Κάτω από το 2% το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας

Κάτω από το 2% το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας

Η επιλογή της Λαγκάρντ για την ηγεσία της ΕΚΤ έριξε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων - Νέο ιστορικό χαμηλό και για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο, το οποίο έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 2% 

xrimatistirio_main01
Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει τις τελευταίες ώρες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δεκαετές «έσπασε» το όριο του 2% και κυμαίνεται, πλέον, στο 1,986% με περαιτέρω περιθώρια αποκλιμάκωσης».

Η κίνηση του ομολόγου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομολόγων σε όλες τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η επίδραση της Λαγκάρντ στις αποδόσεις της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα αισθητή για άλλη μια μέρα.

Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ διαμορφώνονται οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων και σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Γερμανία και Αυστρία. Στη Γαλλία, το κόστος δανεισμού στη δεκαετία υποχωρεί σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος, ενώ στην Ιταλία η απόδοση του δεκαετούς τίτλου άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Ο παράγοντας Λαγκάρντ συμπιέζει τα ομόλογα

Η πιθανότητα να διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έριξε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών και συνεπώς των ελληνικών ομολόγων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυρία Λαγκάρντ θα ακολουθήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική και θα κινηθεί στα χνάρια του Μάριο Ντράγκι. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ΕΕ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα αγγίζοντας το – 0,397%.

Κλείσιμο
Παράλληλα οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο μείον 0,09%. Το ελληνικό πενταετές ομόλογό καταγράφει επίσης ιστορικό χαμηλό ρεκόρ καθώς τόσο η εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και η αναμενόμενη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, έριξαν τις αποδόσεις στο 1,099%.

Reuters: Ο τολμηρός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει την ανάκαμψη στην Ελλάδα


Οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι θα αναλάβει την εξουσία από τον Αλεξη Τσίπρα, γράφει το Reuters

Υπάρχει τελικά ελληνική έκφραση για τον «ενάρετο κύκλο» – και η χώρα μπορεί τελικά να εισέλθει σε αυτόν μετά τις εκλογές αυτής της Κυριακής, γράφει ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon.

Σε άρθρο του για την επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, ο Dixon αναφέρει πως οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι θα αναλάβει την εξουσία από τον Αλεξη Τσίπρα, τον αριστερό ηγέτη που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας το 2015.

Από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη κέρδισε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, ο δείκτης μετοχών της Αθήνας ενισχύθηκε κατά 19%. Εν τω μεταξύ, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από 3,4% σε 2,2% – που σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σχεδόν τόσο ελκυστικό όσο το ιταλικό.

«Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τυχερός και γενναίος»

Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα θα απολαύσει για πολύ έναν ενάρετο κύκλο, συνεχίζει ο Dixon. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια απόλυτα αναγκαία ανάκαμψη που θα οδηγήσει στην επένδυση, θα χρειαστεί να εξαλείψει τις κακές πρακτικές που έχουν υπονομεύσει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Σε τελική ανάλυση θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας.

Τούτου λεχθέντος, ο Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχουν να λογοδοτήσουν για πολλά, τονίζει το δημοσίευμα. Η συμμαχία τους έπληξε μαζικά την εμπιστοσύνη. Μόνο μετά την περικοπή των δαπανών από τον πρωθυπουργό και την αύξηση των φόρων σε αντάλλαγμα για τις εισροές μετρητών από τη ζώνη του ευρώ, η ελληνική οικονομία άρχισε να εξελίσσεται.

Ακόμη και τότε η ανάκαμψη ήταν ισχνή, αναφέρει ο αρθρογράφος. Οι ακαθάριστες επενδύσεις αποτελούν μόνο το 11% του ΑΕΠ. Το μετοχικό κεφάλαιο της χώρας είναι στην καλύτερη περίπτωση στατικό και ίσως συρρικνούμενο. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν στο 20% περίπου του ΑΕΠ για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια καλή πορεία ανάπτυξης.

Ποιο είναι το αισιόδοξο σενάριο

Το αισιόδοξο σενάριο έχει ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αλλάξει το πρόγραμμά του, κάνοντας διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα. Στη συνέχεια δημιουργεί ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα που είναι καλοί στην υλοποίηση πολιτικών.

Ο νέος πρωθυπουργός τότε θα ξεμπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεων που έχουν κολλήσει κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα. Θα άρει πλήρως τα capital controls. Θα εκδώσει ένα δεκαετές ομόλογο, διπλάσιο της ωριμότητας που έχει καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αγοράζουν το όραμά του.

Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης θα προσεγγίσει την ευρωζώνη και θα ζητήσει να χαλαρώσει το δημοσιονομικό «σφίξιμο» που απαιτεί από την Ελλάδα να αποφέρει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία και άλλες χώρες επέμειναν σε αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να πάρει το χρέος της υπό έλεγχο. Όμως ο Μητσοτάκης θα τους πείσει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της – που ανήλθε στα 340 δισ. συρώ ή 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018 – με μικρότερο πλεόνασμα.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει το αισιόδοξο σενάριο

Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτό το παραμύθι; Δυστυχώς, αρκετά, επισημαίνει ο Dixon. Για αρχή, ο Μητσοτάκης μπορεί να αποτύχει να πάρει μια συνολική πλειοψηφία. Ή θα μπορούσε να χάσει το σθένος του και να διορίσει πάρα πολλούς «παλαίμαχους» πολιτικούς στην κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να κατευνάσει διάφορες φατρίες του ίδιου του κόμματος.

Υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο Τσίπρας ενίσχυσε πρόσφατα τις συντάξεις, μια κίνηση που υποστήριξε ο βασικός αντίπαλός του για πολιτικούς λόγους. Ο στόχος του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος μπορεί τώρα να ξεπεραστεί κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εταιρειών για την τόνωση των επενδύσεων. Αλλά πώς θα το καταφέρει αυτό με αυτή την οικονομία;

Ακόμα και αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να τα διαχειριστεί αυτά, υπάρχει ακόμα το τεράστιο πρόβλημα μεσοπρόθεσμου χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα τεράστια δάνεια της, επειδή η ευρωζώνη της έχει δώσει απαλλαγή από τις περισσότερες αποπληρωμές τόκων. Αλλά αυτό τελειώνει το 2032.

Τέλος, ο πληθυσμός συρρικνώνεται – εν μέρει λόγω της διαρροής εγκεφάλων «brain drain», και εν μέρει επειδή δεν υπάρχει υψηλό ποσοστό γεννήσεων.

Αν πρόκειται η Ελλάδα επωφεληθεί από ένα βιώσιμο ενάρετο κύκλο, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τη χώρα, καταλλήγει ο αρθρογράφος. Θα πρέπει να καθαρίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να δημιουργήσει μια επαγγελματική δημόσια υπηρεσία και να κάνει τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους τους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης