Τι ετοιμάζει η Airbnb;

Εντός του 2020 η είσοδος της Airbnb στο Χρηματιστήριο - Το σενάριο να επιλέξει άμεση εγγραφή και όχι δημόσια προσφορά

airbnb_life
Η είδηση ότι  η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο συνεχίζει να τραβά το ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να χύνουν τόνους από μελάνι για το  πολυσυζητημένο ντεμπούτο της Airbnb Inc. στη Wall Street, που αναμένεται επίσημα για το 2020.

Με μια ιδιωτική αποτίμηση αξίας 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Airbnb αποτελεί κορυφαίο θέμα συζήτησης και εκτιμάται ότι θα είναι μια από τις υψηλότερου προφίλ εταιρείες που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος.

Η Airbnb ανακοίνωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Το Reuters είχε αναφέρει τον Ιούνιο ότι η Airbnb εξέταζε την απευθείας εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η Airbnb δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το εάν ήταν κερδοφόρο το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αλλά είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τα κέρδη της πριν από τους τόκους, τους φόρους και τις αποσβέσεις ήταν θετικά για το 2017 και το 2018.

Το 2019 ήταν πολλά τα start-up που αποφάσισαν να βάλουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, με την πλειονότητα εξ αυτών να έχει διαψεύσει τις αρχικές προσδοκίες. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Uber και Lyft, οι μετοχές των οποίων κινούνται αρκετά κάτω από τα επίπεδα της IPO - «Initial Public Offering» (Αρχική δημόσια προσφορά).

Πιο πρόσφατα, η WeWork έβαλε φρένο στο σχέδιο της να εισαχθεί στη Wall Street, εν μέσω αμφιβολιών για τα οικονομικά της μεγέθη και την εταιρική της κουλτούρα.

Κλείσιμο
Καθώς η Airbnb προετοιμάζεται για την είσοδό της στις αγορές, ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια της είναι να λύσει τα ζητήματα που υπάρχουν στη δραστηριότητά της στη Νέα Υόρκη πριν βγει στις αγορές.

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα περισσότερα διαμερίσματα που καταχωρούνται εξολοκλήρου προς ενοικίαση στην πλατφόρμα, το βασικό προϊόν δηλαδή που προσφέρει η πλατφόρμα.

Ο δήμος απαγορεύει από το 2010 τη μίσθωση ολόκληρων διαμερισμάτων για λιγότερες από 30 ημέρες χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή, κάτι που σημαίνει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις περιορίζονται σε σπίτια για μία ή δύο οικογένειες ή σε απλές κρεβατοκάμαρες.

Η πλατφόρμα έχει 55.000 καταχωρήσεις στην πόλη, που δημιουργούν 70 εκατ. δολάρια.

airbnb_air
Bloomberg: Γιατί η Airbnb εξετάζει να επιλέξει άμεση εγγραφή και όχι δημόσια προσφορά

Η Airbnb που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο θέτει τις βάσεις για μια απευθείας καταχώριση και όχι μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO), σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας συνήθως επιλέγουν μια παραδοσιακή IPO για να εισέλθουν στις δημόσιες αγορές, ωστόσο μια απευθείας εγγραφή επιτρέπει στις εταιρείες να μειώνουν τα εκατομμύρια των δολαρίων που συνήθως πληρώνουν στις επενδυτικές τράπεζες σε τέλη αναδοχής, επειδή δεν εκδίδουν νέες μετοχές και δεν συγκεντρώνουν νέα κεφάλαιο. Αντ ‘αυτού, αφήνουν στην αγορά να επιλέξει την τιμή. 

Μια δημόσια εγγραφή θα ανάγκαζε επίσης την Airbnb να ανοίξει τα βιβλία της στους επενδυτές. Η εταιρεία We Co., η οποία αναμενόταν να προχωρήσει σε IPO αυτό το φθινόπωρο, αναγκάστηκε να αποσύρει τα σχέδιά της, όταν κάποιοι επενδυτές άσκησαν κριτική στα οικονομικά στοιχεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης