Δασμοί σε ρούχα και καλλυντικά τα αντίμετρα της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

Δασμοί σε ρούχα και καλλυντικά τα αντίμετρα της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει λίστα με αμερικανικά προϊόντα 2,8 δισ. ευρώ που θα επιβάλλει δασμούς εάν ο Τραμπ προχωρήσει στις απειλές τους – Προϊόντα χάλυβα, αγαθά, τρόφιμα και ποτά μέσα στη λίστα – Τα αντίμετρα θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις Τραμπ

Δασμοί σε ρούχα και καλλυντικά τα αντίμετρα της ΕΕ στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ
Ρούχα, καλλυντικά, χυμοί πορτοκαλιού, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής είναι μερικά από τα αμερικανικά προϊόντα που θα επιβάλλει δασμούς η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. 

Ήδη, από την ανακοίνωση της απειλής, η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι θα δώσει
σκληρή απάντηση στους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ,  ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. 

Κλείσιμο
Λίστα προϊόντων 2,8 δισ. ευρώ 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει μια λ
ίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν τις μοτοσικλέτες Harley Davidso
n, το ουίσκι bourbon και τα τζιν Levi.

Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες εκπροσώπους από τις 28 χώρες της ΕΕ, δείχνοντάς τους τη λίστα, η οποία είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι η δεύτερη κατηγορία, αξίας μόλις άνω του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει πουκάμισα, τζιν, υφάσματα, υποδήματα, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής.

Η κατηγορία τροφίμων και ποτών, αξίας μόλις κάτω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει το ουίσκι bourbon, το καλαμπόκι και τον χυμό πορτοκαλιού.

Ορισμένα προϊόντα πλήττουν τους Ρεπουμπλικάνους 

Κάποια από τα προϊόντα αυτά προέρχονται από επαρχίες που είναι σημαντικές για το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η Harley Davidson, για παράδειγμα, εδρεύει στο Γουισκόνσιν, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Το bourbon προέρχεται κυρίως από το Κεντάκι, πατρίδα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Η λίστα των αντίμετρων θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. Ο Τραμπ είπε ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί επισήμως αυτή την εβδομάδα.

Ανάλογα με τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, η Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύντομη δημόσια διαβούλευση πριν παρουσιάσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα προτεινόμενα αντίμετρα.

Βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα αντίμετρα πρέπει να υιοθετηθούν εντός τριών μηνών από την απόφαση των ΗΠΑ για τους δασμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης