Έκθεση ΟΗΕ: Ο άνθρωπος καταστρέφει μεθοδικά τη φύση

climate_change

Έως και ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση τις προσεχείς δεκαετίες λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας

Ο άνθρωπος εξαρτάται από τη φύση αλλά την καταστρέφει μεθοδικά: έως ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, πολλά από τα οποία "μέσα στις προσεχείς δεκαετίες", σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πόσιμο νερό, δάση που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, έντομα επικονιαστές απαραίτητα στις καλλιέργειες, ψάρια... Η διακυβερνητική επιστημονική και πολιτική πλατφόρμα για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (IPBES) θα συνεδριάσει από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στο Παρίσι για να υιοθετήσει την πρώτη παγκόσμια αποτίμηση των οικοσυστημάτων τα τελευταία 15 χρόνια. Η κατάσταση των τόπων της βιοποικιλότητας αναμένεται επίσης να είναι εξίσου ανησυχητική με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση των 1.800 σελίδων για την οποία εργάζονται 150 ειδικοί από 50 χώρες εδώ και τρία χρόνια θα συνοδεύεται από μια "ανασκόπηση για αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις" η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και να υιοθετηθεί από τις 130 χώρες μέλη του IPBES, βάσει του μοντέλου των εκθέσεων του GIEC για το Κλίμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύνοψης --που είναι το πιο πρόσφατο, του Ιανουαρίου-- διάφορα ανεξάρτητα τεκμήρια προαναγγέλλουν μια επικείμενη ταχεία επιτάχυνση του ποσοστού εξαφάνισης των ειδών (...) παρότι οι παράγοντες (αυτής της εξαφάνισης) δεν ισχυροποιούνται.

Στα 8 εκατομμύρια είδη που υπολογίζονται (από τα οποία 5,5 εκατομμύρια είδη εντόμων) που υπάρχουν στον πλανήτη, "μισό με ένα εκατομμύριο είδη αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, εκ των οποίων πολλά μέσα στις επόμενες δεκαετίες", προσθέτει το κείμενο.

Η διατύπωση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις να προτάξουν αλλά όχι τα επιστημονικά συμπεράσματα. Οι προβολές αυτές ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων που εκτιμούν ότι η Γη είναι στην αρχή της 6ης "μαζικής εξαφάνισης", της πρώτης που αποδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος είναι η αιτία για την εξαφάνιση τουλάχιστον 680 ειδών σπονδυλωτών τα τελευταία 500 χρόνια.

Γεωργία και αλιεία

Η έκθεση βασίζεται εν μέρει στην ανάλυση καλά μελετημένων ειδών, κυρίως των σπονδυλωτών, όμως δίνει έμφαση στην "αβεβαιότητα" που περιβάλλει πολλά ακόμη, λιγότερο γνωστά, κυρίως τα έντομα.

Η εξαφάνιση αυτής της βιοποικιλότητας έχει άμεση επίδραση στον άνθρωπο. Τρόφιμα, ενέργεια, φάρμακα: "τα αγαθά που οι άνθρωποι αντλούν από τη φύση είναι θεμελιώδη για την ύπαρξη και τον πλούτο της ανθρώπινης ζωής στη Γη και τα περισσότερα μεταξύ αυτών δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως", προειδοποιεί η έκθεση. Για παράδειγμα, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ξυλεία του δάσους για την ενέργεια, τέσσερα δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν ένα φυσικό φάρμακο και για το 75% των καλλιεργειών είναι απαραίτητη η γονιμοποίησή τους με τη γύρη που μεταφέρουν τα έντομα.

Πρώτοι υπεύθυνοι αυτής της ζοφερής κατάστασης: η χρήση των εδαφών (γεωργία, δασική εκμετάλλευση, ορυχεία) και η άμεση εκμετάλλευση πόρων (αλιεία, κυνήγι).

Ακολουθούν η κλιματική αλλαγή, οι ρυπάνσεις και τα επιδρομικά είδη, των οποίων η επίδραση είναι "έως σήμερα σχετικά λιγότερο σημαντική", αλλά "επιταχύνεται".

Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ αυτής της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής, μερικές φορές ενισχύονται από τους ίδιους παράγοντες, κυρίως το γεωργικό μοντέλο μέσα σε έναν κόσμο όλο και πιο πολυπληθή".

"Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της φύσης είναι το ίδιο σημαντικά όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για οικονομικούς λόγους και για την ανάπτυξη", δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της IPBES Ρόμπερτ Γουότσον, ζητώντας να "αλλάξει" η παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.

"Αν θέλουμε έναν βιώσιμο πλανήτη που να προσφέρει υπηρεσίες στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, πρέπει να αλλάξουμε πορεία μέσα στα 10 επόμενα χρόνια, όπως οφείλουμε να κάνουμε και για το κλίμα", υπογράμμισε η Ρεμπέκα Σο, η επικεφαλής της επιστημονικού τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι τα τρία τέταρτα των χερσαίων εκτάσεων, το 40% του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το ήμισυ των υδατορευμάτων "έχουν αλλοιωθεί σοβαρά". Και οι πλέον πληγείσες περιοχές είναι αυτές όπου ζουν αυτόχθονες πληθυσμοί που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση ή φτωχοί πληθυσμοί που είναι ήδη πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Intergalactic

Η αλυσίδα της φύσης τους προηγούμενους αιώνες λειτουργούσε αρμονικά, παρέχοντας τα απαραίτητα σε όλα τα είδη που φιλοξενεί. Το τεράστιο πρόβλημα όμως, που αποτρέπει τις λήψεις έκτακτων ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη, είναι οτι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν οτι η έκλειψη όλων αυτών των ειδών δεν τους επηρεάζει καθόλου και δεν τους ενδιαφέρει και καθόλου για αυτό και οι πολιτικοί δεν ρισκάρουν την δημοτικότητα τους λαμβάνοντας μέτρα για να διασωθεί το οικοσύστημα. Με άλλα λόγια η αυτοκτονικά συμφεροντολογική ανθρωπότητα, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση της και ίσως για αυτό δεν θα προλάβουμε να γίνουμε και εμείς εξωγηίνοι επισκέπτες στο πλησιέστερο ηλιακό σύστημα. Η υπεραύξηση της τεχνολογίας και της απλοποίησης της ζωής, έγειρε προς την πληθυσμιακή υπεραύξηση μόνο του ανθρώπινου είδους εις βάρος όλου του οικοσυστήματος με αποτέλεσμα να διαρραγεί η φυσική αλυσίδα... Ίσως και σε άλλα ηλιακά συστήματα να έχει συμβεί το ίδιο και ελάχιστοι τεχνολογικά ανεπτυγμένοι πολιτισμοί να καταφέρνουν να επιβιώσουν αρμονικά με τον πλανήτη τους, ούτως ώστε να φτάσουν στην τεχνολογική δυνατότητα να πραγματοποιούν διαστρικά ταξίδια με επιβάτες τους ίδιους και όχι μόνο με ανδροειδή βιορομπότ τύπου Greys... και διαφόρων τύπων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων σαν αυτά που αντιγράψαμε και στέλνουμε και εμείς στην Σελήνη, στον Άρη και στο υπόλοιπο ηλιακό μας σύστημα... Αν και εμεις καταφέρουμε κάποτε να στείλουμε ένα εξελιγμένο ρομπότ για την περισυλλογή δειγμάτων σε κάποιον εξωπλανήτη με πρωτόγονη ζωή, πως πιστεύεται οτι θα το αποκαλέσουν οι πρωτόγονοι κάτοικοι του, και τι θα προκαλέσει στην τεχνολογική και βιομηχανική τους ανάπτυξη η ανάλυση του ρομπότ και του οχήματος μας? Άνισους πολέμους με ανώτερα όπλα για αυτούς που θα καταφέρουν να αντιγράψουν την τεχνολογία μας? Οικολογική καταστροφή λόγω της απότομης βιομηχανικής επανάστασης που θα προκύψει απο την αντιγραφή αυτής της εξελιγμένης τεχνολογίας όπως έγινε και με την Γη???... Η ΑΠΡΟΣΕΚΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΛΟΝΤΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟΥΣ, ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ-(PRIME DIRECTIVE) ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΜΑΣ... ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΣΤΡΟΣΤΟΛΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας

zerefos-mesa2

«Παλαιότερα είχαμε έναν καύσωνα κάθε 30 χρόνια, την τελευταία τριακονταετία έχουμε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έναν χρόνο παρά χρόνο ενώ τείνουμε να έχουμε έναν κάθε χρόνο» είπε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας