Απάντηση στις ΗΠΑ ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες αν δεν εξαιρεθούν από τους δασμούς

Απάντηση στις ΗΠΑ ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες αν δεν εξαιρεθούν από τους δασμούς

Προειδοποίηση της αρμόδιας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ προς την αμερικανική πλευρά – Προσφυγή στον ΠΟΕ για να επιβληθούν ευρωπαϊκά μέτρα

Προειδοποίηση προς την αμερικανική πλευρά, αν η Ευρώπη δεν εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς απηύθυνε η ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά θα πάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να επιβάλει τα δικά της μέτρα, εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει ανέφερε, ερωτηθείσα σχετικά σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. 

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι  η απόφαση των ΗΠΑ δεν συμμορφώνεται με τον ΠΟΕ, επομένως θα πάμε στον ΠΟΕ, πιθανόν με κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με εξισορροπητικά μέτρα, μέτρα που θα μας διασφαλίζουν», σημείωσε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την εξαίρεση της ΕΕ, καθώς «η Ευρώπη δεν αποτελεί ασφαλώς απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ». 

Ανησυχία ευρωπαϊκών βιομηχανικών οργανώσεων 

Από την πλευρά τους, βιομηχανικές οργανώσεις ζητούν ευρωπαϊκή αντίδραση σε περίπτωση δασμών, καθώς επισημαίνουν ότι θα πλήξουν βαριά τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου.

«Η απώλεια εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ, θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ και τους σχετικούς τομείς», δήλωσε ο 'Αξελ Έγκερτ, επικεφαλής της ένωσης χάλυβα EUROFER.

H ένωση παραγωγών αλουμινίου European Aluminum ζήτησε μία «άμεση» εφαρμογή των μέτρων, αν χρειαστεί. Η Μάλμστρομ θα έχει μία προγραμματισμένη από πριν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, αύριο στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι θα επιδιώξει περισσότερη σαφήνεια για το αν οι δασμοί θα αφορούν και την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Γιάννης

Επειδή κάποιοι δε καταλαβαίνετε ή κάνετε ότι δε καταλαβαίνετε και λέτε καλώς έκανε ο Trump και επέβαλε δασμούς. Βάλτε στο μυαλό σας ότι ζημειωνουμε σαν ισχυροί εξαγωγείς αλουμινίου και μέλος της ΕΕ. Σκεφτείτε το αλλιώς. Υποθέστε είμαστε ισχυροί εξαγωγείς καλαμποκιού στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι ελλειματικη σε καλαμπόκι, γι αυτό επιβάλλει δασμούς στο καλαμπόκι, σαν αποτέλεσμα το καλάμποκι μένει στις αποθήκες των Ελλήνων αγροτών. Αποτέλεσμα οικονομική ζημιά για την Ελλάδα. Καλώς κάνουν οι Αιγύπτιοι και επιβάλλουν δασμούς? Μετά εμείς θα επιβάλουμε στις πατάτες που εισάγουμε και θα ζημειωθουν εκείνοι κοκ. Συμπέρασμα: Οι δασμοί δεν είναι παιχνίδι, χρειάζεται πολύ περισκεψη για το πού θα επιβληθούν και αν μακροπροθεσμα οφελει και εν πάση περιπτώσει δε μπορούμε να πανηγυρίζουμε για κάτι που μας ζημειωνει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lazaridis

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 620 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 96 επενδυτικά funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων

9da92fb427b8576437b40a5621d1fa5f_XL

Πολλοί επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θα είναι τόσο επιθετικός