ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του λιγνίτη

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του λιγνίτη

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση των μονάδων του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ) και του Νότου (Μεγαλόπολη 3 και 4) σε δύο πακέτα μαζί με τα αντίστοιχα ορυχεία, όπου οι υποψήφιες αγοραστές θα επιλέξουν να αποκτήσουν κατά βούληση, είτε το ένα είτε και τα δύο

Στην δυσκολότερη και ουσιαστικότερη φάση της περνά η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
για τα προαπαιτούμενα της γ΄ αξιολόγησης
, στα οποία θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και το χρηματιστήριο ενέργειας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποεπένδυση της ΔΕΗ ξεκινά, καθώς η εταιρεία αναλαμβάνει να σηκώσει στους ώμους της, το σχέδιο για την απόσχιση των τεσσάρων μονάδων που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και αποτελούν αντικείμενο του market test που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η ΔΕΗ θα αναλάβει την σύνταξη του σχετικού νόμου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να υποβληθεί προς ψήφιση στην βουλή τον επόμενο μήνα.

Το νομοθετικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να αποτυπωθεί σε νομικά κείμενα τί και πως θα πουληθεί και με τις εργασιακούς όρους ώστε ο σχετικός διαγωνισμός να προκηρυχθεί βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης, εντός Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση των μονάδων του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ) και του Νότου (Μεγαλόπολη 3 και 4) σε δύο πακέτα μαζί με τα αντίστοιχα ορυχεία, όπου οι υποψήφιες αγοραστές θα επιλέξουν να αποκτήσουν κατά βούληση, είτε το ένα είτε και τα δύο. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) για να συμμετάσχουν στην διαβούλευση για το πακέτο του λιγνίτη επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν πτυχές του διαγωνισμού που δεν είναι γνωστές (π.χ τα ορυχεία που θα περιληφθούν στο πακέτο, τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων και φυσικά το ρόλο του λιγνίτη στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, το target model κ.α).

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση καθώς η πώληση των λιγνιτικών μονάδων συναντά πολλές αντιδράσεις πέρα από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή δεν θα είναι περίπατος και αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και στην ΔΕΗ το γνωρίζουν καλά. Υπενθυμίζεται όπως έχει δηλώσει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, στο market test προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων, ελληνικές αλλά και ασιατικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και επτά κινεζικές. Η επόμενη ...δοκιμασία για την ενεργειακή αγορά έρχεται από την λειτουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας που είναι επίσης στην λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xreos_photo

Σοκ και... χρέος – Αυξήθηκε κατά κατά 21,5 δισ. ευρώ  έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017 - Σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ - Την ανηφόρα πήραν φόροι και δαπάνες το προτελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς

63