Στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 800.000 ετών έφθασε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

polution-plant

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το πιο επιβλαβές αέριο θερμοκηπίου που εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες - Παραμένει στην ατμόσφαιρα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια παγιδεύοντας θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία 

Tα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα είναι τα πιο υψηλά των τελευταίων 800 χιλιάδων ετών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», τον Απρίλιο, η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα υπερέβη κατά μέσο όρο τα 410 ppm (410 μόρια CO2 για κάθε εκατομμύριο μορίων στον αέρα), σύμφωνα με τις αναγνώσεις του Παρατηρητηρίου «Mauna Loa» στη Χαβάη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των μελετών του παρατηρητηρίου, που ο μέσος όρος, μηνιαίως των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, έχει υπερβεί αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scrippw, πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δεν ξεπερνούσαν τα 300 ppm τα τελευταία 800.000 χρόνια.

Η καμπύλη «Keeling», η οποία καταγράφει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δείχνει μια σταθερή αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι,τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται συνεχώς και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη εφόσον ξεπεράσουν το "ασφαλές" επίπεδο συμβάλλοντας επίσης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το σημαντικότερο αέριο θερμοκηπίου που εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, η παραγωγή τσιμέντου και η αποψίλωση των δασών.

Παραμένει στην ατμόσφαιρα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια παγιδεύοντας θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία και οδηγώντας στην κλιματική αλλαγή.

Η τελευταία έρευνα των επιστημόνων δείχνει μία αύξηση της τάξης του 30% στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1958. Στην πρώτη μέτρηση,τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν 315ppm.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασε τα 400ppm για πρώτη φορά το 2013. Πριν από το 1800, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 280 ppm.

Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα δεν έχει βιώσει ποτέ άλλοτε τόσο γρήγορη και μεγάλη αύξηση των επιπέδων CO2.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΔΓ

O George σε ρόλο ντελάλη απαντά στερεότυπα σε άρθρα για την υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή, τα οποία επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα, σαν αναμνηστικές δόσεις εμβολίου, όπως ορίζουν τα αφεντικά των συντακτών. Συνήθως υπάρχει εναρκτήριο σχόλιο μίσους για να ανάψει η συζήτηση. Μην υποτιμάτε την παρατηρητικότητά και την εφυϊα μας.

George

Όπως σίγουρα δεν παρατήρησες, δεν ανέφερα τίποτα για κλιματική αλλαγή παρά μόνο για την επίδραση του αναμφισβήτητα αυξημένου CO2 στους ωκεανούς. Μόνος σου εκτίθεσαι.

ΔΓ

Εις το επανιδείν λοιπόν, για να δούμε αν έχω δίκιο

Τράμπ, ο Τσίπρας της Αμερικής

Δεν πειράζει! Με τον Τράμπ θα ψοφήσουμε όλοι σαν τα ποντίκια! Καλά να πάθουν όσοι τον ψήφισαν, εμείς οι υπόλοιποι τί φταίμε;

George

Το καλό για την Αμερική είναι ότι ο Τραμπ, όπως και κανένας πρόεδρος, δεν κάνει κουμάντο αυτός και το κόμμα του μόνο όπως εδώ.

S

Κάτσε-κάτσε, μην απλοποιούμε εντελώς το πρόβλημα. Για την κλιματική αλλαγή ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ, όχι μόνο ο Trump, όχι μόνο οι ηγέτες, όχι μόνο οι Αμερικανοί. Μην τρελαθούμε τελείως. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη του και το οικολογικό του αποτύπωμα. Απλώς οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, όπως και όλοι οι αρνητές προβλημάτων, καθυστερούν τη λήψη μέτρων. Ο Trump κι όλοι αυτοί δρουν όπως οι αλκοολικοί και οι ναρκομανείς, που δεν δέχονται το πρόβλημα, προσπαθούν να το εκλογικεύσουν στον εαυτό τους και στους άλλους και στο τέλος ή πεθαίνουν μ΄αυτό ή επιτέλους το αντιμετωπίζουν. Ας ελπίσουμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί και οι Αμερικανοί και οι κάτοικοι π.χ. της Μικρονησίας, που φταίνε λιγότερο και θα πάθουν τα χειρότερα.

Χαλαρώστε

Το πιο πιθανό είναι να φέρουμε την γη στα επίπεδα που βρισκόταν την εποχή των δεινοσαύρων. Ήδη έρευνες δείχνουν ότι τα φυτά γίνονται πιο υπερτροφικα,μετά θα ακολουθήσουν τα ζώα και ο κύκλος θα αρχίσει από την αρχή. Δεν ξέρω βέβαια τι ρόλο θα παίζει ο άνθρωπος ακριβώς, αλλά εκτιμώ ότι η Γη από μόνη της θα μειώσει τον πλυθησμό μας σε πιο αποδεκτά επίπεδα.

George

Έρευνες δείχνουν ότι καταστρέφεται ο θαλάσσιος πληθυσμός, λόγω της αύξησης της οξύτητας των ωκεανών εξαιτίας του υψηλού διοξειδίου του άνθρακα. Αύξηση κατά 30%, πράγμα που δεν έχει παρατηρηθεί σε βάθος 300 εκατομμυρίων χρόνων, ακόμη και πριν την ύπαρξη δεινοσαύρων. Ειδικά, τα κοράλλια και τα οστρακοειδή δυσκολεύονται να χτίσουν κέλυφος λόγω της οξύτητας με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συμβάλλουν στην προστασία από τη διάβρωση των ακτών. Υπολογίζεται ότι συμβάλλουν στην παγκόσμια οικονομία με 375 δισ. δολάρια. Επίσης ζουν πολλά ψάρια εκεί. Ο παγκόσμιος πληθυσμός στηρίζει ένα μεγάλο μέρος των ζωικών πρωτεϊνών που λαμβάνει στη θάλασσα και η οξίνιση θα μειώσει και αυτό το είδος τροφής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bees-many

Σε ένα ευφάνταστο πείραμα, Ευρωπαίοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ρομπότ ως μεσάζοντες για να επιτρέψουν σε αυτά τα δύο τελείως διαφορετικά είδη ζώων να αλληλεπιδράσουν από απόσταση 700 χιλιομέτρων