Χρηματιστήριο Αθηνών: Σοκ και δέος με βουτιά 5,24%

xrimatistirio_athinwn

Ρευστοποιήσεις με φόβο για το τι θα ακολουθήσει - Έσπασαν όλες οι αντιστάσεις (780 μονάδες), καθώς πολλοί ξένοι έχουν συγκεντρωτικά χαρτοφυλάκια - Η χειρότερη εβδομάδα με  εβδομαδιαίες απώλειες 15,8% 

Σοκ και δέος επικράτησε στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι ξένοι επενδυτές ξεπούλησαν - όπως αναφέρουν διαχειριστές - φοβούμενοι τις επιπτώσεις του ιού, ύστερα από τα τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά έχασε 5,24% με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει στις 768,83 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφθασαν το 15,80%, ενώ οι υψηλότερες απώλειες μετοχής του Ftse25 ήταν της Ελλάκτωρ με 26%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 125,1 εκατ. ευρώ.

Αρχικά οι ρευστοποιήσεις δεν ήταν έντονες, ενώ κάποια στιγμή έγινε και ένα ανοδικό trading στις τράπεζες. Οταν αποκαλύφθηκαν, όμως, τα πρώτα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα, τότε ξεκίνησε μια βίαιη κάθοδος.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η ένταση των πωλήσεων οφείλεται όχι μόνο στα περιθώρια (margin calls) που έσπασαν, αλλά και στα αυξανόμενα αιτήματα για εξαργύρωση από πελάτες Αμοιβαίων κεφαλαίων.

Το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί μια είσοδος νέων επενδυτών στο χρηματιστήριο – οι οποίοι όπως και οι ξένοι επενδυτές βίωσαν την βίαιη και απότομη πτώση κατά 8,3% της περασμένης Δευτέρας.

Κυρίως, όμως, η μεγαλύτερη ζημιά στην Αθήνα έγινε με την απογοήτευση των ξένων επενδυτών για την κακή εικόνα της ρηχής Αθήνας. Μάλιστα, όπως εξηγεί ένας διαχειριστής στο Newmoney.gr... «πολλοί ξένοι επενδυτές προτιμούν να κάνουν concetraded trade, δηλαδή αγοράζουν μόνο τράπεζες, έτσι στις πτώσεις εμφανίζουν μεγαλύτερες απώλειες, δίχως να έχουν καθόλου ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο».

Η μετοχή της Eurobank έχασε 9,17% στα 0,614 ευρώ. Βουτιά 8,69% γαι την Εθνική Τράπεζα στα 2,218 ευρώ. Βουτιά 9,19% για την μετοχή της Alpha Bank στα 1,364 ευρώ. Βουτιά 9,76% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,22 ευρώ.

Βουτιά 8,24% για την Αεροπορία Αιγαίου στα 6,57 ευρώ. Με πτώση 4,87% η Autohellas στα 6,64 ευρώ. Βουτιά 11,73% για την ΔΕΗ στα 3,31 ευρώ. Με βουτιά 6,23% η Μπέλα στα 14,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

κοινος νους

αι ''αγοραι''δειχνουν την εμπιστοσυνη τους στον γαλαζιο θιασο της κυβερνησης

Χαρης

Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ανάπτυξη όλα big bubble!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης