Γιατί αυξήθηκαν οι παπαγάλοι στα πάρκα της Αθήνας;

papagalos

Ερευνα διενεργεί η Ορνιθολογική Εταιρεία για το φαινόμενο του υπερπληθυσμού μη ενδημικών πτηνών σε πάρκα της πρωτεύουσας

Η αύξηση των παπαγάλων στα πάρκα της Αθήνας προκαλεί το ενδιαφέρον των ορνιθολόγων.

Οι αριθμοί των ασυνήθιστων αυτών πουλιών για τον ουρανό της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διενεργεί μέσα στα Χριστούγεννα μια επιχείρηση για την καταμέτρησή τους (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες αστικές περιοχές), με την ελπίδα να μάθει την ευρύτητα αυτής της «εναέριας αποίκησης».
scren

Στην πραγματικότητα είναι ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό, που δημιουργεί φόβους ότι τα πουλιά-«εισβολείς» μπορεί να απειλήσουν την τοπική βιοποικιλότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να βάλει το είδος σε μία λίστα ειδών «ξένης-εισβολής».

Αφιέρωμα στους παπαγάλους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων έκανε ο Guardian, με αφορμή καινούρια έρευνα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Αν έλεγε κανείς στους Έλληνες, όχι πολύ παλιά, ότι οι ουρανοί τους θα συντηρούσαν παπαγάλους με δακτυλιοειδή λαιμό, η απάντηση μάλλον θα διακατεχόταν από δυσπιστία», έτσι ξεκινάει ο Guardian το αφιέφωμά του για τους παπαγάλους στην Ελλάδα.

Αυτό, ωστόσο, ήταν πριν τα πάρκα και οι κήποι των Αθηνών και άλλων πόλεων γίνουν το σπίτι πράσινων και κόκκινων παπαγάλων. Το πλήθος των εξωτικών πτηνών μάλιστα είναι τόσο μεγάλο, που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ξεκίνησε μια φιλόδοξη έρευνα εν μέσω Χριστουγέννων, προσπαθώντας να καταγράψει το συνολικό μέγεθος του.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απογραφή που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε αστικές περιοχές σε νησιά, όπως η Ρόδος και η Κρήτη», δήλωσε στον Guardian ο Παναγιώτης Λουτσήδης, επικεφαλής της Εταιρείας. «Στην Κρήτη πιστεύουμε ότι ο αριθμός των παπαγάλων έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλες τις μεγάλες πόλεις».

Εδώ και πολλά χρόνια ο Λουτσήδης, καθηγητής στο επάγγελμα, επισκέπτεται πάρκα ανά την Ελλάδα, συνήθως το ηλιοβασίλεμα και κάνει καταμέτρηση.

Τα αποτελέσματα των εργασιών του δεν του έχουν αφήσει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε βιότοπο άγριων παπαγάλων, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την Ινδία, την Ασία, την λατινική Αμερική και την Αφρική.

Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πρωτεύουσα διαφέρει ελάχιστα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα πτηνά πολλαπλασιάζονται κατά ανησυχητικούς ποσοστά. Τα πάρκα στις Βρυξέλλες έχουν πλέον γεμίσει παπαγάλους και εκτιμάται πως το είδος αποκτά χωροκατακτητικό χαρακτήρα που απειλεί τα περιστέρια και τα σπουργίτια.

Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Λατσούδης σημειώνοντας πως τα πάρκα μας είναι τόσο γεμάτα εξωτικά φυτά και δέντρα με φρούτα που το κάνουν πολύ πιο εύκολο για τα πουλιά να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στη χώρα μας.

Όπως τονίζει ο Guardian, όμως, παραμένει μυστήριο το πώς τα πουλιά αυτά από την Αφρική και τις μακρινές Ινδίες έφτασαν στην Ελλάδα.

Οι ορνιθολόγοι λένε ότι οι παπαγάλοι δεν μεταναστεύουν και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να πετάξουν τεράστιες αποστάσεις μέσω παραδοσιακών μεταναστευτικών οδών. Αντ’ αυτού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι παπαγάλοι είναι στην πραγματικότητα δραπέτες, κατά τον ίδιο τρόπο, όπως συνέβη και τον 19ο αι. στη Βρετανία.

«Αν και αποτελεί αστικό μύθο, θεωρούμε ότι [οι παπαγάλοι] κατέφτασαν σε κλουβιά στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας και εκεί δραπέτευσαν από τα κλουβιά», είπε η Ρούλα Τίγρου στην Ορνιθολογική εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ (98)

Αντε και εις ανωτερα

Προσοχη μεγαλη!δεν ειναι παπαγαλοι. Κατ αρχας ειναι λαθρομεταναστες σιγουρα. Ομως ειναι και κατι χειροτερο. Αυτοι ειναι οι λεγομενοι εξωγηινοι που τοσα χρονια ελεγαν οτι θα εισβαλουν..εχουμε εισβολη.το ελεγε κι η χιλαρυ.ειναι εξωγηινοι με μορφη παπαγαλων.

α

ακουσα οτι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, βγήκε συνταγή παπαγάλος στιφάδο χαλάλ!

ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΤΑΝ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ

Από παπαγάλους μέχρι ξενόδουλους παπαγαλανθρώπους, που αντιγράφουν με μανία κάθε τι ξένο. Σήκωσε το ανάστημα σου ραγιά, βρες την ταυτότητα σου

Vog

Οι πληθυσμοί των παπαγάλων σε περιοχές της Ελλάδας έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία προκαλούνται δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ο εκτοπισμός των αυτόχθονων ειδών που δημιουργεί ανισορροπία στο οικοσύστημα και προβλήματα στη βιοποικιλότητα. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι αποτελούν δυναμικό πομπό από παθογόνα και οφείλει η Πολιτεία να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για δικούς της Καταστατικούς σκοπούς επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να διαχειριστεί υπεύθυνα το θέμα αυτό, καθώς έχει σαφείς υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές, το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό δίκαιο. [...]

Exw

Εξω οι παράνομοι λαθρομετανάστες παπαγαλοι

Mike

Που να δείτε τι γίνεται στη Βαρκελώνη από τα μικρά παπαγαλάκια. Είναι πολύ επιθετικά/επεκτατικά και ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Θεωριτικα θα μπορούσαν να αφανίσουν κάποια άλλα είδη αλλά και να ξερανουν κάποια δέντρα. Προσαρμόζονται πολύ εύκολα στον αστικό ιστό αλλά η δύναμή τους είναι ο ταχύς πολλαπλασιασμός τους.

Απο εδώ στο Γουδή ξεκίνησαν όλα!

Αυτοί οι πράσινοι παπαγάλοι ξεκίνησαν να πολλαπλασιάζονται πρίν απο 15 περίπου χρόνια όταν ξέφυγαν κάποια ζευγάρια απο τα κλουβιά τους στο πάρκο της Σχολής Αστυνομίας στο Γουδή. Είχαν ήδη εγκλιματισθεί στις καιρικές συνθήκες ήπιων σχετικά Αθηναικών χειμώνων μέσα στα κλουβιά και όσοι ξέφυγαν ανέβηκαν στα ψηλά πεύκα και φτιάξαν ανθεκτικές τεράστιες φωλιές όπου ζούσαν και ζούν πολλοί μαζί και έτσι καταπολέμησαν το κρύο και επέζησαν . Όντως έχουν εκδιώξει απο εκεί άλλα ενδημικά είδη όπως τις δεκαοκτούρες , που τις φέραν πρίν 45 χρόνια απο την Αίγυπτο και τις άφησαν ελεύθερες στο ίδιο πάρκο , αλλά και τα σπουργίτια και τα κοτσύφια . Ο πληθυσμός αυτών των πανέξυπνων πουλιών θα αυξάνεται συνεχώς και θα πλημμυρίσουν με την παρουσία τους όλη την Αθήνα .Εμένα πάντως μου αρέσει το πέταγμα και το κράξιμο τους που με ξυπνά κάθε Σάββατο στις 8 π.μ ακριβώς!

...

Εκεί στα ΜΜΕ τι κάνετε; Γρήγορα να τους προσλάβετε πριν προλάβουν οι άλλοι!

...

Όσο αυξάνονται τα ηλίθια δίποδα που νομίζουν πως τα ζώα είναι παιχνιδάκι που το παίζεις και το παρατάς τόσο θα αυξάνονται τα παντός είδους αδέσποτα.

Μηδαμινές πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης.

Ούτε το σπορ γνωρίζουν, ούτε τις προϋποθέσεις πληρούν ειδικά εάν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην αιχμαλωσία, ούτε βρίσκονται στο βιότοπο της αρεσκείας τους. Άσε που τα χρώματα τους τραβάνε το βλέμμα από απόσταση..... Πολύ σύντομα ή θα τους έχουν ξεπαστρέψει γάτες ή οι ελάχιστοι τυχεροί θα έχουν επιστρέψει στην αιχμαλωσία.

George

Είναι πάνω από 10 χρόνια αυτή η υπόθεση. Επομένως επιβιώνουν μακροχρόνια. Οι γάτες δεν τρώνε παπαγάλους.

έχουν 100% πιθανότητες επιβίωσης

...έλα στο Γουδή στο πάρκο της Σχολής Αστυνομίας να δείς πώς επιβιώνουν αυτά τα "μη προσαρμοζόμενα στο Αθηναικό περιβάλλον" (κατ΄εσένα) πανέξυπνα πουλιά. Μια μοναδική φωλιά θα δείς πάνω στο κάθε ψηλό πεύκο τεράστια, την δική τους και καμμία άλλη! Ζούν σε αποικίες δεκάδες μαζί και μπαινοβγαίνουν σε κάθε φωλιά κατά εκατοντάδες τρομοκρατώντας με τα έντονα χρώματα τους , τα αδιάκοπα, μέχρι την δύση του ήλιου, κραξίματα τους , τα άλλα ενδημικά είδη όπως τις δεκαοχτούρες που κυριολεκτικά τις εξόρισαν άν και πιό παλιές απο αυτούς που είχαν ήδη φωλιές στα πεύκα στο ίδιο πάρκο!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nev0

Εσύ γνωρίζεις ότι πλαστικό, ίσο με ένα φορτηγό, αφήνεται κάθε λεπτό στις θάλασσές μας ή ότι, μέχρι το 2025, για 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το νερό θα είναι δυσεύρετο; Γνωρίζεις μήπως ότι περίπου 620 εκατομμύρια νέοι και νέες δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και πρακτική άσκηση ή ότι το χάσμα αμοιβών, ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, χρειάζεται περίπου 217 χρόνια για να καλυφθεί;

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας