάνοντας την ησυχία του σπιτιού μου. Υπήρξα ένα πολύ ντροπαλό παιδί, όμως στάθηκα τυχερή γιατί είχα τους γονείς μου, οι οποίοι πάντα μου έλεγαν να τολμώ να δοκιμάζω κάτι προτού το απορρίψω λόγω φόβου ή ανασφάλειας. ‘‘Δοκίμασέ το πρώτα και τότε, αν δεν σου αρέσει, μπορείς να το παρατήσεις’’, μου έλεγαν, και έτσι ένιωθα ελεύθερη να τολμώ. Δεν ξέρεις ποτέ πώς μπορεί να πάει κάτι αν δεν το δοκιμάσεις», εξηγεί στο «Gala» αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην προσωπική της ζωή.

Μια case study καριέρα

Η Ζεντάγια αποτελεί τον ορισμό του coolness. Είναι η ήρεμη δύναμη που μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο να μοιάζει εξαιρετικά απλό. Κατά κάποιον τρόπο, είναι αυτή που ορίζει το μέλλον της χωρίς αυτό να αποτελεί ύβρη.

Το 2015, σε ηλικία 19 ετών, εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ χωρίς να έχει πρόσκληση, απλά ως plus one φίλου της. Η εμφάνισή της με dreadlocks έκανε την Τζουλιάνα Ράνσικ της εκπομπής «Fashion Police» στο Ε! να προβεί σε ένα ρατσιστικό σχόλιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: «Το μαλλί της μοιάζει να την καταπίνει και παράλληλα νομίζεις ότι αναδίδει άρωμα πατσουλί ή μαριχουάνας».

zaza


Την τελευταία λέξη την ψιθύρισε σχεδόν εκτός κάμερας, ωστόσο ακούστηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ίδια να κάνει δήλωση μεταμέλειας και η Ζεντάγια, αντί να απολαύσει τον ρόλο του θύματος που πάντα σε κάνει συμπαθή στο πόπολο, να ποστάρει στο Instagram τη δική της απάντηση: «Υπάρχει αρκετή προκατάληψη για το look των Αφροαμερικανών και εξαιτίας της άγνοιας που κυριαρχεί γύρω μας γίνονται διάφορα σχόλια για τα μαλλιά μας. Το γεγονός ότι επέλεξα να κάνω dreadlocks τη βραδιά των Οσκαρ ήταν γιατί ήθελα να δείξω σε κάθε μέλος της μαύρης φυλής ότι τα μαλλιά μας είναι μια χαρά. Για μένα, αποτελούν σύμβολο δύναμης και ομορφιάς και θυμίζουν χαίτη λιονταριού». Καμία προσβολή, καμία μπηχτή για τη δημοσιογράφο.

Η απάντησή της έγινε viral, η Μπιγιονσέ, η Βαϊόλα Ντέιβις και η Γούπι Γκόλντμπεργκ έκαναν repost εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για το υπέροχο νέο κορίτσι. Ετσι, η Ζεντάγια έκανε το πρώτο άλμα της στο καλλιτεχνικό stardome και άρχισε να χρησιμοποιεί τα social media και να μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη και φυλετικές διακρίσεις. Κάπως έτσι, εκεί που το 2015 δεν ήταν καν καλεσμένη, το 2018 βρέθηκε να παρουσιάζει τα Οσκαρ.

«Με εμπνέει ο τρόπος που κάποιοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για το κοινό καλό. Αν οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν το όνομά σου, ας το ξέρουν για κάτι καλό που κάνεις», δηλώνει τονίζοντας ότι στόχος της είναι να ανοίξει τις πόρτες της βιομηχανίας του θεάματος στους ανθρώπους της μαύρης κοινότητας. Εξάλλου, η ίδια, στα 16 της χρόνια, όταν της προτάθηκε να συμμετέχει σε μια παραγωγή της Disney («Μυστική πράκτορας Κέι-Σι»), δέχτηκε μόνο με τον όρο να γίνει παραγωγός και ο χαρακτήρας που θα υποδυθεί να ανήκει σε οικογένεια μαύρων. «Ηταν καιρός στην οικογένεια της Disney να προστεθεί και μια οικογένεια μαύρων. Οι λευκοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι να μεγαλώνεις βλέποντας ένα αγαπημένο σου κανάλι στο οποίο όμως δεν υπάρχει κανένας με το δικό σου χρώμα», δήλωνε στο «Marie Claire» το 2018.

Η στρατηγική που ακολούθησε για να συζητηθεί και να γίνει γνωστή, με σύμμαχο τον στυλίστα της με τον οποίο είναι μαζί από τότε που ήταν 14 ετών, θα μπορούσε να είναι και case study: «Από τη στιγμή που δεν σε ξέρει κανείς, μπαίνεις σε έναν χώρο με άλλους διάσημους και φωτογράφους και φροντίζεις να γίνεις τόσο ορατή ώστε να συζητηθείς». Και επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως, η Ζεντάγια κέρδισε τον θρόνο στο στερέωμα της δημοσιότητας με τα dreadlocks της στα Οσκαρ του 2015, συζητήθηκε ως μεταμοντέρνα Σταχτοπούτα στο φετινό Met Gala, αλλά και ως Ziggy Stardust στα Grammy. Ο στυλίστας της Λο Ρόουτς θυμάται ότι όταν δεν ήταν γνωστή δεν δεχόταν κανένας γνωστός σχεδιαστής να την ντύσει -«τότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Την έντυνα με ρούχα που πριν είχαν φορέσει είτε η Μπιγιόνσε, είτε η Κάιλι Τζένερ στο κόκκινο χαλί, οπότε όταν εμφανιζόταν και η Ζεντάγια με το ίδιο ρούχο οι εκπομπές ασχολούνταν με το ποια το φόρεσε καλύτερα. Κάπως έτσι άρχισε να συζητείται το όνομά της. Μετά από λίγο καιρό μπορούσε να έχει ό,τι ρούχο ήθελε, απ’ όποιον διάσημο οίκο»!

xcxc


Ακτιβισμός και social media

«Το να έχεις ένα παρελθόν στην Disney μερικές φορές έκανε εξαιρετικά δύσκολο το να με παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά ως ηθοποιό. Γι’ αυτό μπήκα στην παραγωγή προκειμένου να δημιουργώ ταινίες, σειρές και σόου, όχι απαραίτητα με μένα πρωταγωνίστρια», δήλωνε στο «Glamour» το 2017. Εναν χρόνο μετά ανέλαβε την παραγωγή του θρίλερ «A White Lie» στο οποίο πρωταγωνιστεί με τη Ριζ Γουίδερσπουν. Κάπως έτσι ακολούθησε η συμμετοχή της στην ταινία «Spider-Man: Μακριά από τον τόπο του», όπου πέρα από τη σχέση που της χρέωσαν με τον συμπρωταγωνιστή της Τομ Χόλαντ υπήρξαν και αντιδράσεις για το αν έπρεπε να υποδυθεί μια μιγάδα, τη Μαίρη Τζέιν.

Στο πρόσφατο ultra artistic εξώφυλλο που έκανε στο περιοδικό «Garage» της Ντάσα Ζούκοβα -μέλλουσα κυρία Νιάρχου- ξεκαθαρίζει ότι πλέον στόχος ζωής της είναι να ανοίξει τις πόρτες στη βιομηχανία του θεάματος όχι μόνο «σε ανθρώπους όπως εγώ, αλλά και εντελώς διαφορετικούς από μένα. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η έλλειψη ταλέντου, αλλά η απουσία ευκαιριών. Στην κοινότητά μας υπάρχουν ιδιαίτερα ταλαντούχοι άνθρωποι που όμως δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να βγουν μπροστά. Θα ήθελα να καταφέρω αυτό να το αλλάξω».

axs


Γεννημένη στο Οκλαντ, μεγάλωσε με ιστορίες από τις θείες της που ήταν μέλη στους «Μαύρους Πάνθηρες» και οι γονείς της, εκπαιδευτικοί αμφότεροι, ήταν άνθρωποι της προσφοράς: «Για μένα, ήταν μονόδρομος το να προσφέρω με όποιον τρόπο μπορώ και να αγωνίζομαι καθημερινά ώστε να ξεβολεύομαι. Το βόλεμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της προόδου. Θέλω να είμαι πρωτοπόρα, καινοτόμος, θέλω να είμαι η αλλαγή που επιθυμώ να κάνω γύρω μου».

Η μούσα της Lancome που έχει τη δική της σειρά ρούχων Daya by Zendaya, συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Τόμι Χίλφιγκερ, είναι παγκόσμιο icon που επιμένει στο black womanhood, δηλώνει φεμινίστρια και ντρέπεται όταν την αποκαλούν «ακτιβίστρια»: «Δεν νομίζω ότι αξίζω αυτό τον τίτλο. Ακτιβιστής είναι ο άνθρωπος που εργάζεται καθημερινά για έναν σκοπό και έχει αφιερώσει γι’ αυτόν όλη του τη ζωή. Εγώ είμαι περισσότερο μια πλατφόρμα βοήθειας, ένα εργαλείο βοήθειας, τίποτα παραπάνω» ◆

asd





z2
z1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ