Ρέγκλινγκ: «Επαρκής» η ανταγωνιστικότητα Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

Ρέγκλινγκ: «Επαρκής» η ανταγωνιστικότητα Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

Τα διαρθρωτικά προβλήματα των χωρών αυτών «έχουν αντιμετωπισθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM

claous-regling-ena
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Euro Finance.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την επισήμανση των δημοσιογράφων ότι η ανταγωνιστικότητα των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης δεν είναι καλή, σημειώνοντας: «Ο Νότος της Ευρωζώνης περιλαμβάνει πολλές χώρες. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι τρεις χώρες του Νότου που έκαναν αίτηση για πρόγραμμα του ESM και, ως αποτέλεσμα των συνδεόμενων με αυτό μεταρρυθμίσεων, αύξησαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτός είναι ο λόγος που τα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκαν αισθητά».

Ο επικεφαλής του ESM είπε, επίσης, ότι «έχουν αντιμετωπισθεί» τα διαρθρωτικά προβλήματα των χωρών αυτών, ενώ απάντησε καταφατικά στην ερώτηση, αν η ανταγωνιστικότητά τους είναι επαρκής σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

Σχετικά με το θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλισης των καταθέσεων, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν θα γίνει τον επόμενο χρόνο και ότι «σίγουρα θα πάρει κάποια χρόνια, αλλά όχι δεκαετίες». Πριν γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να μειωθούν τα ζητήματα που έχουν μείνει από την κρίση, «όπως το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και επίσης το υψηλό ποσοστό κρατικών ομολόγων των χωρών τους που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους. «Ο στόχος, όμως, πρέπει να παραμείνει η δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλισης καταθέσεων για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση», είπε.

Ο χρόνος είναι κατάλληλος για να εμβαθύνουν οι χώρες της ευρωζώνης τη νομισματική ένωση και να ενισχύσουν τον παγκόσμιο ρόλο του νομίσματος, αλλά και πάλι πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές αναφορικά με τα δημοσιονομικά εργαλεία για έναν μελλοντικό κοινό προϋπολογισμό, πρόσθεσε.

«Εάν επιτύχουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη νομισματική ένωση, αυτό σίγουρα θα βοηθήσει επίσης να ενισχυθεί ο παγκόσμιος ρόλος του ευρώ και πιστεύω ότι είναι κατάλληλη η ώρα να το κάνουμε», δήλωσε ακόμα ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό θα βοηθούσε να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Κλείσιμο
Μιλώντας για έναν μελλοντικό προϋπολογισμό για τις 19 χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «υπάρχουν καλοί λόγοι για να μιλήσουμε επίσης για ένα δημοσιονομικό εργαλείο για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε αυτό το πλαίσιο», αλλά τα κράτη-μέλη απέχουν ακόμα «πολύ από τη συναίνεση σε αυτό».

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης ότι παρά την έλλειψη αυτή τη στιγμή συναίνεσης σε ένα άλλο θέμα, αυτού του κοινού σχεδίου εγγύησης καταθέσεων, είναι «βέβαιος ότι εν τέλει θα έλθει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων».




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης