Η Ιθάκη δεν έπεισε αγορές και διεθνή ΜΜΕ: Ο δρόμος δεν έχει τελειώσει ακόμα

tsipras-diagelma_main01

Στα επίπεδα του 4,2% η απόδοση του 10ετους ομολόγου μετά το διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη - Σταματά η ροή χρημάτων, όχι οι υποχρεώσεις, υπενθυμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ - Δεν βλέπουμε την επόμενη ημέρα, λένε παράγοντες της αγοράς στο ΘΕΜΑ 104,6

Μικρή επίδραση στο οικονομικό κλίμα αλλά και την αντιμετώπιση της περιπέτειας της Ελλάδας στο εξωτερικό φαίνεται ότι είχε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη για το τυπικό τέλος των Μνημονίων και την άφιξη στον προορισμό.

Τα ομόλογα παραμένουν σε απαγορευτικά για την έξοδο στις αγορές επίπεδα, πάνω από το όριο του 4% - στα επίπεδα του 4,2-4,3% ενώ το χρηματιστήριο παλεύει να συγκρατηθεί πέριξ των 705-707 μονάδων.

Η πορεία των αποδόσεων, μάλιστα, παγώνει για την ώρα τις σκέψεις που υπήρχαν στο υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που θα συνόδευε την "έξοδο από τα μνημόνια".

Αλλά και οι παράγοντες της αγοράς, όπως τοποθετήθηκαν στο ΘΕΜΑ 104,6, δεν φαίνονται να πείθονται από το αφήγημα της επόμενης ημέρας επιμένοντας ότι οι υποχρεώσεις και τα μέτρα παραμένουν. Παράλληλα τόνισαν ότι απαραίτητος όρος για να υπάρξει ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο ίδιο κλίμα συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα και τα διεθνή ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal, που θυμίζει ότι «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων».

Καυστικός και ο γερμανικός Τύπος που εστιάζει κυρίως στο θέμα του χρέους που, όπως γράφει το Der Spiegel, «ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ, παραμένει γιγάντιο ενώ οι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν δραστικές περικοπές του εισοδήματός τους στο διάστημα της κρίσης. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, πολλοί πολίτες, ειδικοί και πολιτικοί δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ότι η κρίση έχει τελειώσει».

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί μισή αλήθεια τον ισχυρισμό ότι τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης διότι, όπως λέει, «τελειώνουν μόνο οι εκταμιεύσεις (σ.σ. προς την Ελλάδα). Η αποπληρωμή […] ακόμη εκκρεμεί». Παρόλα αυτά, ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να μιλήσει για «τέλος των μνημονίων», επισημαίνει η FAZ και παρατηρεί: «Αυτό είναι ό,τι είχε υποσχεθεί στους υποστηρικτές του και πριν από την πρώτη εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Το άρθρο του κλείνει με τη διαπίστωση ότι «ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα το 2010 σε καμία περίπτωση δεν έχει φθάσει στο τέλος του».

«Ακόμη κι αν ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κουράζονται να παρουσιάζουν διαρκώς το πρόγραμμα διάσωσης ως μεγάλη επιτυχία, οι Έλληνες δεν έχουν πολλούς λόγους να πανηγυρίζουν. Η πίεση της λιτότητας διατηρείται και σε καμία περίπτωση δεν έχουν διευθετηθεί όλα τα σημεία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συνεχίσουν να εξετάζουν κάθε τρεις μήνες τα 'βιβλία' της Αθήνας και να ελέγχουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Η μοναδική διαφορά της 'νέας εποχής' είναι ότι δεν χορηγείται πλέον άλλη δανειακή βοήθεια» γράφει η Handelsblatt.

Επιπλέον, από την Τρίτη η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα συνεχίσει και χωρίς τη φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες που προσέφερε το waiver.

Η αγορά «μιλά» στο ΘΕΜΑ 104,6: Δεν ήρθε η επόμενη ημέρα

Κοινή συνισταμένη του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου που μίλησαν στο ΘΕΜΑ 104,6 ήταν η ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της ενεργοποίησης των τραπεζών προκειμένου να τροφοδοτήσουν με χρήμα την αγορά.

«Δεν θα δούμε την αλλαγή της πραγματικής οικονομίας από σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Οι μακροοικονομικοί δείκτες τείνουν θετικά αλλά αυτό δεν δίνει ζωή στην αγορά και καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες. Εάν η έξοδος δεν συνοδευτεί από τη λύση της υπερφορολόγησης, την υπερχρέωση και την έλλειψη χρηματοδότησης δεν είναι εύκολο να πάμε σε ανάπτυξη» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου».«Δεν νομίζω ότι ήρθε η επόμενη ημέρα. Κάποτε θα βγαίναμε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου» σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

«Θα θέλαμε να νιώσουμε ελευθερία, αλλά δεν μπορούμε να χαρούμε από τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί. Τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το επόμενο διάστημα, οι αγορές είναι επιφυλακτικές απέναντι στην εύθραυστη ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε.

Όπως είπε «πρέπει να λύσουμε την εξίσωση του χρέους, του άτυπου εσωτερικού χρέους προς έφορίες και τράπεζες και ενός αναιμικό ΑΕΠ. Με αναιμική ανάπτυξη αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Ζήτησε, δε, τρία πράγματα: να σταματήσει η υπερφορολόγηση, να υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να λειτουργήσουν ξανά οι τράπεζες γιατί είδατε ότι τα capital controls δεν σταμάτησαν.

«Μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα αλλά πρέπει να υπάρχει και χρήμα. Δεν είδαμε βελτίωση στην πραγματική οικονομία μετά από τις χιλιάδες μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα που έγιναν τα προηγούμενα 8 χρόνια» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις, μέτρα και αυξημένη παρακολούθηση από τους δανειστές» προσθέτοντας ότι «με τα επιτόκια αυτά δεν υπάρχει κάψα για να βγούμε στις αγορές».

«Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγής ώστε η οικονομία να μην βασίζεται μόνο στην κατανάλωση. Πρέπει να πείσουμε τους δανειστές για μια τομή στο φορολογικό σύστημα ότι η υπερφορολόγηση δεν οδηγεί πουθενά, έχουν εξαντληθεί φυσικά πρόωσπα και επιχειρήσεις».

«Χωρίς τράπεζες και επαναφορά στην κανονικότητα απο τη μείωση των κόκκινων δανείων, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη μακροχρόνια ανάπτυξη που επιζητούμε» ολοκήρωσε το σχόλιό του ο κ. Κόλλιας.

ΣΧΟΛΙΑ (111)

ΣΥνεχιζε να ΡΙχνεις ΖΑρια

Οι στημένες μασκαρατες και τα συριζοπανηγυρια του Αλέξη Τσίπρα δεν πείθουν πλέον ούτε τους σανοφαγους χορευτές του Συντάγματος ποσο μαλλον τις αγορές

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ ΑΛΗΤΕΣ.ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΟΛΟΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕΝΤ ΓΡΑΨΤΕ ΜΟΥ.

Θάνος

Όταν αρθούν και τα Κάπιταλ κοντρόλ ,θα καεί το πελεκούδι . Διάγγελμα από την Παραμυθιά, σημειολογικά.

κοκος

Τσιμπλα οσο και να προσπαθησεις Οδυσσεας δεν προκειται να γινεις....

Περι Ιθάκης και ναυτοσύνης

Να πλησιάζει το καράβι την Ιθάκη και να σου λέει οτι η Ιθάκη είναι κόλαση .Να παίρνει με ψέματα την καρέκλα του καπετάνιου , να στρίβει 180 μοίρες να βάζει πλώρη προς την αντίθετη μεριά για 6 μήνες ,αφού βλέπει κάτι βραχάρες να στρίβει πάλι 180 μοίρες ξανά προς Ιθάκη, όχι με ίσιο το τιμόνι ,αλλά με άπειρα ζικ-ζακ και όταν μετα 3 χρόνια φτάνει εκεί από όπου πήρε το τιμόνι να πανηγυρίζει και να σας λέει βρε τι ωραίος παράδεισος που είναι η Ιθάκη και μπράβο μου που τα κατάφερα και σας έφερα ,δοξάστε με αχάριστοι.

ΜΑ! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΦΡΑΓΚΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΟΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ε!, ΒΡΕ ΟΥΣΤ! ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΣΑΣ,ΛΑΜΟΓΙΑ ,ΟΥΣΤ! ΟΥΣΤ!,ΡΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ,ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ.

Πεστα συτροφε

οι δεξιουλιδες δε λενε τιποτε για τη υποδοχη του λαου στη ικαρια δαγκοτο τσιπρα.

Καναπέηδες

Γελάς Κανένα; Γελάς; Με 100 νεκρούς στην πλάτη σου γελάς; Και δεν σου όρμησε κάποιος στο νησί να σου δώσει ένα σκαμπίλι; Γελάς χοντρό όρνεο;

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ! ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ!,ΚΑΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΟΡΜΑΛ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΝΑ ΠΩ! ,ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΓΚΑΤΟΙ ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΕΙΣ ΧΑΖΟΙ ΕΙΣΤΕ! ,ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ,ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ Κ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ,ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!,ΟΧΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΩΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΙΣΕΙ,ΒΡΕ ΟΥΣΤ!,ΟΥΣΤ!.

Chris

Ακόμα δεν κατάλαβες, ότι μέχρι το 2060, θα ζεις το ίδιο ή και χειρότερα με ότι είσαι τώρα. Ακόμα περιμένεις να σου δώσουν πίσω τον μισθό σου. Από σήμερα, και επίσημα, ο καταληψίας, ψήφισε, ώστε να μην παίρνει άλλα δανεικά. Βέβαια, είναι καλύτερο να σε κοροιδεύει κάποιος, από το να σου τα λέει κατάμουτρα. Οπότε έχεις δίκιο. Ψήφισε Τσίπρα, για καλύτερες μέρες.

ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ!

ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΥ ΖΕΙΣ,ΑΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΥΡΑ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΤΕΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΓΙΑ ΧΑΡΑΝΤΑΝ.

Πιο απλά

Πες του ΛΟΥΑ ΛΟΥΑ κολοτουμπα!

CX

Φίλε εσύ ή έχεις μέγα θέμα ή είσαι μετακλητός...

Ρε λαμόγιο...

Από την ΒΙΛΑΡΑ στο Σουνιο, γράφεις;;;;

Πιερία

Χτες στην Ιθάκη δεν είχε σανό.Χτες είχε κανονικά βοσκοτόπια.

Σανοφαγος

Εσείς οι σύριζαιοι του συντάγματος πάλι έσκισε τα μνημόνια ο κωλοτουμπας!!!!! Όμως τώρα δεν είναι 2015 και οι σανοφαγοι είναι λίγοι!!!!!! Η Μερκελ δεν θα τον σώσει πάλι ούτε ο Καρανικας ούτε ο Πολακης!!!!!!!! Χάχα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fitch_ratings_art

Ο οίκος αξιολόγησης δείχνει... έκπληκτος από την ένταση και την έκταση των εξαγγελιών: «Οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή των μέτρων του προγράμματος, από αυτή που περιμέναμε» - «Βλέπει» εντάσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές

8
soible_main01

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της γερμανικής Ραδιοφωνίας που επικρίνει τις κινήσεις των δανειστών στην Ελλάδα - «Έκλειναν τότε τους Έλληνες αξιωματούχους σε ξενοδοχεία και τους υπαγόρευαν τι να κάνουν»

1
vouli_ktirio1

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι υπάρχει υστέρηση 79 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα – Ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει μειωμένο ταμειακό πλεόνασμα, ενώ έχουν υποχωρήσει τα έσοδα.

1
pratirio_main01

Στον δείκτη ποιότητας ζωής, ο οποίος υπολογίζεται βάσει παραγόντων όπως το κόστος ζωής και η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ποιότητα του περιβάλλοντος, η Αθήνα είναι στην 34η θέση μεταξύ 56 πόλεων ανά τον κόσμο, κερδίζοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά

5