Πτώση 0,27% στο κλείσιμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Xrimatistirio-Athinas

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 13,4 εκατ. ευρώ

Εν μέσω απελπιστικά χαμηλού τζίρου και έχοντας κινηθεί σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος τιμών, ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 760 μονάδες, σε μία τόσο άνευρα συνεδρίαση που θύμισε εποχές capital controls.

Η καλοκαιρινή ραστώνη δικαιολογεί εν μέρει την απουσία τζίρου, ωστόσο η συναλλακτικότητα αγγίζει πλέον επίπεδα πλήρους απαξίωσης, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Αν η εικόνα δεν αντιστραφεί σύντομα (κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν τις 16-17 Αυγούστου), το Χρηματιστήριο κινδυνεύει να χάσει και τους λιγοστούς εναπομείναντες ξένους παίχτες οι οποίοι φυσικά και δεν θα αναλάβουν μόνοι τους το ρίσκο κατά τη φάση εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια (στις 20 Αυγούστου).

Με τις τραπεζικές μετοχές εντελώς άνευρες και ανίκανες να στηρίξουν (κάτι που δεν θα αλλάξει πολύ έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα των κόκκινων δανείων), ο Γενικός Δείκτης ταλαντεύτηκε στο εξαιρετικά στενός εύρος των 3,5 μονάδων, αδυνατώντας να διατηρήσει τελικά τις 760 μονάδες.

Με πτώση 0,27% έκλεισε τελικά στις 759,63 μονάδες, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 13,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος 6,9 εκατ. μετοχές εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. μετοχές να διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες άνω του 1% στις 836,16 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,37% στις 2.016,21 μονάδες, ενώ ο Mid και Small Cap υποχώρησαν κατά 0,54% και 0,21% στος 1.191,48 και 2.389,56 μονάδες αντίστοιχα.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Attica bank (-3%), ενώ γενικώς επικρατεί αδιαφορία. Όλες οι μετοχές βρίσκονται κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015. Στον FTSE 25 η Jumbo (-2,70%) και η ΕΧΑΕ σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες αλλά η συναλλακτική δραστηριότητα είναι εξωφρενικά χαμηλή.

Στα θετικά της ημέρας, σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4% από 4,11% και το 25ετές στο 5%. Εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,25% με 4,30% και το 3ετές απόδοση 3,30% με 3,35%, σίγουρα όχι καλές αποδόσεις

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο Newmoney

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

revit-desfa

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, μετά την αναβάθμιση η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο από τα οποία - σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις - τα 5 δισ. μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές, στις χώρες των Βαλκανίων

afthereta-new-il

Τον μηχανισμό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αυθαιρέτων για χιλιάδες νομιμοποιημένα κτίσματα σε όλη τη χώρα ενεργοποιεί από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση