Tσακαλώτος: Το ΔΝΤ είχε ένα δίκιο για τη μείωση των συντάξεων

tsakalotos01-mesa

«Δεν θα πούμε "τον Οκτώβριο θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό"» - Πρώτα να βγούμε από το Μνημόνιο και μετά να μιλάμε για αλλαγές σε μέτρα  - Επανέλαβε ότι η παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι «λίγο πιο αυξημένη» 

Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι η Γερμανία ζητεί η ελάφρυνση του χρέους να δίδεται υπό όρους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ο Υπουργός είπε ότι με τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς
 διαφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και ότι αυτό που ζητάει είναι κόντρα στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.

Ερωτηθείς ωστόσο αν μπορεί να υπάρχουν και κάποια κράτη μέλη του Eurogroup που μπορεί να συμφωνούν με τη γερμανική πλευρά ο υπουργός δεν το απέκλεισε.

Το σκεπτικό του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Handelsblatt στις 25 Απριλίου επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Στο έγγραφο αυτό το Βερολίνο εμφανιζόταν πρόθυμο να υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ για το ελληνικό χρέος έβαζε πολλούς αστερίσκους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαιτεί ισχυρή εποπτεία την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM. Ζητά, δε, ο μηχανισμός που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι συνδεδεμένος με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προτείνει επίσης να υπάρχει και μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση μη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την άποψη των δανειστών.

Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

Ο κύριος Τσακαλώτος κράτησε και πάλι αποστάσεις από την άκρατη κυβερνητική αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα των μνημονίων, προϊδεάζοντας ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Τόνισε ότι πρώτα πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο και μετά να μιλάμε για αλλαγές σε μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεων κλπ. Προειδοποίησε επίσης ότι οι αγορές παρακολουθούν, ότι οι δαπάνες για συντάξεις είναι υψηλές στην Ελλάδα και ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τα Μνημόνια.

Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και αν «είναι στα μαχαίρια», ο κύριος Τσακαλώτος απάντησε: «Δεν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Στην διαπραγματευτική ομάδα κάνουμε πολλές συζητήσεις. Προφανώς ανακύπτουν ζητήματα. Δεν έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, δεν βλέπω μεγάλες αντιφάσεις (ή αντιθέσεις). Το έχουν διαψεύσει το γραφείο του Αλέξη (Τσίπρα) καμιά σαρανταριά φορές, κι άλλες 40 εγώ».

H παρακολούθηση θα είναι λίγο πιο αυξημένη

Συγκεκριμένα ανέφερε:

1. Πώς θα γίνεται η «μεταμνημονιακή παρακολούθηση»: «Νομίζω ότι το έχω ακούσει με άλλα λόγια και σε καλύτερα ελληνικά και από τον Αλέξη (Τσίπρα) ότι πάντα λέγαμε ότι μας κοιτάνε οι αγορές. Οι επισκέψεις θα γίνονται για τον ίδιο λόγο που πηγαίνουν Κύπρο και στην Πορτογαλία. Εμάς μπορεί (η παρακολούθηση) μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη, το είπα με ειλικρίνεια, για να κοιτάξουν ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός. Αλλά εγώ μιλάω για "επισκέψεις" και όχι "αξιολογήσεις" με τικ στα προαπαιτούμενα , δεν θα είναι τικ τικ τικ».

2. Θα μπορούν να κόψουν μέτρα που θα παίρνει η κυβέρνηση; «Νομίζω ότι σταδιακά, δεν θα έχουμε τόση επιτήρηση στόχων και μέτρων, δεν θα μας λένε πχ "γιατί παίρνετε περισσότερα από έμμεσους φόρους και όχι από άμεσους". Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά πώς θα φτάσουμε μπορούμε να το πούμε εμείς. Θα έχουν λόγο, αλλά κι εμείς θα τους λέμε ότι "κι εσείς πέφτατε έξω με τα μέτρα που μας λέγατε". Γενικά οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στο πώς θα φτάνουμε σε αυτόν τον στόχο».

3. Για χαλάρωση στα Πλεονάσματα: «Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα βγούμε από την σκληρή επιτήρηση, τι θα πάρουμε για το χρέος. Άρα αυτό θα το δούμε όσο θα πηγαίνουμε μπροστά»…

4. Για αυξήσεις μισθών μετά το Μνημόνιο: «Δεν θα πούμε "τον Οκτώβριο θα αυξήσουμε τον κατώτατο". Οι αγορές ξέρουν ότι η ΕΕ έχει προβλήματα. Μιλάμε για Μεταρρυθμίσεις στο επενδυτικό κλίμα, στην Δικαιοσύνη που καθυστερεί, η γραφειοκρατία μπορεί να μειωθεί, αλλά με τον δικό μας τρόπο και χωρίς εκπλήξεις».

Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις

5. Για να μην ισχύσουν οι Περικοπές στις Συντάξεις: «Ακούμε αυτό που λέτε, αλλά δεν είναι ώρα για αυτήν την συζήτηση. Ναι (σσ: "πρώτα έξοδος και μετά θα δούμε περικοπές") κάθε πράγμα στην ώρα του, ως κομμουνιστές είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να τελειώσει η αξιολόγηση, το χρέος, το Μνημόνιο».

«Να δώσω και ένα δίκιο στο ΔΝΤ, ότι στην αρχή τους έλεγα ότι δεν μπορεί να κόψετε τις συντάξεις γιατί η θεία ή η γιαγιά βοηθάει από τη σύνταξή της το εγγόνι και το ανίψι, και το ΔΝΤ είπε πως πρέπει να φτιάξετε και ένα κοινωνικό κράτος, να είναι η σύνταξη της γιαγιάς και όχι να πληρώνει το ενοίκιο του παιδιού. Η γραμμή μας ήταν να μην κόψουμε τις συντάξεις, αλλά σταδιακά προσπαθήσαμε να κτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος, επίδομα παιδιών κλπ, άρα πρέπει να κοιτάξουμε όλη την εικόνα. Βεβαίως έχουν κοπεί και πολύ παραπάνω από ό,τι πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να ξοδεύουμε όσο άλλες χώρες πιο πλούσιες από εμάς…

6. Ο ρόλος του ΔΝΤ και οι πιέσεις για τα μέτρα. «Στρατηγική μας είναι να αποφύγουμε το χειρότερο. Η Γερμανία δεν ήθελε σκληρά μέτρα –ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο- και το ΔΝΤ ήθελε ελάφρυνση, αλλά τελικά παίρναμε το χειρότερο και από τους δύο» δηλαδή και σκληρά μέτρα και καθόλου ελάφρυνση.

Η υπεραπόδοση μας έχει λύσει τα χέρια, πολλοί έχουν κουραστεί γιατί το ΔΝΤ έχει πέσει πολύ έξω και έχει χάσει την αξιοπιστία του. ’Οντως μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος, αλλά μπορεί και να πει ότι δεν πήραμε αρκετή ελάφρυνση και να φύγει.

Εμείς λέμε ό,τι θα κάνουμε μόνον ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Το ΔΝΤ θέλει πιο πολύ να συμμετέχει από ό,τι οι ευρωπαίοι, αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να επιβάλει παράλογα πράγματα με παράλογες προβλέψεις».

7. Για τη Διαπραγματευση: «Η ΝΔ δεν θα αύξανε τον κατώτατο μισθό, δεν θα επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις. Έχουν κτυπηθεί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά όχι όσο θα ήταν με την ΝΔ (…) Το ΚΕΑ υπήρχε και επί Νέας Δημοκρατίας, δεν ξέρω αν θα το διπλασιάσουν διπλασιάζοντας και τους φόρους. Είναι το ίδιο πράγμα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η διαφορά ήταν ότι η φιλελεύθερη λογική λέει «κόψτε τα σχολικά γεύματα και βάλτε το στο ΚΕΑ».

Οι Γερμανοί ζητούν ελάφρυνση του χρέους υπό όρους

8. Για το χρέος: «Τα βραχυπρόθεσμα έχουν γίνει ήδη, μετατρέπουν τα ομόλογά μας που είχαν κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό. Στα Μεσοπρόθεσμα μέτρα, που μπορεί να εξαγοράσουν ακριβό χρέος ΔΝΤ, έχουν επιμήκυνση του χρέους (πχ αντί 2024 συζητάμε αν θα πάνε στο 2032 ή στο 2036 κλπ) έρχεται να προστεθεί και ο γαλλικός μηχανισμός, για να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη επιμήκυνση αν δεν έχουμε καλή Ανάπτυξη. Η διαφωνία αυτή την στιγμή είναι αν ο μηχανισμός όπως ζητούν οι Γερμανοί θα είναι υπό όρους. Δεν ξέρω αν είναι μόνη η Γερμανία. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι εναντίον της απόφασης του Eurogroup, δεν εμπνέει σιγουριά στις αγορές (αν πχ ο Φιλανδός υπουργός δεν είναι κεφάτος εκείνη την ημέρα του 2024 ή αν έχει τσακωθεί με τη γυναίκα του, δεν είναι καλό για τις αγορές. Το ΔΝΤ δεν το θέλει» .

Είμαι υπέρ του «όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα» για τις εκλογές

​9​. Για τις εκλογές: «Αν βγεις από  το Μνημόνιο και πας αμέσως σε εκλογές σηματοδοτεί ότι δεν έχει εμπιστοσύνη ότι βγήκες από το Μνημόνιο και ότι μπορείς να κυβερνήσεις.  Αυτό σηματοδοτεί! Εγώ είμαι υπέρ του "όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα".  Ότι ο χρόνος είναι υπέρ μας, ότι το 2019 θα υπάρχει μεγαλύτερη απασχόληση, θα υπάρχει μεγαλύτερη Ανάπτυξη από ό,τι υπήρχε το 2018 και 2017,  ότι θα φανεί στην πράξη πως η ενισχυμένη παρακολούθηση είναι πολύ λιγότερο δραματική από τις αξιολογήσεις, άρα δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάμε πιο νωρίς στις εκλογές. Ο μόνος φόβος μου είναι μήπως η Νέα Δημοκρατία αλλάξει αρχηγό. Αυτό θα ήταν ένας λόγος να πάμε πιο νωρίς σε εκλογές. Αλλά ελπίζω να μην τον αλλάξει  μέχρι το τέλος, οπότε δεν βαραίνει στον υπολογισμό μου».
ΣΧΟΛΙΑ (14)

Λούλης

Μακάρι να μην βγούμε ποτέ από τα μνημόνια. Βγαίνω έξω και είναι όλα πάμφθηνα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Τσιπούρα 5 ευρώ, φρέντο με 1,20 (σου το φέρνουν και στην πόρτα σου), 2 πακέτα μακαρόνια συν ένα δώρο, κοτόπουλο με 1,98 το κιλό! προσφορές παντού, ένας χαμός από προσφορές. Μακάρι να μην τελειώσει ποτέ αυτός ο παράδεισος που ζω!

ΝΙΚ

Βρε ηλίθιε γιατί κάνουν προσφορές δεν το σκέφτηκες? Οταν δεν πληρώνουν τα δάνεια, οταν δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ, οταν δεν πληρώνουν φόρους, οταν πληρώνουν μισθούς 300 ευρώ, πως να μην τα κάνουν αυτά? Στη συνέχεια επειδή αυτοί δεν πληρώνουν, χάνονται συντάξεις και αφορολόγητο υπαλλήλων. Του κόβει του Τσίπρα ? Όπως αποδείχθηκε όχι.

Λούλης

Αγαπητέ φίλε. Ούτε που με νοιάζει τι πληρώνει και ποιος. Εμένα ως καταναλωτή, με ενδιαφέρει να έχω πολλές προσφορές και να αγοράζω φτηνά. Το τι θα κάνει ο κάθε συνταξιούχος και ο κάθε υπάλληλος, δεν με απασχολεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΑΛΗΤΗ

Λούλης

Τελικά έβαλες μηχάνημα (POS);; Αν ναι, δουλεύει ή έχει και σε σένα τεχνικό πρόβλημα; Συμβαίνει συχνά τον τελευταίο καιρό.

@Λούλης

Ναι.....ΠΩΣ.

nk

Εχεις να φας τέτοιο Bulling του χρονου που θα ξεκουμπιστητε που θα αλλαξεις χωρα αριστερε φασιστα.Πηγαινε μια βολτα αλητη απο τις εταιρειες που πηραν τα κοκκινα δανεια να δεις τι γινεται! Η ρωτα τον εξαδελφο σου να σου πει!!

στον αγυριστο

υπομονη μερικους μηνες ακομα

giorgos

Και εγω εχω ενα δικιο να σ αποκαλεσω ηλιθιο...

Τάκης

Γιατί είχε δίκιο ρε κοπρίτη? Μήπως γιατί δεν μπόρεσες να περιορίσεις ούτε ελάχιστα την φοροδιαφυγή. Οι συνταξιούχοι ανίκανε είναι το εύκολο θύμα, με ένα μικρό προγραμματάκι τους παίρνεις. Τώρα άντε να φορολογήσεις Συριζαίους ολιγάρχες και εργολάβους, με τίποτα δεν το κάνεις, έχεις εύκολα θύματα.

Αλέξης

Υπουργέ άφησε το χρέος της χώρας και πάρε τα δισεκατομμύρια χρέη ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών εισφορών των εργοδοτών και επαγγελματιών, τα τραπεζικά δάνεια και το ΦΠΑ των επιχειρηματιών, τις αδήλωτες αφορολόγητες εισπράξεις της πραγματικής οικονομίας της αγοράς. μέσω ρευστοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των οφειλετών.

λεω εγω

ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο ΤΣΑΛΑΚΩΤΟΣ.....ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ...... ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ....... ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΕΞΩ.....

...

Πάμε ολοταχώς για Νέο Μνημόνιο χωρίς την ονομασία "Μνημόνιο"(...το μόνο σίγουρο)

ok

αναθεμα κι αν ξέρουνε ομαδικως τι θέλουνε να κάνουνε. Και το χειρότερο είναι ότι και οι συριζαιοι είναι άσχετοι και άβουλοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός