NASA: Τα μέτρα αποδίδουν - «Μειώθηκε» η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

NASA: Τα μέτρα αποδίδουν - «Μειώθηκε» η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Η πλήρης αποκατάσταση ή έστω στο μεγαλύτερο ποσοστό της, αναμένεται να επέλθει από το 2060 και μετά - Μικρότερο κατά 20% το «κενό» πάνω από την Ανταρκτική

Καταστροφές παγκόσμιας κλίμακας... Ανθρωπιστική κρίση... Κλιματικές αλλαγές... Φαινόμενο του Θερμοκηπίου... Μόλυνση του περιβάλλοντος... Μετά από πολλά χρόνια, η NASA είναι σε θέση να ανακοινώσει την πρώτη θετική είδηση για τον κατάσταση του πλανήτη, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις που διεξήχθησαν στην τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, έδειξαν μία σαφή και άκρως ελπιδοφόρα μείωση του μεγέθους της, γεγονός που, σύμφωνα με τους αρμόδιους της διαστημικής υπηρεσίας, οφείλεται στην απαγόρευση συγκεκριμένων χημικών, τα οποία «μασούσαν» το όζον της ατμόσφαιρας.Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων από το δορυφόρο, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017, η μείωση της τρύπας του όζοντος είναι σημαντική, ενώ με το ρυθμό αυτό, η πλήρης αποκατάσταση θα επέλθει έως το 2060.

Οι επιστήμονες εκθειάζουν τη συμφωνία που είχε συνάψει η παγκόσμια κοινότητα, εκδίδοντας το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, όπως είναι γνωστό, το 1989, βάσει του οποίου απαγορευόταν η ευρεία χρήση των χημικών που διαπιστωμένα είχαν κριθεί ως υπεύθυνα για την καταστροφή του σώματος του όζοντος στη στρατόσφαιρα, το οποίο λειτουργεί ως φυσική ασπίδα για τη Γη, από τη βλαβερή ακτινοβολία του Ήλιου.

Η μείωση της τρύπας το όζοντος αγγίζει το 20%, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα. Παρόλα αυτά, η NASA σημειώνει ότι θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια, με στόχο μετά το 2060, να έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.ΣΧΟΛΙΑ (5)

George

Πάνω από 50 χρόνια δηλαδή από τότε που απαγορεύθηκαν κάποιες χημικές ουσίες, μέχρι να κλείσει η τρύπα. Φανταστείτε πόσους αιώνες θα πάρει για να απορροφηθούν τα τρισεκατομμύρια τόνοι ρύπων που εκπέμπουμε, ακόμη κι αν σταματήσουμε σήμερα. Μόνο η τεχνολογία και με πολύ ακριβό κόστος, μπορεί να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί σε μερικές δεκαετίες.

Γιώργης

ανάψτε τα τζάκια και μην βάφετε με σπρέι. και οι παγετώνες στην Eυρ;Vπη ήρθαν φαντάζομαι από τις φωτιές στις σπηλιές του homo sapiens..

BasT

27 χρόνια. Αλλά και δεν σταμάτησαν όλοι δια μαγείας το 1989 να παράγουν χλωροφθοράνθρακες. Άλλωστε, για να φτάσουν αυτοί στο όζον, χρειάζονταν αρκετά χρόνια. Το όζον το παράγουν οι κεραυνοί. Χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια απ' αυτούς για να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση αλλά ..υπάρχει ελπίδα, όπως φαίνεται. Για την καύση του άνθρακα, το πρόβλημα είναι πιό περίπλοκο. Κάθε "ανώτερη" τεχνολογία, απαιτεί περισσότερη ενέργεια απ' ότι οι συμβατικές τεχνολογίες, ανά ποσότητα τελικής παραγωγής ενέργειας. Γιαυτό και η ενέργεια από ΑΠΕ, είναι ακριβότερη.

ΚΥΠΡΙΟΣ

Στο 2060 αναφέρεται, όμως πρακτικά το πρόβλημα λύθηκε. Και το λύσαμε γιατί όντως εμείς το δημιουργήσαμε σε αντίθεση με άλλα περιβαλλοντικά "προβλήματα" στα οποία η συμβολή μας είαι αμελητέα..

George

"Γιαυτό και η ενέργεια από ΑΠΕ, είναι ακριβότερη". Από πότε ισχύει αυτό? Τα τελευταία 2 χρόνια δεν υπάρχει, παγκοσμίως, καμία μορφή ενέργειας φθηνότερη από τις ΑΠΕ (και συγκεκριμένα αιολική και ηλιακή). Κι αυτό, χωρίς το κόστος των επιπτώσεων των άλλων πηγών. Αν υπολογίσεις και αυτό, μιλάμε ότι είναι πολλά τα χρόνια που είναι φθηνότερες οι ΑΠΕ. Και γίνονται διαρκώς φθηνότερες. Κάτι άλλο μάλλον ήθελες να γράψεις. Οι ΑΠΕ δεν θα απορρυπάνουν τον πλανήτη, απλώς θα σταματήσουν τη ρύπανση. Η τεχνολογία που απαιτείται για να απορρυπάνουμε τον πλανήτη είναι ακριβότερη, γιατί πάντα χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα για να διορθώσεις μια κατάσταση από ότι να την είχες αποφύγει. Όπως λέει κι η παροιμία: Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Elia1

Απώτερος στόχος της δράσης είναι η διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων, η γενετική τους βελτίωση μέσα από τη μελέτη ανθεκτικών κλώνων σε ασθένειες, ξηρασία και κλιματική αλλαγή