Η «συνθηκολόγηση» Τσακαλώτου οριστικοποιεί τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019

tsakalotos-skiftokefali

«Είχε δίκιο το ΔΝΤ, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα για συντάξεις» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών - Προειδοποίησε ότι τυχόν μετάθεση ψηφισμένων μέτρων μπορεί να τιμωρηθεί από τις αγορές

Τις περικοπές στις συντάξεις τον Δεκέμβριο του 2018 επισημοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκλείοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα υπερ-πλεονάσματα, προκειμένου να αποφύγουν η κυβέρνηση και οι συνταξιούχοι το «πικρό ποτήρι». Φτάνοντας στο άλλο άκρο, αποδομεί τα επιχειρήματα με τα οποία υποστήριζε πριν 2,5 χρόνια ότι δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις και –για όποιον δεν κατάλαβε- λέει πως δεν είναι σωστό να πληρώνει η Ελλάδα για συντάξεις όσα πληρώνουν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) οι πιο πλούσιες χώρες.

Για να δικαιολογήσει μάλιστα τις περικοπές, «μπλέκει» τα λεφτά τους Ασφαλιστικού με τις δαπάνες Πρόνοιας, καθώς επικαλείται άλλα προνοιακά επιδόματα που προβάλλει η κυβέρνηση (πχ σχολικά γεύματα, βοήθεια στο σπίτι, επιδότηση ενοικίου, επιδόματα τέκνων κλπ) που δεν έχουν σχέση με ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με «μποναμάδες» και παροχές ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Στην συνέντευξή του «στο Κόκκινο» ο κύριος Τσακαλώτος:

1. Παραδέχτηκε ότι «είναι θέμα οι συντάξεις, βεβαίως έχουν κοπεί, βεβαίως σε μερικούς ανθρώπους έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει, πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί όμως να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς, και να μην πληρώνουμε σχεδόν τίποτε στις άλλες δαπάνες που χρειάζεται»… Σαν παράδειγμα τέτοιων δαπανών ανέφερε «επιδόματα στα παιδιά, η συζήτηση που υπάρχει για επίδομα στα νέα ζευγάρια, είτε για νοίκι είτε αν έχουν πάρει σπίτι με δάνειο που πληρώνουν» ή τα σχολικά γεύματα, την Βοήθεια στο σπίτι κλπ.

2. Έδωσε «ένα δίκιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να γίνει σοβαρή συζήτηση και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Τι έλεγα εγώ παλιά; Πήγαινα στους Ευρωπαίους και τους έλεγα: "Δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις, διότι η θεία μου η τάδε στην Πρέβεζα βοηθάει το άνεργο παιδί της, βοηθάει τα εγγόνια της στο φροντιστήριο, βοηθάει το άλλο παιδί της στο νοίκι που είναι στην Αθήνα». Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε ότι «πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος». Δηλαδή δεν είναι σωστό η σύνταξη της γιαγιάς να μην είναι για τη γιαγιά και να πηγαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος»...

3. Τόνισε ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι «ακούμε αυτό που λέτε (σσ: να μην εφαρμοστούν το 2019 οι περικοπές συντάξεων) αλλά δεν είναι η ώρα γι' αυτή τη συζήτηση».

Για το θέμα τυχόν μετάθεσης των ψηφισμένων μέτρων, και η εαρινή Έκθεση της Κομισιόν προεξοφλεί τις περικοπές συντάξεων το 2019, ως δεδομένες. Εκτός από τους δανειστές όμως, ο κύριος Τσακαλώτος θύμισε ότι μπορεί να τιμωρήσουν τέτοιες ενέργειες και οι αγορές!

Όπως είπε «εγώ από πάρα πολύ καιρό έχω πει, αλλά νομίζω ότι το έχω ακούσει και από τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν με την ίδια γλώσσα με εμένα -ίσως με καλύτερα ελληνικά- ότι δεν θα υπάρχει μια κατάσταση άλφα, που είμαστε τελείως κάτω από επίβλεψη, επιτήρηση και μετά ξαφνικά μια μέρα θα υπάρχει βήτα που δεν θα υπάρχει καθόλου επιτήρηση, επίβλεψη.

Και οι αγορές αυτό κάνουν. Όλη η μαρξιστική ανάλυση των χρηματαγορών στο διεθνές επίπεδο είναι ότι κάνουν αυτήν τη δουλειά. Αν κάνεις πράγματα που θεωρούν οι αγορές μη βιώσιμα, σε τιμωρούν πουλώντας το ομόλογό σου, κάνοντας πιο δύσκολο να μπορείς να δανειστείς».

ΣΧΟΛΙΑ (123)

Δραχμολάγνος Ντούρος & Πασάς

Είναι τα μνημόνια κουματάδες που λευκένουν τον σφιγκτήρα σας.Ναι σε όλα νταούλια τον 9ο του 15 έεεέ; ΦΠΤΣΚ ΤΩΡΑ. (Φάτε ,ούστηδες τσιπρόνι στο λόκω και ΚΙΧ

ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ, ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΠΑΛΙΟΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ, ΧΑΡΑΜΟΦΑΪΔΕΣ, ΑΡΠΑΚΟΛΑΤΖΗΔΕΣ ΒΑΛΚΑΝΕΛΛΗΝΕΣ!

Αντύπας

Οι συντάξεις κόβονται όχι μόνο επειδή το δημόσιο δεν έχει λεφτά, αλλά και γιατί οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να εκβιάσουν το κράτος, να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της χώρας, να απεργήσουν προκαλώντας δυσκολίες-ζημιές στους συμπολίτες τους και στην εθνική οικονομία, να κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα, να κλείσουν τις τράπεζες, να σταματήσουν τη μεταφορά επιβατών-εμπορευμάτων με πλοία-τραίνα-μετρό-λεωφορεία-ταξί-αεροπλάνα.

Επίσης, γιατί οι εισφορές των νυν συνταξιούχων ήσαν υποπολλαπλάσιες των συντάξεών τους.

Με άλλα λόγια, γιατί δεν μπορούν να παίρνουν συντάξεις 1500 ευρώ τον μήνα, ενώ πλήρωναν εισφορές για 750 ευρώ το μήνα. ΠΑΣΟΚ τέλος.

Nik

«Είχε δίκιο το ΔΝΤ, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα για συντάξεις» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών. Και ο ελληνικός λαός έχει δίκιο κύριε Τσακαλώτε, ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε για πρωθυπουργό, βουλευτές και υπουργούς όσα και οι πιο εύρωστες οικονομίες της Ε.Ε.!!!

Πιό πουλημένος πεθαίνεις

Ο Τσακαλώτος διέλυσε την μεσαία ταξη κατα δηλωσή του, έβαλε νέους φορους και περικοπές 10 δις ετησίως μεχρι σήμερα, και τωρα κόβει αλλα 2,5 δις του χρονου στις συνταξεις και μετα κόβει άλλα 2,5 δις το 2020 με τη σφαγη του αφορολογητου. ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΑ 15 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ! Μιλάμε ο χασάπης της Ελλάδος ! Βόδια, έ βόδια, μου θελατε τσίπρα που διέλυσε το συμπαν ! Αυτοί σε 2 μηνες θα φυγουν κυνηγημενοι (όσοι σωθούν απο την οργή του κόσμου) αλλά η ζημιά τους θα μας ακολουθεί για χρόνια ! Και έρχονται και τα ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ 200 ΔΙΣ !!!! Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙ !!!!!!!

Σάββας

Πρέπει να περικοπούν τα 3.000.000 συντάξεων για να μειωθούν τα έξοδα του κράτους προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές του 1.000.000 επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών ώστε να γίνουν πλουσιότεροι.

τι ειχες γιαννη μου τι εχεις τωρα

μια από τα ιδια.βριζετε τον τσιπρα τωρα.στην καλπη θα βγαλετε την νδ και μια από τα ιδια. χωρα ηλιθιων

theo

ΓΙΑΝΗΜ.......Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΓΟΡΙΝΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ...????? Η ΝΔ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ...???????

seluk

Αυταπατες ή ανικανοτητα? Η και τα δυο πολαπλασιασμενα στη νιοστη επειδη ειστε ανοητοι και ιδεοληπτικοι

γιανναρας

κλεφτες

y

............εχετε ιδεα απο ΝΑΙΝΑΙΚΟΥΣ ;;;;;ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ,,,,,,,,,,,,,για να ειναι αρεσκοι στα ΑΦΕΝΤΙΚΑ. ΞΕΦΤΙΛΑ ρε φιλε !!!!!!!!

Λούλης

Δηλαδή, εσύ πόσα θα έδινες για τις μάνες τους; Για να δούμε ρε παιδί μου τι αξίζουν αυτές οι γυναίκες και τις πουλάνε. Εγώ πάντως, αν αύριο πω να πουλήσω την μάνα μου, δεν θα πιάσει τίποτα. Το λέω κυριολεκτικά και δεν κάνω πλάκα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece-economy-ena

Το χρέος της Ελλάδας το 2018 έφτασε στο 181,1% του ΑΕΠ, από 176,2% που ήταν το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat - Το 2015 το χρέος ήταν στο 175,9% κι έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής προσαρμογής σκαρφάλωσε στο 181,1% - Μέσα σε ένα χρόνο το χρέος αυξήθηκε κατά 17 δισ. ευρώ (από το 2017 στο 2018)

7
pothen

Από την 1η Μαΐου 2019 η υποβολή θα επιτρέπεται μόνο μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου, από 100 έως 800 ευρώ, ενώ η μη εκπλήρωση  της υποχρέωσης μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 επιφέρει ποινικές κυρώσεις