Airbnb: Τα τσουχτερά πρόστιμα του φορολογικού - «Σαφάρι» για τα κρυμμένα εισοδήματα

koukaki_ar

Airbnb - Φορολογικό νομοσχέδιο: «Βαριά» τα πρόστιμα - Μαζί με τους ελέγχους για αδήλωτες ενοικιάσεις AirBNB το υπουργείο αναμένει έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ

Μεγάλα πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο προς τους διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχετικά με ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας».

Παράλληλα, με το φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Aibnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.

Μαζί με τους ελέγχους για αδήλωτες ενοικιάσεις AirBNB το υπουργείο αναμένει έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ.

Δείτε πίνακες: πόσο μειώνεται η παρακράτηση στους μισθούς και τις συντάξεις


Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με το νομοσχέδιο καθορίζεται νέα διαδικασία για την αναπροσαρμογή και την επέκτασή τους σε νέες περιοχές. Για τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία των ακινήτων, όπως ποιότητα κατασκευής, παλαιότητα, θέση στο οικοδομικό τετράγωνο ή στον όροφο της πολυκατοικίας για τα διαμερίσματα, εμπορικότητα δρόμου, ύπαρξη παταριού ή υπογείου για τα καταστήματα, καλλιεργητική αξία, τουριστική ή παραθεριστική σημασία για τα αγροτεμάχια και άλλα.

Για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καταργούνται οι σημερινές περιφερειακές επιτροπές που εισηγούνται τις τιμές ζώνης και η ειδική τριμελής επιτροπή. Έτσι συγκροτείται επιτροπή για τη σύνταξη εισήγησης για τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, η οποία αποτελείται από τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών ως πρόεδρο και μέλη τον γενικό γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της γενικής γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και δύο εμπειρογνώμονες που ορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών. Έργο της Επιτροπής είναι η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης.

Το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της γενικής γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται προς την Επιτροπή τη διαμόρφωση των ζωνών και τους συντελεστές αυξομείωσης των τιμών (συμμετέχουν σ’ αυτή μεταξύ άλλων και δύο εμπειρογνώμονες) για τη σύνταξη εισήγησης για τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (σήμερα για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου υφίσταται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα εξαμελής Επιτροπή).

Επίσης συγκροτείται Επιτροπή Ελέγχου με αρμοδιότητα τον έλεγχο των εισηγήσεων, που υποβάλλουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, και την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης. Σε περίπτωση αδυναμίας προσδιορισμού τιμών εκκίνησης, η εν λόγω Επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών την ανάθεση σύνταξης εισήγησης σε πιστοποιημένο εκτιμητή στον οποίο θα καταβληθεί αμοιβή για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της υφιστάμενης τριμελούς Επιτροπής η οποία έχει ως αρμοδιότητα την εισήγηση των τιμών εκκίνησης σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών.

Σημειώνεται ότι σχετικά με την χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, το νομοσχέδιο προβλέπει ανώτατο ύψος δαπάνης 16.000 που θα κατανεμηθεί ισόποσα σε 4 χρόνια έναντι 48.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στη διαβούλευση. Παραμένει πάντως η έκπτωση 5% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων επί των εισοδημάτων που εισπράττουν από ενοίκια ακόμη και αν κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής για τις επισκευές κατοικιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ποιο νούμερο γίνονται οι καταγγελίες;;

ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ποιο νούμερο γίνονται οι καταγγελίες;;

άσος κούπα

για την γνωστή μου που παίρνει 12 ευρώ την ώρα για να διδάξει αγγλικά σε παιδάκια κ δουλεύει κ τα σ/κ Όλα μαύρα κ αδήλωτα κ κάνει σκούπα όλα τα επιδόματα ενοικίου,κεα, μέρισμα,θέρμανση κ ενός παιδιού καθότι μονογονεικη αλλά ο πρώην σύζυγος ακουμπάει την 300αρα ,τι θα γίνει απο ελεγχο;;;

Σκίστε τους!!!

Οσο αυτοί φοροδιαφεύγουν, τόσο περισσότερους φόρους πληρώνω εγώ.

@@@@@@

Και αυτό που τα νοικιαζουν 300 και τα δηλ νου 100 στο συμφωνητικό τι θα γινει; εκεί η εφορία δεν πονηρευεται; Που βρίσκεις σπιτι με 100 ευρω .

Sisaxtheia

Με Μητσοτάκη έφτασαν τα ενοίκια 450 ευρώ .. όλοι μέσω αυτής της πλατφόρμας τα νοικιάζουν δε κόβουν και αποδείξεις για να ξεπεράσουν το χρονικό όριο μίσθωσης με την ανάλογη έκπτωση που συνήθως ο πελάτης τη ζητάει κιόλας .. αυτά που γραφατε για 10 ευρώ παραγραφή όσων χρωστούν στο δημόσιο και παρομοίασαν κάποιοι των Μητσοτάκη με τον Παπαδόπουλο που διέγραψε τα χρέη των αγροτών για να καταλάβατε πόσο αστείοι ήτο ακόμη και τα 10 ευρώ που έτσι κι αλλιώς είναι ευτελές το ποσόν , έγιναν 1 ευρώ .. χαχα βέβαια τώρα ποιος θα μας πει σεισάχθεια για 1 ευρώ χρέη .. με 800 προϋποθέσεις ..

ΤΖ

ΘΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ airbnb ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ISP ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ. ΑΝ ΟΙ ISP ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΧΙ ΤΟ AIRBNB. ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΟ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ AIRBNB ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ "ΤΕΛΩΝΕΙΟ" ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Ο ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΤΟΥΣ, ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;

ΠΟΝΟΣ

Πονάς που θα σε φορολογήσει ο Κούλης και δεν θα τσεπώνεις αφορολόγητα χιλιάρικα. Και αντε μετά να το παίζεις κακομοίρης και να παίρνεις επιδόματα θερμανσης με μηδενικό δηλωμένο εισόδημα....

Στην χωρα των κρατικοδιαιτων ερπετων που αλλαζουν χρωμα σαν χαμαιλέοντες

Οι άεργοι κρατικοδιαιτοι τεμπελχαναδες της ελληνικής πρασινομπλεκοκκινης κομσομολ μπορεί να μην άλλαξαν την Ευρώπη το 2015 όπως έλεγαν, έβαλαν όμως τους επαχθέστερους φόρους στην ιδιοκτησία και στο εισόδημα της από καθαρά ταξικό μίσος προς όποιον είχε επενδύσει σε ακίνητα , σε συνεχεια της πολιτικης εξόντωσης της μεσαιας ταξης και των φυσικων προσωπων κατοχων ιδιοκτησιας , των Σαμαρα Βενιζελου .. Θυμίζω,... Το 11% έγινε 15%, το 33% έγινε 45% ενώ η εισφορά αλληλεγγύης απογειώθηκε στην στρατόσφαιρα και πήγε έως 10% από 4%... Απογειώθηκε ο συμπληρωματικος φόρος και η συνολική επιβάρυνση (με έναν μέσο ενφια στο 25% του εισοδήματος) ξεπερνάει το 75%. Και επειδή τα σκουπίσανε όλα αυτά τα εισοδήματα, ορμάνε τώρα οι λιγουρηδες κρατιστές στο Airbnb το οποίο έδωσε μια ανάσα στους κατεστραμμένους ιδιοκτήτες. Όσο για τους ξενοδόχους, απλώς μηδενίζουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο με τιμολόγια εταιριών του εξωτερικού και έχουν μόνη υποχρέωση να πληρώνουν χαμηλούς μισθούς για 7 μήνες το χρόνο στους απελπισμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενθαρρύνοντας τον οικονομικό βιασμού του ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας που την έκανε Airbnb..

Ηλίας

Καλά θα βάλουμε τα κλάματα, δεν διαφωνώ με τα σχόλια σου για τα ξενοδοχεία, είναι ακριβώς έτσι, και για τις τρελες αυξησεις σε φορους ! αλλά μην σε παίρνουν και τα δάκρυα για τους αεριτζήδες Airbnb. 5 μήνες θέλουν τρελό νοίκι από γιατρό / καθηγητή, τον πετάμε έξω, και 7 μήνες κάνουμε πως παρέχουμε τουριστικό προϊόν στους ξένους.. γελάω

@Στην χωρα των κρατικοδιαιτων ερπετων που αλλαζουν χρωμα σαν χαμαιλέοντες

Χρεωμένο ή υποθήκη πάει να πει ότι δεν σου ανήκει. Τώρα σε αυτή τη χώρα όπως και άλλες τα έσοδα φορολογούνται. Αν θέλεις να πληρώνουν όλοι λιγότερα θα πρέπει όλοι να πληρώνουν για τα έσοδα τους . Και από το airbnb

John

Συγνώμη, κατάλαβα καλα? Η φορολογική διοίκηση, λέει, θα ζητάει απο τις ψηφιακές πλατφορμες (AirBnB) στοιχεία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων? Και εχουν την εντύπωση ότι η AirBnB θα "φοβηθεί" την Ελληνική εφορια και θα τους δώσει αμέσως στοιχεια? Μα, ειναι σοβαροί???????

Wise

Εχω την εντυπωση οτι γινεται ηδη, οσο και αν φαινεται περιεργο..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης