Nada Ghazal: Κοσμήματα με ψυχή

Nada Ghazal: Κοσμήματα με ψυχή

Πρώην διαφημίστρια, νυν σχεδιάστρια κοσμημάτων, θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στον χώρο της, σύμφωνα με το «Forbes», ενώ οι δημιουργίες της από χρυσό και πολύτιμες πέτρες γίνονται ανάρπαστες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gahzal-m
Η Λιβανέζα Νάντα Γκαζάλ δεν είναι μια συνηθισμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων. Το ελληνικό κοινό την πρωτογνώρισε όταν το i-D Fine Jewellery στο Golden Hall στόλισε τις βιτρίνες του με τις ευφάνταστες δημιουργίες της. Εκείνη, όμως, είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα να γράφει το success story της με χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Αφού πήρε το πτυχίο της στο Γραφικό Σχέδιο από το Lebanese American University, μετακόμισε στο Ντουμπάι για να εργαστεί σε μια πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία. Υστερα από μια επιτυχημένη δεκαετία στον χώρο της διαφήμισης, ο οποίος τη βοήθησε να καλλιεργήσει τα πλούσια καλλιτεχνικά της χαρίσματα και την επιβράβευσε με διεθνείς διακρίσεις, η Νάντα αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο που είχε από παιδί: να σχεδιάζει κοσμήματα για το δικό της brand.

gahzal-1
gahzal-2


«Το 2003 άφησα τον κόσμο της διαφήμισης και επέστρεψα στον Λίβανο, αποφασισμένη να δημιουργήσω ένα διεθνές brand κοσμημάτων», αφηγείται η ίδια την καλλιτεχνική της εκκίνηση. «Πρώτα, όμως, έκανα την έρευνά μου για να δω αν το πάθος μου θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα. Από τις απαντήσεις που πήρα συνειδητοποίησα ότι η σύγχρονη γυναίκα χρειαζόταν αξεσουάρ μέσω των οποίων θα μπορούσε να εκφραστεί και αναζητούσε μοναδικά, ιδιαίτερα κομμάτια που θα αντανακλούσαν την προσωπικότητά της. Ηθελε κάτι που να έχει ψυχή, να είναι αυθεντικό, διαχρονικό και φτιαγμένο με μεράκι και προσοχή». Για τις πρώτες της δημιουργίες, η Νάντα δούλεψε με χρυσό 18 καρατίων, διαμάντια και άλλες πολύτιμες πέτρες. Η πρώτη της συλλογή από 25 χειροποίητα κομμάτια παρουσιάστηκε το 2003. Ολα πουλήθηκαν μέσα σε τρεις μέρες. «Tα κοσμήματά μου έγιναν ανάρπαστα κι αυτό μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν για να συνεχίσω. Μέσα σε ένα χρόνο ίδρυσα το εμπορικό σήμα Nada G, το οποίο σήμερα είναι το Nada Ghazal Fine Jewelry», αναφέρει.

gahzal-3


Η πρώτη boutique ήταν γεγονός, η επιτυχία τεράστια και η συλλογή της από διεθνή βραβεία άρχισε να μεγαλώνει. Σύντομα η Νάντα θα άνοιγε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας της μαζί με το εργαστήριο και τον εκθεσιακό χώρο στο D Beirut, ένα πρότυπο επαγγελματικό κτίριο που στεγάζει πολλούς από τους κορυφαίους τεχνίτες της Βηρυτού. Σήμερα η Γκαζάλ χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, ενώ, σύμφωνα με το «Forbes», είναι μία από τις πέντε κορυφαίες γυναίκες επιχειρηματίες της Μέσης Ανατολής. Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δημιουργίες της πωλούνται σε μερικά από τα πιο επιλεκτικά κοσμηματοπωλεία του κόσμου. «Μερικά κοσμήματα είναι τόσο μοναδικά και εκπέμπουν τέτοια μαγεία που νιώθω ότι υπάρχουν για να αγαλλιάζουν την ψυχή», σχολιάζει η Γκαζάλ. Αυτό, άλλωστε, είναι και το concept πίσω από τις δημιουργίες της. Η ίδια περιγράφει τη δουλειά της ως «κοσμήματα με ψυχή». Ενώ οι τελευταίες της -αριστουργηματικές- συλλογές γεννήθηκαν την εποχή της πανδημίας.

gahzal-4


Κλείσιμο
«Λόγω COVID τα καταστήματα ήταν κλειστά στον Λίβανο. Δουλέψαμε πολύ και δημιουργικά και αργότερα παρουσιάσαμε τη συλλογή μας στις Εβδομάδες Μόδας της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Αυτή η συλλογή ήταν η πρώτη που λάνσαρε το brand μου στις διεθνείς αγορές, συστήνοντας και στον υπόλοιπο κόσμο το καλλιτεχνικό DNA μας. Στόχος μας ήταν να χτίσουμε την επικοινωνία με τους πελάτες μας και να τους δημιουργήσουμε μοναδικές εμπειρίες», εξηγεί και συνεχίζει: «Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι όλο και περισσότερο οι άνθρωποι αναζητούν την τέχνη μέσα από το κόσμημα. Πιστεύω πως ό,τι σχεδιάζει κάποιος πρέπει να έχει ψυχή γιατί μόνο έτσι μπορεί να σε κερδίσει σε συναισθηματικό επίπεδο».

gahzal-5


Εχοντας ήδη αρκετά βραβεία στην κατοχή της, αναρωτιέμαι ποιο θεωρεί ύψιστο επίτευγμα στη μέχρι τώρα καριέρα της ως σχεδιάστρια κοσμημάτων. «Νομίζω ότι κάθε ορόσημο στην καριέρα μου είναι εξίσου σημαντικό, αφού το καθένα αποτελεί απόδειξη του τι έχω καταφέρει ως σχεδιάστρια και ως δημιουργός ενός brand name. Μου θυμίζει επίσης ότι είμαι στον σωστό δρόμο για να πετύχει το όραμά μου», μου απαντάει.

gahzal-6


Για το τέλος, αναρωτιέμαι πώς ανταποκρίνεται στις δυσκολίες της εποχής μια τόσο πολυάσχολη γυναίκα και ευφυής δημιουργός. «Ημουν πάντα πολύ κοντά με την οικογένεια και τους φίλους μου και έχω διαπιστώσει ότι αυτές οι σχέσεις έχουν γίνει ακόμα πιο δυνατές αυτή την περίοδο. Η οικογένεια αποτελεί τον πυρήνα για τον καθένα μας. Οι προκλήσεις με βοήθησαν να αναγνωρίσω την αξία τού σήμερα και να είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω. Oλοι μας πιάσαμε τα θετικά μηνύματα της εποχής. Εχει πλέον ξυπνήσει η συλλογική μας συνείδηση και μπορούμε να αναγνωρίζουμε τι έχει ουσιαστική αξία στη ζωή μας και τι όχι. Εξίσου σημαντικό είναι να κυνηγάμε το όνειρό μας και να είμαστε συνεπείς με την υψηλή ποιότητα που θέλουμε να υπηρετήσουμε» ◆

gahzal-7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK