Νότια Αφρική: Μυστήριο με ένα εκατ. νεκρές μέλισσες στο Κέιπ Τάουν

meli65

Οι μέλισσες έχουν πεθάνει, πιθανώς από τοξικό εντομοκτόνο

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μέλισσες έχουν πεθάνει σε αμπελουργική περιοχή του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Ένας αγρότης της περιοχής ανέφερε στο BBC ότι το εντομοκτόνο Fipronil που χρησιμοποιείται από τους αμπελοκαλλιεργητές, είναι πιθανώς υπεύθυνο για τον θάνατο πολλών μελισσών στο αγρόκτημα του.

Αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι το Fipronil είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα έντομα και γι' αυτό η χρήση του στην Ευρώπη περιορίστηκε το 2013.

Οι οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 1-1,5 εκατομμύρια μέλισσες, έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτού του εντομοκτόνου.

Το εντομοκτόνο Fipronil και σε τρόφιμα με αυγά

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους προκύπτει ότι το εντομοκτόνο, μέσω των μολυσμένων αυγών, έχει περάσει και σε τρόφιμα που περιέχουν αυγά. 

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες αποκαλύψεις το εντομοκτόνο εκτός από τα αυγά, φέρεται ότι πέρασε και στη διατροφική αλυσίδα σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Τι γνωρίζουμε σχετικά με το φονικό αυγό της Ευρώπης;

Το Fipronil χρησιμοποιείται από τους αμπελουργούς προκειμένου να περιορισθούν τα μυρμήγκια, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι αγρότες υποπτεύονται ότι το εντομοκτόνο ευθύνεται για το θάνατο των μελισσών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας

zerefos-mesa2

«Παλαιότερα είχαμε έναν καύσωνα κάθε 30 χρόνια, την τελευταία τριακονταετία έχουμε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έναν χρόνο παρά χρόνο ενώ τείνουμε να έχουμε έναν κάθε χρόνο» είπε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας