LIVE

Κορωνοϊός

Στα 4 για τις συντάξεις: Καμουφλάρουν σε δόσεις τις άγριες μειώσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsakalwtos_arthroo1

Η πρόταση της κυβέρνησης στην Κομισιόν: Περικοπές των συντάξεων σε τέσσερις δόσεις εντός διετίας και όχι κατευθείαν τον Ιανουάριο του 2019  -  Σύμμαχος ο Μοσκοβισί - Αναλυτικά η διαδικασία από τις 10 Σεπτεμβρίου - Φόβοι για μπλόκο στο Eurogroup

Σχέδιο για καμουφλάζ των περικοπών στις συντάξεις με το άπλωμά τους σε βάθος διετίας επεξεργάζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει μεν την εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής κατά 18%, όχι όμως αμέσως, αλλά σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις που θα είναι κατά προτίμηση εξαμηνιαίες.


Με τη φόρμουλα των εξαμηνιαίων δόσεων οι περικοπές δεν θα εμφανιστούν μονομιάς στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αν περάσει το σχέδιο από τους θεσμούς και το Eurogroup (εκεί εντοπίζεται η δυσκολία), στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα αποτραπεί το σοκ για τους συνταξιούχους, καθώς όταν σπεύσουν τον Δεκέμβριο στα ΑΤΜ, αντί για περικοπές, θα δουν αυξήσεις. Εστω και για έναν μήνα. Με ποιον τρόπο; Με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ως κοινωνικό μέρισμα μαζί με τις συντάξεις: τη λεγόμενη «13η σύνταξη». Είναι προφανές ότι η συνταγή έχει στόχο τη μετακύλιση του πολιτικού κόστους στην επόμενη κυβέρνηση.

 «Αντί για περικοπές, μπορούμε να έχουμε και βελτιώσεις», ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ρεπορτάζ της «Αυγής», ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει 1 δισ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα το 2018 «και άλλο 1 δισ. μέσα στο 2019». Σύνολο 2 δισ. ευρώ. Γίνεται; Ολα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες και ως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

 Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη των θεσμών έχουν γίνει ήδη κοινωνοί της φόρμουλας που προτιμά η κυβέρνηση για τις συντάξεις και ετοιμάζονται για έναν πρώτο γύρο συζητήσεων, αρχής γενομένης από τις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η μετα-τρόικα έχει ειδοποιηθεί ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει το θέμα και ετοιμάζεται να μπει στη συζήτηση με το καλημέρα.

Η Κομισιόν και οι ισορροπίες με ΕΚΤ - ΔΝΤ
 
Ας δούμε τις ισορροπίες και τα χρονοδιαγράμματα που θα οδηγήσουν στις τελικές αποφάσεις. Κυρίαρχο ρόλο στο κλιμάκιο των θεσμών θα έχει αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να έχουν λιγότερο παρεμβατικό ρόλο. Το ρόλο που είχε μέχρι πρότινος το ΔΝΤ, ας πούμε τον ρόλο του «κακού», θα τον αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), o οποίος κατέχει και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους.

Αμέσως μετά την παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα οι «γνωστοί» μας Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (EKT) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Αγνωστο παραμένει αν σε αυτή τη φάση θα συμμετέχει το ΔΝΤ. Μετά τον γύρο των συζητήσεων στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την1η Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, συμπεριλαμβάνοντας κανονικά σε πρώτη φάση την εξοικονόμηση από τις περικοπές και αναμένοντας τα έσοδα του 10μήνου και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για κάνει τις όποιες αλλαγές επί τα βελτίω.

 Ενδιαμέσως, στις 16 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είναι ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο λόγος του δεν περνάει πάντοτε στο Eurogroup, όπου αποφασίζουν τα κράτη-μέλη και ουσιαστικά ελέγχεται από τη Γερμανία.

 Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει στο τσεπάκι τη στήριξη του κ. Μοσκοβισί και οι δηλώσεις που έκανε αυτή τη βδομάδα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρουσιάζοντας την περασμένη Δευτέρα την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο, ο επίτροπος ρωτήθηκε αν θα κοπούν οι συντάξεις και άφησε για άλλη μια φορά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Σε πρώτη φάση είπε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές», για να προσθέσει τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια «κανονική» χώρα - θα εξετάσουμε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει στις 16 Οκτωβρίου για να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Εισήγηση Μοσκοβισί

Τυπικά, ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί θα κάνει την εισήγηση στο Eurogroup για τον Προϋπολογισμό του 2019, άρα και για την τελική φόρμουλα που θα επιλεγεί για τις συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές διακινούν το σενάριο ότι ακόμη και αν διαφωνήσει κάποιο άλλο μέλος των θεσμών, όπως το ΔΝΤ, η χρονική μετάθεση των περικοπών μπορεί να περάσει και μόνο με τις ευλογίες της Κομισιόν. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, αλλά με δύο προϋποθέσεις:

■ Πρώτον, ότι δεν θα αντιδράσουν οι Γερμανοί και τα άλλα κράτη-μέλη που συμμαχούν μαζί τους στο Eurogroup (Αυστρία, Ολλανδία και χώρες της Βαλτικής).

■ Δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις από τις αγορές που θα ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων επηρεάζοντας και το κλίμα στο Eurogroup.

Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η πρώτη και μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που βγαίνει από μνημόνιο και δεν επιστρέφει στις διεθνείς αγορές. «Η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι συναινετική, δεν έχουμε την εντύπωση ότι θέλει να πάει σε ρήξη με τους θεσμούς», λέει εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος των Βρυξελλών. Από την άλλη πλευρά, ανώτερο τραπεζικό στέλεχος εκτιμά ότι το πράσινο φως του Eurogroup για την αναβολή της μείωσης των συντάξεων σε συνδυασμό με ένα εκτεταμένο πακέτο παροχών και αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί, ιδίως αν οι αγορές εκλάβουν τις εξελίξεις ως επιστροφή στις παλιές συνήθειες.
 
Ολα για το υπερπλεόνασμα
 
Η κυβέρνηση ποντάρει στην επίτευξη υπερπλεονάσματος ακόμη και 1 δισ. ευρώ (!) για φέτος, αλλά και στο πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Πιο συγκεκριμένα για το 2018, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το υπερπλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 107 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και ήδη το οικονομικό επιτελείο κινείται προς τα εκεί.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 δείχνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται 1,1 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο (στα 2,09 δισ. ευρώ), με τη συνταγή της εσωτερικής στάσης πληρωμών στο κράτος και στις επενδύσεις του ΠΔΕ, που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 757 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, οι δαπάνες του Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 είναι μειωμένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Κάπως έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ότι το υπερπλεόνασμα του 2018 -που θα γίνει μποναμάς- δεν θα είναι μόλις 107 εκατ. ευρώ αλλά ακόμη και δεκαπλάσιο, ένα αποτέλεσμα πάνω από το 4% του ΑΕΠ έναντι 3,56% του στόχου.


Εως και 18% χάνουν οι συνταξιούχοι

Ακόμη και αν εφαρμοστούν σταδιακά οι περικοπές στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση είναι πολύ υψηλές. Τα ποσοστά περικοπών που βγάζει η τελική επεξεργασία κυμαίνονται ανά Ταμείο ως εξής:

■ Δημόσιο
(ένστολοι, πανεπιστημιακοί):
Μείωση 15%-18%

■ Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%

■ Πρώην Ταμείο Εμπόρων:
Περικοπή 18%

■ Πρώην ΙΚΑ: Μεικτή εικόνα με αυξήσεις λίγων ευρώ στις χαμηλές συντάξεις και περικοπές ως 18% για τις πάνω από 1.200 ευρώ

■ Ταμείο Νομικών:
Μειώσεις 10%-18%

■ ΤΣΑΥ - ΤΣΜΕΔΕ:
Περικοπές 10%-18%
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΙΠΡΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΕΙΣ Η ΗΤΤΑ ΘΑ ΣΕ ΤΣΟΥΞΕΙ

khan

"θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη", χαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. σανό ρε άπλυτοι στα γίδια που σας ψήφισαν.

Τα οικονομολογικά γράδα.

Ο οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος να έρθει στα γράδα του τα οικονομολογικά και να αφήσει τις προσχηματικές παρελκύσεις παλαιοπολιτικάντικου ντορού και να πεί την αλήθεια. Γιατί θα εκτεθεί στην πορεία του χρόνου και ως ιστορική αναφορά. Δεν είναι ο φθαρμένος αδυσώπητος και αδίστακτος παλαιοπολιτικός που μπορεί να πουλάει και αγοράζει καθημερινότητες ανθρώπων, στο όνομα της παρακμιακής κοινωνικής φινέτσας. Να εντάξει τον εαυτό του στο δυναμικό της χώρας που ωρίμασε απ την κρίση και κάτι μπορεί να περιμένει η χώρα ως πολιτικό προσωπικό τα επόμενα χρόνια απ αυτόν. Ο λόγος του οικονομολόγου προηγείται του λόγου του πολιτικού, όπου η προοδευτικότητα δεν αποτελεί εμπορεύσιμο πολιτικά συμβεβηκός. Η παρέλκυση αποτελεί κατασταλτική πολιτική. Και η καταστολή δεν είναι ούτε πρόοδος ούτε συντήρηση. Είναι καταστολή.

ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΥΠΟΜΟΝΗ

Επαναχάραξη των συνόρων στην πιο εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων αποφάσισαν και προανήγγειλαν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου. Στην εν λόγω απόφαση αντιτίθεται η Γερμανία αλλά εξασφαλίζει τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα σιγήν ιχθύος τηρεί η Ρωσία. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΔΟΥΛΟΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΟΥΝ.... ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΗ

@&@=?

Όσες δόσεις και να κάνει,ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ τον νόμο του Κατρουγκαλου,στις επερχόμενες εκλογές απο τους συνταξιούχους θα πάρει ο Συριζα @.........!!

Δημητράκης

Η περικοπή των συντάξεων είναι άλλο ένα υφεσιακό μέτρο.Θα μειωθεί(ακόμη περισσότερο) η κατανάλωση,θα κλείσουν(και άλλες επιχειρήσεις) και θα ανέβει(περισσότερο) η ανεργία.Και δεν θα πεινάσουν μόνο οι γέροι,αλλά και τα (άνεργα) παιδιά τους και τα εγγόνια τους που πηγαίνουν σχολείο και έχουν ανάγκη στήριξης...Πάντως σήμερα μάθαμε και κάτι νέο...Οι συνταξιούχοι είναι όλοι ναζιστές,σύμφωνα με το πάνσοφο πόρισμα κάποιου ''προοδευτικού'' ερίφη...

Παυλος

Την έκπληξη δεν την προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ (αυτοί είναι πόλιτικαντηδες , λαϊκιστές , ψεύτες και μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως θα χάσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες) η έκπληξη προέρχεται από τους φρουι ζελεδες . Καμία προγενέστερη μνημονιακή κυβέρνηση δεν απολάμβανε τέτοιας ασυλίας και ανοχής . Ακόμη και το δημοψήφισμα που επέτρεψαν στον Τσίπρα αντί να τον εκβιάσουν όπως τον ΓΑΠ (το μόνο δημοψήφισμα θα είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έλεγαν) αποτελεί σκάνδαλο ....

Σ

Σκαρφίζονται ψέμματα και πατέντες οι Συριζαιοι για να πεισουν τους συνταξιούχους ότι δεν θα τους μειωσουν τις συντάξεις γιατι ξέρουν ότι αυτό θα τους κοστίσει σε ψήφους και θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω απο 10 %. Ματαια όμως οτι και να κάνουν ξέρουμε πολύ καλά ότι ειναι κοροιδία.

Γιώργος

Θα πάνε οι συνταξης όλων 380 ευρώ οποία κυβέρνησει και να βγει 800.000 Έλληνες θα Ζουν δια βίου με το ΚΈΑ και κοινόφελοι οαεδ Δε μιλάνε αγγλικά άπταιστα αφού η γλώσσα τουρισμού ναυτιλίας οικονομίας είναι τα αγγλικά ΧΩΡΙΣ ΑΓΓΛΙΚΆ ΔΕ ΠΑΣ ΠΟΥΘΕΝΆ ΔΊΑ ΒΊΟΥ ΣΙΣΙΤΙΑ Η ΣΤΑ ΧΩΡΆΦΙΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΆ Η ΚΛΕΦΤΗΣ Η στο περιθώριο ΟΛΛΑΝΔΊΑ ΦΙΛΑΝΔΊΑ ΝΟΡΒΗΓΊΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΘΕΝΟΥΝ ΑΓΓΛΙΚΆ ΑΠΟ ΤΑ 3.5 ΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥ ΔΟΥΛΕΙΆ ΠΑΝΤΟΎ οι εθνικοφρονη εκπεδευση διμιουργησε γκέτο

Πο.Θα.

συγχαρητήρια στον κύριο δημοσιογράφο για τον τίτλο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης