«Μην ξεφύγετε», λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή -  Συστήνει σοβαρότητα και περίσκεψη

«Μην ξεφύγετε», λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή -  Συστήνει σοβαρότητα και περίσκεψη

Δεν προσφέρεται για φιέστες το τέλος των Μνημονίων

vouli_main01
Μήνυμα αυτοσυγκράτησης και ευθύνης στέλνει προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, η νέα Έκθεση που δημοσίευσε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή. Έχοντας σαν αποστολή να ενημερώνει πρωτίστως τους βουλευτές και τα κόμματα για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί ότι το τέλος των Μνημονίων δεν προσφέρεται για φιέστες, παροχές και ακύρωση των μεταρρυθμίσεων.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης υπογράμμισε τον κίνδυνο το τέλος του 3ου Μνημονίου να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. «Θα αυξηθεί η πίεση για επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα είναι πρόβλημα» τόνισε.

«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη» σημείωσε, καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο από τις αγορές, παρακολουθώντας κάθε κίνηση με «καχυποψία». Κατά την εκτίμηση του κ. Κουτεντάκη και του Γραφείου Προϋπολογισμού για τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές, «δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα». Ούτως ή άλλως, όπως είπε, η χώρα «έχει την πολυτέλεια να περιμένει»… Εμμέσως βάζουν «πάγο» έτσι και στις πρόσφατες δηλώσεις ανωτάτου αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg ότι μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογο και τον Σεπτέμβριο κιόλας.

Ωστόσο στην Έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού επικρίνει ιδιαίτερα το ΔΝΤ επειδή οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το Ταμείο για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης».

Επιπλέον, ενώ το Ταμείο επιμένει στα μέτρα που έχει ζητήσει (μείωση συντάξεων το 2019 και αφορολογήτου το 2020) και υποστηρίζει στην πρόσφατη Έκθεσή του πως η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα εάν δεν τις εφαρμόσει, δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα τυχόν μη εφαρμογή τους.

Από την άλλη, ο κύριος Κουτεντάκτης δεν έδειξε να αποκλείει ενδεχόμενο επαναδιαπραγματευσης για την περικοπή 2 δισ. στις συντάξεις το 2019, με τον όρο ότι δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα. Ωστόσο τόνισε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ότι θα εφαρμοστεί κανονικά. Ο κύριος Κουτεντάκης επεσήμανε όμως κι ότι κάποια στιγμή «πρέπει να δούμε ξανά ποιες μεταρρυθμίσεις βοηθούν και ποιες δημιουργούν πρόβλημα».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄εξάμηνο φέτος είναι 600 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το α΄εξάμηνο του 2017. Παρόλα αυτά εκφράζει ανησυχία επειδή στο α΄τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία και αυτό «χρήζει προσοχής» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης