ΕΝΦΙΑ: Έως τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Έως τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά

Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο - Βιάζονται καθώς ο φόρος των ακινήτων θα «εξαφανίσει» αυτόματα τις επιστροφές φόρων που ματαίως περιμένουν οι φορολογούμενοι

katoikies_main01
Δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στην κυβέρνηση και τελικά δεν θα περιμένει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ για να στείλει τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως τις 31 Αυγούστου 2018 τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να αναρτηθούν στο Taxisnet. Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες πηγές του ΥΠΟΙΚ έλεγαν ότι τα εκκαθαριστικά επρόκειτο να αναρτηθούν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη συνδέεται με την ανάγκη να γίνουν μαζικοί συμψηφισμοί με τις εκκρεμούσες επιστροφές φόρου που θα «απορροφηθούν» από τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα φτάσουν ποτέ στους δικαιούχους.

Επισήμως πλέον, «ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει ότι:

-Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου

-Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.

-Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.

Κλείσιμο
-Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών».

Ποιοί την πληρώνουν

Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους.

Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

-Για 737.709 ιδιοκτήτες ή το 12% του συνόλου θα υπάρξει αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο)
-160.001 φυσικά πρόσωπα θα δουν αύξηση από 50 έως 200 ευρώ
-48.961 φορολογούμενοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους αύξηση πάνω από 200 ευρώ

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

Σβήνει τις επιστροφές

Παράλληλα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα «απορροφήσει» τις επιστροφές φόρου καθώς σχεδιάζονται μαζικοί συμψηφισμοί με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα στοιχεία του προϋπολογισμού έδειξαν υστέρηση 333 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ΑΑΔΕ αναμένεται να προβεί σε μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών ακόμα και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες με τις επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι.

Τα ποσά επιστροφών φόρου τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται βάσει νόμου να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Πιο απλά και με φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης