«Πρωταθλήτρια» σε χρέη, φόρους, λιτότητα, ανεργία η Ελλάδα την τριετία του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras-tsakal01

Πρωτιές στα μνημονιακά μέτρα σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, στους φόρους και την ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat

Πρωταθλήτρια στα μνημονιακά μέτρα σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, πρωταθλήτρια στους φόρους και στην ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρωταθλήτρια στα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρωταθλήτρια στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat. Όπως και αν το εξετάσει κανείς, στην τετραετία 2015-2018 η Ελλάδα με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπέρασε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες (και όλα τα προηγούμενα Μνημόνια) σε λιτότητα.Από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση και το 2010 που μπήκε στα Μνημόνια, η Ελλάδα κατέγραφε απανωτά ρεκόρ, που μόνον χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση θα μπορούσαν να συγκριθούν μαζί της. Ήταν δύσκολο να ήταν να μπορέσει η ίδια χώρα να πάει ακόμα καλύτερα και να συνεχίσει να καταγράφει πρωτιές, αλλά έγινε πράξη από το 2015 και μετά.

Μόλις εχθές η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «Consumption Tax Trends 2018» αποκάλυψε ότι στην τριετία 2015-2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από την 2η χώρα που ήταν το Μεξικό. Το 2016 ήρθε 2η στην αύξηση των φόρων πίσω από την Ισλανδία και 1η στην αύξηση των φόρων στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ειδικά στους έμμεσους φόρους η αύξηση είναι θηριώδης. Μαζί με την Ιαπωνία και τον Λουξεμβούργο, ήταν οι μόνες χώρες που αύξησαν τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον 3ο υψηλότερο συντελεστή. Στα καύσιμα, το σύνολο των φόρων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 65,7% της λιανικής τιμής. Την Ελλάδα ξεπερνάνε μόνον η Φινλανδία (67,3%) και η Ολλανδία (67,5%) όπου όμως οι κάτοικοι έχουν πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Στην τελευταία τετραετία η Ελλάδα κατέγραψε πάμπολλες πρωτιές. Ανατρέχοντας προς τα πίσω, διαπιστώνει κανείς:

Τα ρεκόρ του 2016

1. Πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων φόρους η Ελλάδα τη διετία 2015-16. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Σεπ. 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι. Ο παρακάτω πίνακας, εμφανίζει την Ελλάδα (GRC στο τέλος δεξιά) ως παγκόσμια πρωταθλήτρια την συγκεκριμένη διετία στο κομμάτι της αύξησης των φόρων, με αυξήσεις που αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ.

proties-pinakas1


2. Πρωταθλήτρια και στις περικοπές κρατικών δαπανών στη διετία 2015-2016 η Ελλάδα: Ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στο παρακάτω διάγραμμα έκθεσης του ΟΟΣΑ (2018 με στοιχεία 2016) η χώρα μας (GRC) φαίνεται στα αριστερά, απομονωμένη από τα υπόλοιπα κράτη.

proties-pinakas23. Ρεκόρ φόρων και ύφεσης: Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλει τόσο μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, ενώ είχε τόσο χαμηλή ανάπτυξη.

proties-pinakas3


4. Έκτη η Ελλάδα στους φόρους ακινήτων: αν και η χώρα μας δεν είχε "παράδοση" δεκαετιών ή αιώνων σε φόρους περιουσίας όπως άλλες ευρωπαϊκές, ο ΟΟΣΑ την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις στην φορολογίας ακινήτων.Σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ, μόνον σε 5 καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη από τη χώρα μας (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Καναδάς).

5, Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ: κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2016 το ποσό των 542,5 ευρώ για ιδιωτικές υπηρεσίες περίθαλψης. Η συνολική δαπάνη στη χώρα μας ανήλθε σε 8,2% του ΑΕΠ, αλλά μόλις το 4,5% προέρχεται από κρατικά ταμεία.

Τα ρεκόρ του 2017

1. Πρωταθλήτρια χρέους η Ελλάδα: Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κατέγραψε το 2016 η Ελλάδα (180,8% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τη δεύτερη επικαιροποίηση των στοιχείων της Eurostat.

2. Πρώτοι οι Έλληνες σε ώρες εργασίας, τελευταίοι σε παραγωγικότητα: Στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών με ώρες εργασίας βρίσκεται η Ελλάδα, με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που καταγράφει την εργασία σε 35 κράτη μέλη του στον «δυτικό κόσμο». Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Είναι πρώτοι όμως σε παραγωγικότητα στην Ευρώπη, ενώ οι Έλληνες «κάτω από τη βάση» (37) του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 50, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ –με τελευταία τη Ρωσία με 26.

3. Το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια (και πάλι με βάση τον ΟΟΣΑ) στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73% (δεύτερη την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%.

Τα ρεκόρ του 2018

1. Νέο ρεκόρ χρέους στην Ελλάδα των Μνημονίων για φέτος: Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Ιούλιος 2018), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υπολογίστηκε για το 2018 στο 188,6% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 θα φτάσει στο 183% του ΑΕΠ (ή 335 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, αντί για «κούρεμα», το ελληνικό χρέος φέτος έφτασε στο υψηλότερο στην Ιστορία των Μνημονίων και της χώρας, ενώ sτη συνέχεια και έως το 2060 θα μειώνεται υπό όρους με μέτρα ελάφρυνσης από τον ESM.

proties-pinakas4


2. Το ΔΝΤ με τις φετινές εκτιμήσεις του (Fiscal Monitor) κατάσσει την Ελλάδα ως την παγκόσμια πρωταθλήτρια του αναπτυγμένου κόσμου στο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (το πλεόνασμα συνυπολογιζόμενου του ρυθμού ανάπτυξης) για το έτος 2018, με επίδοση 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,9% του ΑΕΠ το 2017.

Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πάντως, δεν καταγράφεται το ύψος των χρεών των νοικοκυριών στην Ελλάδα (ελλείψει στοιχείων). Αν υπολογίσει κανείς όμως ότι τα «επίσημα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν τον Οκτώβριο 103 δισ. ευρώ (και προσαυξήσεις άλλα 82 δισ. ευρώ), χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία τον Σεπτέμβριο 34 δισ. (και με άγνωστες προσαυξήσεις), «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες 89 δισ. ευρώ, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενήμερα δάνεια, τρέχουσες οφειλές και άγνωστα χρέη μεταξύ ιδιωτών (προμηθευτές, απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ), το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά πλέον και τα 300 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας έτσι (ανεπίσημα) την χώρα κοντά στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με χρέη άνω του 150% του ΑΕΠ.

proties-pinakas5


Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ, στην Ελλάδα πλέον η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και σε φόρους και σε εισφορές, από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα συνολικά έσοδα για το Κράτος να κινούνται περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερα. Αν και συλλέγονται περισσότερα έσοδα γιατί πρέπει το δημόσιο να πληρώσει 1,2 π.μ. παραπάνω σε τόκους, 3,5 π.μ. παραπάνω σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές σε χρήμα, και 2 π.μ. παραπάνω σε μισθούς, ξοδεύει πολύ λιγότερα (5 π.μ. λιγότερα) απ’ ό,τι η μέση ευρωπαϊκή χώρα, σε μη μισθολογικές δαπάνες για την παροχή των δημοσίων αγαθών παιδείας, υγείας, τάξης και ασφάλειας, δικαστήρια, συντήρηση γεφυρών, δρόμων κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ (94)

Πετρογιάννης

...σωστά και επίσης η διακυβέρνηση των Συριζανελ συρρίκνωσε γεωγραφικά την Ελλάδα κατά το ήμισυ! Ζητείται ο νέος Σαρζετάκης, ο Σαρζετάκης που θα κάτσει στο σκαμνί τους "βασανιστές της Λίμνης" δηλ. Τσίπρα-Καμμένο-Κοτζιά-Παυλόπουλο! Ο τελευταίος μπορεί να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια ως κοσμητικό όν που είναι!

Γιώργος

Όσο και να προσπαθείτε κύριοι ο κόσμος δεν ξεχνά ποιοί μας έβλαν στα μνημόνια και ποιοί έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα.Αυτό απο μόνο του αρκεί.

;

Επισης δεν ξεχνα ποιος ολοκληρωσε την καταστροφη.

Εμμανουήλ

Κάποιο λάθος έχει γίνει.Δεν είναι δυνατόν. Πρωταθλήτρια αλλά σε ποιο πρωτάθλημα? Όπως είχε πει ένας σοφός το στα τέλη των 80'ς : '' Είμαστε η μόνη αφρικάνικη χώρα με λευκούς κατοίκους'' Και λίγα χρόνια αργότερα κάποιος άλλος έδωσε άθελα του την εξήγηση στον σοφό '' Το βλέμμα στην Ευρώπη και το βίωμα στην Ψαρού''. Κανονικά ισχύει παθώς-μαθώς. Αλλά μάλλον τα παθήματα είναι τελικά τραγικά μικρότερα από ότι παρουσιάζονται εκατέρωθεν.

ΟΤΙ

ποιο αχρηστο εδω και αιωνες ο τσιπρας...ξεπερασε και τν πλεον αχρηστο αεργο σαμαρα..

ψιτ

ήτανε δίκαιο ... έγινε πράξη

Μπεε

Θα ηταν καλο να γραφατε .... και το χρεος συνεχιζει να ανεβαινει.

Δες τον προτελευταίο πίνακα 2.2.1

Αφού μας έπρηξε στο "κούρεμα", τελικά το 2018 ο ΣΙΡΙΖΑ παραδίδει το χρέος ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ / ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!!! Αυξήθηκε και άλλο, όσο δεν παίρνει! Για μετά ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ότι θα μειώνεται. ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ και πώς όμως; ΑΝ μας δίνουν ελάφρυνση οι ευρωπαίοι, μετά από μέτρα εκθέσεις και εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια και τον ΕΜΣ. Και ΑΝ έχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα 7-10 δισ. ευρώ ως το 2023. ΜΕ "ΑΝ και εφοσον" ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ.

Kent

πρωταθλήτρια η Ελλάδα και στο έγκλημα την τελευταία 3ετία με το αγράμματο τσογλάνι να ξεχωρίζει ακόμα και τα εγκλήματα ιδεολογικά και να αδιαφορεί για θανάτους που δεν βοηθούν την ιδεοληψία του.

Αννανιδαης

Κώστας Καραμανλής εκ Ραφήνας , αύξηση χρέους 120 δις επίσημα , αυτά πληρώνουμε μεταξύ 2004-2009 αλλά δεν πειράζει . Σαμαράς σε ενάμιση έτος με τόσες περικοπές αύξηση χρέους 19 δις . Τσίπρας σε 2-3 έτη δεν αύξησε το χρέος Φράγκο ούτε λεπτό του ευρώ , αλλά εγινε πρωταθλητής στο χρέος ...μάλλον ήταν στημένο το πρωταθλημα ..

@

Να 'ναι καλά ο Τσίπρας και ο Βαρουφάης, που με την 7μηνη υπερήφανη διαπραγμάτευση, δεν μας στοιχισαν τίποτα.

ο

4χρόνια κυβέρνηση. 1 επιχείρημα ''φταίνε οι άλλοι''.Μια τιμή 0,60.

Σύριζα, αυτή η μάστιγα

άσε μας κουκλίτσα μου με τις σταλινικές σας προπαγάνδες

φωτης πραμαντα

τελικα υπαρχει πολυ αγραμματοσυνη στο ελλαντα ..λοιπον μπανανεζε ...31/3/2018 χρεος 343δις.-------31/12/2017 χρεος 328δις.--------2015 χρεος 176.4% του ΑΕΠ-------20/7/2018 χρεος 180.4% του ΑΕΠ....τωρα πρεπει να μαθεις τι αποπληρωνει και τι δανειζετε η καθε κυβερνηση ,αν σκασουν παλια μαμησι@τικα στα χερια της πολλων δις ,τοτε πρεπει να δανειστει για να αποπληρησει τα παλια .δυστυχως ετσι μαθανε και ετσι κανουν ολοι και ολες ..

Anna

Τίτλος πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα χρέη την τριετία ΣΥΡΙΖΑ : απάντηση 2015 μείωση χρέους 15 δις λόγο διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη .. δεν περνάμε νέα δάνεια έτσι δεν αυξάνε το χρέος .. 2016 το ΣΥΡΙΖΑ συνθηκολόγησε και τα 15 δις φορτώθηκαν .. 2017 το ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα θαύμα οικονομικό έβγαλε πλεόνασμα και μείωσε το χρέος δυο δις .. από αυτό που παρέλαβε από την ΝΔ σε σχέση με αυτό που παρέδωσε το 2017 δεν αύξησε το χρέος μισό ευρώ αλλά σύμφωνα με κάποιους είναι πρωταθλητής στο χρέος .. αυτά δε γίνονται κυρίες και κύριοι...απλά δε γινοντε και δε λεγοντε .. για πρώτη η φορά κάποιος πρωθυπουργος από την χούντα δεν αυξάνει το δημόσιο χρέος και εκαρηγορειτο για πρωταθλητής στο χρέος ..

Βασίλειος

Ευελπιστώ να το δημοσιεύσετε .. αυτό που σας λέει η έρευνα ξεκάθαρα είναι πως η Ελλάδα μεταξύ 2015-2017 είχε τη μεγαλύτερη φορολογία μεταξύ άλλων συγκεκριμένων κρατών κι έτσι κάποιος νομίζεις ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τότε .. αυτό που δε σας λένε ξεκάθαρα ειναι πως το ίδιο ρεκόρ είχε Ελλάδα από το 2010 έως το 2014 ..δηλαδή δεν φταίει το ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το ρεκόρ .. αλλά η ΝΔ και μετά το ΠΑΣΟΚ ... Τρανή απόδειξη πως έρευνες μετατρεποντε αποσπασματικά σε κομματική προπαγάνδα .. πέραν τούτου ο τίτλος λέει πρωταθλήτρια η Ελλάδα και στο χρέος την τριετία ΣΥΡΙΖΑ καθώς όλοι γνωρίζουμε δεν είναι κρυφό το ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε το χρέος μισό ευρώ εκ αντιθεσιν με όλα τα λοιπά κόμματα ..για αυτό και βγήκαμε από τα μνημόνια .. άλλωστε επειδή πλέον καλύπτουμε τους χρεολυσια από το 2017 παρακάτω ..αντιο

Los Bomboneros

Είχε τις καλύτερες προοπτικές η χώρα Δεκέμβριο 2014 και μέσα σε ένα εξάμηνο, καταποντίστηκε. Επίσης, τώρα που είχαμε το μαξιλαράκι "ασφαλείας" και ο Τσίπρας θα το φάει σε μετακλητούς και σε ψηφοθήρες εις βάρος της μελλοντικής οικονομικής πορείς της χώρας, που οι τράπεζες τρώνε ξύλο και τις επενδύσεις τις σαμποτάρουν κιόλας, η ευθύνη λογικά δε θα ανήκει στους επόμενους που θα κυβερνήσουν, αλλά στους προηγούμενους. Σωστά;

Κούνα το Κεφάλι σου! Πού είναι η Προπαγάνδα????

Οι "κακοί" προηγούμενοι έβαλαν πχ 100 ευρώ φόρους (ναι, κακο ρεκόρ ως τότε) και ο "καλός" ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι σου βάζουνε πολλά και θα τα κόψει. Οταν βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σου λέει "λίγα σου βάλανε οι προηγούμενοι, έπρεπε να σου είχαν βάλει 110! " Και για αυτό, σου βάζει +10 αντί να βρει να κόψει έως και 1 ευρώ από αυτά που είχαν βάλει οι προηγούμενοι... Απέδειξε δηλαδή ότι οι προηγούμενοι σε έσωζαν από τα χειρότερα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα λέει "εγώ μόνον 10 σου έβαλα".... Όπως λέει και το κείμενο, εάν τα κάνανε τόσο χάλια οι προηγούμενοι, είναι κατόρθωμα να κάνει ο επόμενος ακόμα χειρότερα! Και μάλιστα εκείνος που σου έλεγε "δεν χρειάζονται αυτά τα μέτρα, ενώ εμείς θα σου δώσουμε και 13η και 14η και Αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και και και και και" ... Δηλαδή σου υποσχέθηκαν τον ουρανό με τα άστρα και ύστερα λένε "φταίνε εκείνοι που δεν σου πήραν και τα σώβρακα".... Σιχτιρ πια, δεν φτάνει που ξεχνάτε τι ψηφίσατε, δεν καταλαβαίνετε ούτε τι λένε οι αριθμοί ... Για αυτό η χώρα θα είναι μόνιμα Πρωταθλητής στη Βλακεία

Χάνος

Οι ψεύτες θα τιμωρηθούν στις εκλογές Μόνο φόροι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

5