Καψώνια στους συνταξιούχους: Τους βάζουν φόρο στις παράνομες κρατήσεις που τους επέστρεψαν αναδρομικά το 2017

syntaksiouxoi

Το διαφήμισαν σαν μποναμά ενώ επρόκειτο για επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων - Τι πρέπει να κάνουν για να μην πληρώσουν έξτρα φόρο - Πώς πρέπει να δηλώσουν τις παράνομες κρατήσεις που τους επιστράφησαν άτοκα το 2017

Μόνον οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν απολύτως κανένα άλλο εισόδημα (πχ από ενοίκια και λοιπά) θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία να καταθέτουν "έξτρα" αναδρομικές δηλώσεις εισοδήματος, πέραν του φετινού Ε1. Αντιθέτως όσοι έχουν λόγο να επιμερίσουν τα ποσά που εισέπραξαν πέρυσι τον Δεκέμβριο αναδρομικά σε κάθε έτος που αφορούν τα έσοδα, επειδή αλλιώς κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το αφορολόγητο όριο και να πληρώσουν έτσι έξτρα φόρους, θα πρέπει να μπουν στη βάσανο (ή και στα έξοδα) να καταθέτουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 για τα προηγούμενα χρόνια. Το καλό είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν και πρόστιμο (100 ευρώ ανά δήλωση) για τα ποσά που το Κράτος παρανόμως τους στέρησε, αλλά τους τα επέστρεψε τελικά πέρυσι -και άτοκα μάλιστα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, με την ΠΟΛ.1045/2018 Απόφαση του Διοικητή της (άρθρο 6 παρ.6), ορίστηκε ότι ποσά, που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.4501/2017) επεστράφησαν άτοκα στους δικαιούχους με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, αποστέλλονται μαζί με την κύρια σύνταξη στον κωδικό 23 του αρχείου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Κατόπιν τούτου, το υπουργείο Οικονομικών τους δίνει δύο δυνατότητες:

1. Να φορολογηθούν όλα μαζί σαν εισοδήματα του 2017: Τα ποσά αυτά, που απεστάλησαν από τους υπόχρεους φορείς με τον ανωτέρω κωδικό, συναθροίζονται με τα ποσά από κύριες συντάξεις του φορολογικού έτους 2017 και φορολογούνται στο έτος αυτό.

Αν δεν πειράξουν ή κάνουν τίποτα άλλο στις δηλώσεις τους, το συνολικά συναθροιζόμενο ποσό εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στους κωδικούς 303-304 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017. Δηλαδή τα αναδρομικά έχουν ήδη συνυπολογιστεί σε αυτά που εμφανίζονται στο Ε1 που βλέπουν στο taxisnet.

Με τη διαδικασία αυτή, δόθηκε η ευχέρεια στους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά ποσά που ανάγονται σε τέσσερα φορολογικά έτη, να απαλλαγούν από την υποχρέωση επισκεφθούν τις ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη αυτά.

2. Να τα δηλώσουν ξεχωριστά για κάθε έτος (2012-2016) κάνοντας τροποιητικές δηλώσεις για να μην πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο (πχ αν ξεπερνάνε το αφορολόγητο ή αλλάζουν κλιμάκιο κλπ): για όσους το επιθυμούν, με την ΠΟΛ.1068/2018 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ παρασχέθηκε η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη που ανάγονται.

Οι φορολογούμενοι που κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής, πρέπει:

- να υποβάλλουν εμπρόθεσμα αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη

- στη συνέχεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Απόφαση, πρέπει να μεταβούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα, που να εμφανίζει το διαχωρισμό των ποσών αυτών στα έτη που αφορούν. Αυτό μπορεί να σημαίνει όμως και έξοδα για μετακινήσεις ή λογιστές.

- οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους, στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

sakis1951

Οι αχρηστοι μας κυβερνουν.Τι δεν καταλαβαινετε?

Εκδικητής

Με μια λέξη. Απατεώνες.

Με 20 χρόνια δουλειά 800 ευρώ επικουρικό

Με 20 χρόνια δουλειά από τα 20 ηλικιακά έτη έβγαινε σε σύνταξη σε ηλικία 40 ετών , έπαιρνε επιδότηση με 300 χιλιάδες μπόνους εθελουσίας εξόδου και είχε επικουρική σύνταξη 800 ευρώ.!!!! Και κύρια σύνταξη 1800 ευρώ. Με 20 χρόνια δουλειά , 40 ετών συνταξιοδότηση , σύνολο σύνταξης 2400 ευρώ , και μπόνους συνταξιοδότησης 300-400 χιλιάδες ευρώ. Αρκεί να δουλεύανε τα κορόιδα για να συνταξιοδοτούνται ( απ τα 40 ηλικιακά χρόνια) κάποιοι .

tr

Είναι η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών.....τι δεν καταλαβαινέτε

Από 45 ετών πλήρη σύνταξη με μπόνους

Γεννηθέντες το 1960 , το 2005 και το 2010 ήταν συνταξιούχοι , και καλούσαν τους παλιούς συμμαθητές εργαζόμενους σε πάρτυ αποφοίτων του Γυμνασίου του 1978. Από το 2000 οι εθελουσίες συντάξεις συνοδευόντανε με bonus 200-400 χιλιάδες ευρώ ( πλέον εφ άπαξ και κάλυψη μισθών για 5-10 χρόνια) , μαζί με αναγνώριση πλασματικών χρόνων για σύνταξη και κάλυψη υγείας. Γεμίσανε οι καφενέδες συνταξιούχους από 40 ετών και πάνω, και κοροϊδεύανε όποιον εργαζόνταν και εργάζεται. Από 33 ετών γυναίκες με ανήλικο τέκνο με 15 χρόνια υπηρεσία είχαν σύνταξη και έχουν. Στρατιωτικοί βγαίνανε σε πλήρη σύνταξη 50 ετών. ένσημα υπερ αγνώστου το ΙΚΑ έδωσε σωρηδόν για χρόνια . Ποτέ δεν εισέπραξε τις εισφορές. Οι πρόωροι συμταξιούχοι κοροϊδεύανε και λοιδωρούσαν και λοιδωρούν όσους θέλουν να εργαστούν.

kostas

ωραιο παραμυθι.... αυτοι πιθανον να ειναι κατω απο 10/100 για το υπολοιπο 90/100 δεν εχεις να πεις κατι;

jan

πάμε γερά σύντροφοι. φορολογήστε και τις μασέλες που φοράνε τα παπούδια, τις μαγκούρες, τα πι, τη διαμονή στα καπη. ουστ ρε άπλυτοι απατεώνες.

Nikos

Για αυτά όμως που συνεχίζουν και τους κρατάνε με τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισε η ΝΔ, δε γράφετε τίποτα, γαργάρα !!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΤΕ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΧΕΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΣΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ 35 ΚΑΙ 40 ΚΑΙ 50 (ΒΑΡΙΑ 55) ΕΤΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ Δ.Υ.)...

luis

Το ότι επαναλαμβάνεις "ΠΟΛΛΑΚΙΣ" μια μ.....α που έχεις στο μυαλό σου δεν σημαίνει ότι πρέπει και να σε λάβουμε υπόψιν μας....

χαλαρωσε

χαλαρωσε Κωστακη, που πιθανοτατα εισαι και συριζαιος. Αμα σε χαλάνε τα κατορθωματα των Συριζαιων να μην τους ψηφιζες. Εκτος αν σε βόλεψαν γι'αυτο και τσινας

α καλα

οτι ναναι ετσι? Οι συνταξιουχοι κρατάνε την οικονομια ορθια όταν το καταλαβετε κατι τύποι σαν εσενα θα είναι αργά. Σιγουρα υπαρχουν κ ατομα στα 50 που δεν θα επρεπε να ειναι στην συνταξη. Είναι ομως και πάρα πολλοί που δούλεψαν 35 και 40 χρόνια ακόμα και στο δημόσιο καλό θα ηταν λοιπον να μην τους βαζεις ολους σε ενα τσουβαλι.

ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ

Τα λέγαμε αυτά, νομίζατε ότι θα σας τα έδιναν τσάμπα οι αλήτες

ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ

αγωνα που εκαναν για να ζησουν. περι τι ο πονος και ο θρηνος. στον αξονα να κατσουν και ο καμμενος στα 4 δεν τους ελεγε?? φατε τα..

Κανένας οίκτος

Δεν τους λυπήθηκα όταν λιποθυμούσαν στα ΑΤΜ των κάπιταλ κοντρολς της Πρώτης Φοράς Αριστερά, δεν θα τους λυπηθώ που η Δεύτερη Φορά Αριστερά τους ισοπεδώνει τις συντάξεις. Το μόνο που ξέρω είναι ότι φορολογούμαι για να ταϊζω την συνταξιούχα "γενιά του Πολυτεχνείου" που αντί να κοιτάξει το αύριο και τις μελλοντικές γενεές προτίμησε να φάει "σοσιαλισμό" με τα δανεικά χρυσά κουτάλια της ΕΕ. Τσάκισε τους Αλέξη!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης