«Ανάσα» από την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις νέες 120 δόσεις για εκατομμύρια φορολογούμενους

«Ανάσα» από την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις νέες 120 δόσεις για εκατομμύρια φορολογούμενους

Αλλάζει το κλίμα στην Οικονομία - Ένας στους 2 οφειλέτες γλιτώνει τις κατασχέσεις για παλαιά χρέη - Παράθυρο ευκαιρίας για 1.215.755 στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να γλυτώσου την κατάσχεση αν μπουν στις 120 δόσεις

eforia_ar
Άνεμος αλλαγής πνέει στην Οικονομία, παρά τα συσωρευμένα βάρη και προβλήματα που άφησε πίσω της η υπερφορολόγηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι:
-    3,75 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις «βούλιαζαν» τον Ιούνιο σε χρέη 104,1 δισ. ευρώ προς την εφορία (ή συνολικά 185 δισ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις).

-    3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν φέτος  χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλούνται να πληρώσουν από σήμερα πάνω από 1.100 ευρώ «κατά κεφαλήν» ο καθένας.

Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι, με αφετηρία τις ευρωεκλογές και την πολιτική αλλαγή, στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο καταγράφει άλμα (στο 105,3 από 101 τον Ιούνιο) πιστοποιώντας την καθολική άνοδο των προσδοκιών σε όλους τους τομείς (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση, βιομηχανία). Και για πρώτη φορά μετά το 2014, παρά την απαισιοδοξία που καταγράφεται διεθνώς, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας βελτιώνεται αντί να υποχωρεί όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη (στο 102,7 από 103,3 τον Ιούνιο για την Ευρωζώνη).

«Σανίδα σωτηρίας» για 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες

Την αλλαγή κλίματος έρχεται να υπογραμμίσει και να ενισχύσει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και καταργεί πλέον τις κατασχέσεις για όσους σπεύσουν να την αξιοποιήσουν, με πολύ ευνοϊκούς όρους που προσφέρει στους οφειλέτες.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Κλείσιμο
-     3.795.192 οφειλέτες (1 στους 2 φορολογούμενους) χρωστούσαν  τον Ιούνιο συνολικά 104,1 δισ. ευρώ στην εφορία.

-    οι μισοί εξ αυτών (1.764.551 οφειλέτες) χρωστούν ήδη πάνω από 500 ευρώ και απειλούνται άμεσα με κατάσχεση. Μετά τις αλλαγές που ψηφιστηκαν χθες όμως αν προλάβουν να μπουν στις 120 δόσεις δεν θα υποστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

-    σε 1.215.755 οφειλέτες (2 στους 3 από όσους η εφορία δύναται να τους επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης) έχει ήδη επιβληθεί κατάσχεση. Οι κατασχέσεις όμως σταματάνε και οι λογαριασμοί τους απελευθερώνονται αν μπουν στις 120 δόσεις. Έτσι μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, εφόσον θα πληρώνουν μόνον  μία χαμηλή δόση από 20 ευρώ μόλις, σταθερά κάθε μήνα.

«Τρύπια»  η παλαιά ρύθμιση

Με τα δεδομένα αυτά και παρά την ρύθμιση των 120 δόσεων που «τρέχει» από τις 20 Μαΐου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη παρέμεναν ουσιστικά αμείωτα: στα 104,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 104,2 δισ. ευρώ τον Μάιο, έναντι 104,3 δισ. ευρώ που ήταν τον  Μάρτιο και τον Απρίλιο. Και μόνο το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οι οφειλέτες γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση και πως η ανάγκη αλλαγης των 120 δόσεων ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική.

«Κόκκινη γραμμή»

Για να μπει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν πριν προστεθούν και οι νέοι φόροι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο νέος νόμος που ψηφίστηκε χθες για τις 120 δόσεις θα είναι η τελευταία ρύθμιση ευκαιρίας για τα παλαιά χρέη του παρελθόντος.

Αντίστοιχη αξία για τους πολίτες έχουν όμως και οι μειώσεις 10%-30% στα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο, διευκολύντας εκατομμύρια φορολογουμένους όχι απλώς να πληρώσουν μεστοσταθμικά 22% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά να μη φορτωθούν και άλλα χρέη από απλήρωτους «τρέχοντες φόρους», που έτσι θα τους πέταγαν έξω από τις 120 δόσεις, ακόμα και αν ενταχθούν στη ρύθμιση.

Μόνον σήμερα πάντως, πρέπει να πληρωθούν περί τα 1,5  δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι του 2018, ως α΄ δόση από τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, που προκύπτουν για 2.990.592 φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος (1.104 ευρώ κατά μέσο όρο).

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με τη μηνιαία δόση ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση ΕΔΩ
pinakas


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης