«Μην ξεφύγετε», λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή -  Συστήνει σοβαρότητα και περίσκεψη

vouli_main01

Δεν προσφέρεται για φιέστες το τέλος των Μνημονίων

Μήνυμα αυτοσυγκράτησης και ευθύνης στέλνει προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, η νέα Έκθεση που δημοσίευσε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή. Έχοντας σαν αποστολή να ενημερώνει πρωτίστως τους βουλευτές και τα κόμματα για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί ότι το τέλος των Μνημονίων δεν προσφέρεται για φιέστες, παροχές και ακύρωση των μεταρρυθμίσεων.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης υπογράμμισε τον κίνδυνο το τέλος του 3ου Μνημονίου να εκληφθεί ως αφορμή για χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. «Θα αυξηθεί η πίεση για επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα είναι πρόβλημα» τόνισε.

«Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη» σημείωσε, καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο από τις αγορές, παρακολουθώντας κάθε κίνηση με «καχυποψία». Κατά την εκτίμηση του κ. Κουτεντάκη και του Γραφείου Προϋπολογισμού για τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές, «δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα». Ούτως ή άλλως, όπως είπε, η χώρα «έχει την πολυτέλεια να περιμένει»… Εμμέσως βάζουν «πάγο» έτσι και στις πρόσφατες δηλώσεις ανωτάτου αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg ότι μπορεί η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογο και τον Σεπτέμβριο κιόλας.

Ωστόσο στην Έκθεση το Γραφείο Προϋπολογισμού επικρίνει ιδιαίτερα το ΔΝΤ επειδή οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το Ταμείο για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους Οίκους Αξιολόγησης».

Επιπλέον, ενώ το Ταμείο επιμένει στα μέτρα που έχει ζητήσει (μείωση συντάξεων το 2019 και αφορολογήτου το 2020) και υποστηρίζει στην πρόσφατη Έκθεσή του πως η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα εάν δεν τις εφαρμόσει, δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα τυχόν μη εφαρμογή τους.

Από την άλλη, ο κύριος Κουτεντάκτης δεν έδειξε να αποκλείει ενδεχόμενο επαναδιαπραγματευσης για την περικοπή 2 δισ. στις συντάξεις το 2019, με τον όρο ότι δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα. Ωστόσο τόνισε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ότι θα εφαρμοστεί κανονικά. Ο κύριος Κουτεντάκης επεσήμανε όμως κι ότι κάποια στιγμή «πρέπει να δούμε ξανά ποιες μεταρρυθμίσεις βοηθούν και ποιες δημιουργούν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές και το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄εξάμηνο φέτος είναι 600 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το α΄εξάμηνο του 2017. Παρόλα αυτά εκφράζει ανησυχία επειδή στο α΄τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία και αυτό «χρήζει προσοχής» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τηλέμαχος

Συμφωνούμε περί εφαρμογής της νομιμότητας στη χώρα, μέσω συνέχισης καταγγελιών από εργαζόμενους και καταναλωτές, για διενέργεια κρατικών ελέγχων προς επιβολή ποινών, τιμωριών, προστίμων, όσο αφορά την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην πραγματική οικονομία, αναφορικά με ανασφάλιστους ή απλήρωτους υπαλλήλους, με αλλοδαπούς απασχολούμενους χωρίς άδεια εργασίας, με άκοπες αποδείξεις επαγγελματιών, με αδήλωτα κέρδη επιχειρηματιών, με ανεξόφλητα δάνεια αγοράς, με μαύρες καταθέσεις, παράνομο πλουτισμό, παραβάσεις υγειονομικές και πολεοδομικές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4866347__1_

Ο υπουργός Οικονομικών διαψευδει τους ισχυρισμούς του προκατόχου του και επισημαίνει ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν με τις δηλώσεις τους να διαμορφώσουν την δική τους πραγματικότητα

EFKA

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι οφειλέτες με μη βεβαιωμένες οφειλές ή προβλήματα τεχνικής φύσεως θα μπορούν να κάνουν μια πρώτη αίτηση ένταξης στις 120 δόσεις και στη συνέχεια να επανέλθουν με συμπληρωματική αίτηση – Ανάμεσά τους και οι γιατροί του πρώην ΤΣΑΥ 

tsakalwtos_15

Ο τέως υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει θετική κίνηση την υποβολή του αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την εξέλιξη που καθυστέρησε λόγω της προεκλογικής περιόδου

3