Είδος προς... εξαφάνιση η μεσαία τάξη: Υπό φτωχοποίηση 700.000 Έλληνες

Είδος προς... εξαφάνιση η μεσαία τάξη: Υπό φτωχοποίηση 700.000 Έλληνες

Τεράστια η αύξηση του κινδύνου για τους νέους 16-24 ετών - Δείτε τα διαγράμματα 

«Καμπανάκι» χτυπά έρευνα της ΔιαΝΕΟσις για τη φτώχεια και την οικονομική ανισότητα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας περίπου 700.000 άτομα, που πριν από την κρίση ανήκαν στη μεσαία τάξη, πλέον είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, ως απόρροια της εισοδηματικής ανισότητας. 

Όπως αναφέρει η διαΝΕΟσις, στην Ελλάδα, η εισοδηματική ανισότητα σταδιακά μειωνόταν από το σχετικά υψηλό επίπεδο πριν από το 1980, με την τάση απομείωσης ουσιαστικά να διακόπτει η κρίση, καθώς από το 2009 η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται. Ωστόσο, η παρατηρούμενη αύξηση είναι μικρότερη του αναμενόμενου (με βάση τη σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος), γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της κρίσης.

Το Διάγραμμα 3 απεικονίζει το ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά την περίοδο 2007-2016. Η αύξηση του ποσοστού είναι της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία πρακτικά σημαίνει αυξημένο κίνδυνο φτωχοποίησης ή αποκλεισμού ενός πολύ σημαντικού πληθυσμιακού ποσοστού (περίπου 700.000 ατόμων), το οποίο στην περίοδο πριν την κρίση λογιζόταν ως μεσαία τάξη. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο ίδιο διάγραμμα, η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη για άνδρες και γυναίκες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν όταν εξετάζεται το ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανά ηλικιακή ομάδα. Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 4, η μόνη ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν παρατηρείται αύξηση είναι αυτή των 55 ετών και άνω, που κυρίως περιλαμβάνει συνταξιούχους. Αντίθετα, αυξάνεται τόσο ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις παραγωγικές ηλικίες. Τεράστια είναι η αύξηση του κινδύνου για τους νέους 16-24 ετών.

Συμπερασματικά, η διαΝΕΟσις επισημαίνει ότι «μπορούμε με αρκετή επιστημονική τεκμηρίωση να συμπεράνουμε ότι η κρίση οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κινδύνου φτωχοποίησης ή αποκλεισμού μέρους της μεσαίας τάξης. Ο βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της ανεργίας ειδικά στις νεότερες ηλικίες και πάντως όχι σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, η μείωση της ανισότητας περνάει μέσα από τρεις σημαντικούς παράγοντες. Πρώτο, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με μοναδικό κανονιστικό πλαίσιο αυτό της μείωσης της σκιώδους οικονομίας και την απόδοση της φορολογίας. Δεύτερο, την απελευθέρωση και εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Τρίτο, την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αναφέρει η διαΝΕΟσις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (60)

σιγα, θα κλαψω

η μεσαια ταξη τεινει σε εξαφάνιση! το υπόλοιπο 9.300.000 αν υποθεσουμε οτι ο συνολικός πληθυσμός στην Ελλάδα είναι 10 εκ. είναι είτε προλετάριοι είτε βιομήχανοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Ο Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία, με όλα όσα έχει κάνει, ως ο χειρότερος διαχρονικά (όχι μόνο Πρωθυπουργός) ηγέτης της Ελλάδας. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: 1) Πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 45.000.000, ενώ όταν οι Σαμαροβενιζέλοι την πούλαγαν 300.000.000, τους κατηγορούσε ότι την ξεπούλησαν. 2) ΧΆΡΙΣΕ τις Τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν σε βάρος μας με 240 δις , με μερικά λεπτά ανά μετοχή, ενώ οι προηγούμενοι τις έδωσαν στο 1/5 της αξίας τους. 3) Χαρίζει την ΔΕΗ και 4 εργοστάσιο λιγνίτη με προίκα γιγαντιαίες ποσότητες λιγνίτη με 100.000.000, ενώ, όταν οι άλλοι πούλαγαν την μικρή ΔΕΗ για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ είχαν ανέβει στα κάγκελα. 4) Χαρίζει στον Λάτση το Ελληνικό για σημερινά 800.000.000, με επιπλέον προίκα 25 επαύλεων 1.000 τ.μ. με οικόπεδο 5.000 τ.μ. η καθεμιά που έχουν ήδη προπωληθεί αντί 30.000.000 η καθεμιά. Ά, για να μην ξεχνιόμαστε, του δίνει και πανοπροίκι ένα ΚΑΖΙΝΟ αξίας άνω των 500.000.000 ως παράρτημα του Λας Βέγκας. 5) ΟΙ πατριώτες εφοπλιστές φορολογούνται λιγότερο από όσο τα πληρώματα των καραβιών τους. Κάθε καράβι πληρώνει φόρο όσο ένας άνεργος με τεκμήρια σπιτιού και αυτοκινήτου. 6) ΟΙ Καρανίκες παίρνουν κάθε μήνα πεντοχίλιαρο, ενώ νέοι και νέες με πτυχία και μεταπτυχιακά παίρνουν 300-400. 7) Αυτός και οι προηγούμενοι έδιωξαν 500.00 νέες και νέους, τα καλύτερα μυαλά, που σπούδασαν στη χώρα μας με έξοδα του κράτους μας, στο εξωτερικό. Αυτά τα λαμπρά μυαλά προσφέρουν στις χώρες που πήγαν ΑΕΠ 50 δις . 8) Βγάζει στον πλειστηριασμό σπίτια μικρομεσαίων (ήδη φτωχών) και τους πετά στο δρόμο, ενώ δίνει κάθε μήνα περισσότερα χρήματα, από όσα το Ταμείο Ανεργίας στους άνεργους Έλληνες, στους άτυπους μετανάστες, στους οποίους παραχωρεί σπίτια και προπληρωμένες κάρτες για ψώνια κάθε μήνα. Ασφαλώς υπάρχουν και πολλά άλλα, όμως ΣΑΣ κούρασα αρκετά και σταματώ για σήμερα. 2 days before

Τεο7

Υπάρχουν πολλοί που βγάζουν χρήματα πολλά μαύρα. Μαγαζιά. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Μαύρη εργασία. Δεν τούς ενδιαφέρει να κάνουν κάτι. Που είναι η εφορία να τούς κλείσει τα μαγαζιά. Την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Καλά μας κάνουν αφού δεν υπάρχει κράτος και μυαλό.

κυνηγός.

τι πληρώνουν οι εργαζόμενοι ? αν κλείσουν τα μαγαζιά θα ψοφήσεις στην πείνα το ίδιο και οι συνταξιούχοι. έκανες ποτέ ελεύθερος επαγγελματιας να σου παίρνουν για πρώτη χρονια το 110% του εισοδήματος σου ? όχι βέβαια !!! κρύβεσαι πίσω από το αφεντικό σου. κανε λοιπόν το αφεντικό να δεις την γλύκα και το μαύρο χρήμα μικρέ.

Τακης

Οταν το κρατος σου ζηταει φορους παραπανω απο τις 3 και 60 που παιρνεις τον μηνα , τοτε αναγκαστικα δουλευεις μαυρα και το χαιρεσαι κιολας . Το μαυρο χρημα ανεκαθεν υπηρχε δεν ειναι ανακαλυψη του 21 αιωνα

Αριστεροπολιτικαντικα λαμογια

Ο μοσκοβισι παραδεχτηκε οτι τα ελλ. προγραμματα ηταν σκανδαλο για την δημοκρατια. Ο νταισεμπλουμ παραδεχτηκε οτι οι τραπεζες σωθηκαν απο τους ελληνες φορολογουμενους, οτι τα μνημονια εσωσαν τις τραπεζες. Αυτα θα επρεπε να τα λεει η ελλ. κυβερνηση αλλα δεν τα ειπε και ουτε αντισταθηκε και ακομα ο τσιπρας υπογραφει οτι του ζητανε, λεγοντας οτι ειναι υποχρεωμενος απεναντι τους, να κανει οτι του ζητουν. Δεν τα λεει βεβαια ο ιδιος τα λενε για λογαριασμο του οι συριζαιοι βουλευτες. Τι τον υποχρεωνει, οταν ολα αυτα ειναι αδικα και αντιδημοκρατικα? Οι ξενοι αποποιουνται την ευθυνη για την ελλειψη δημοκρατιας στη χωρα μας, λεγοντας τους να κανουν το προγραμμα δικο τους. Απο την αλλη η κυβερνηση αποποιειται τις ευθυνες, λεγοντας, οτι αυτοι μας αναγκαζουν και εντωμεταξυ ο λαος υποφερει, η δημοκρατια πληττεται και η χωρα βουλιαζει. Ποιος εχει την ευθυνη? Η κυβερνηση η' οι ξενοι? Φυσικα η κυβερνηση εχει την ευθυνη που πηρε την εξουσια με ψεμματα και ειπε οτι εχει σχεδιο για να μας βγαλει απο τη λιτοτητα και οτι θα σωσει την Ελλαδα απο τους δυναστες τοκογλυφους και μετα εγιναν μαριονετες των ξενων για να ικανοποιησουν τις προσωπικες τους φιλοδοξιες, γιατι μετα την υποτελεια εχουν τη στηριξη τους και παιρνουν καλες θεσεις και καλες αμοιβες. Η χωρα ομως και ο λαος εξαιτιας τους πανε απο το κακο στο χειροτερο και οι ευθυνες που δυστυχως δεν τους αποδιδονται πεφτουν στο λαο που τον κατηγορουν και τον καταδικαζουν για μπαταχτζη και λαμογιο και πληρωνει αδικα τις εθνικες προδοσιες που διαπρατουν τα πολιτικαντικα λαμογια.

ddd

Με περισσή χαρά τα troll του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα μέσα που συνδέονται με την κυβέρνηση, δίνουν σήμερα μεγάλη έμφαση στη δόση σανού που μας φέρνει ο Τσακαλώτος από την Εσπερία. Πανηγυρίζουν γιατί αφενός έκλεισε η αξιολόγηση αμέσως και αφετέρου διότι νίκησε ο Νότος. Η μια εφημερίδα του Τσίπρα γράφει ότι ο εκλεκτός του πήρε τη θέση του Ντάισελμπλουμ. Προσέξτε, εκλεκτός του Τσίπρα λες κι αυτός τον επέλεξε και τον επέβαλε. Η άλλη εφημερίδα του Σαββίδη γράφει για το Eurogroupτου Νότου, θέλοντας να δείξει προφανώς ότι οι χώρες του Νότου κατατρόπωσαν τους παλιογερμανούς και τους δορυφόρους τους. Η Ευρώπη αλλάζει, λένε μετά βεβαιότητας οι Συριζαίοι, η ελπίδα έρχεται μας το ξαναθυμίζουν τα μίσθαρνα όργανα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Μέχρι κι ότι τώρα θα βγούμε από τα μνημόνια και θα μας ικετεύει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε μας λένε. Εδώ μιλάμε για σανό σε πολλές δόσεις. Μιλάμε για παραπλάνηση που δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Ο Τσίπρας να πανηγυρίζει για την Πορτογαλία και πώς τα κατάφεραν εκεί οι αριστεροί. Να πανηγυρίζουν για τον Σεντένο, το νέο πρόεδρο τουEurogroup, να λένε με στόμφο ότι μειώθηκε το χρέος κατά 45 δις αποκρύπτοντας πώς έγινε αυτό και πότε θα γίνει, δηλαδή το 2060, σύμφωνα με το μνημόνιο του περασμένου Μαου και με την υποχρέωση της σκληρής εποπτείας για πάνω από 40 χρόνια.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ

Για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας.

Μπεεε

Δεν εχετε υπολογισει τα ουδετερα ... και ετοιμαζετε μηνυση κατα παντως υπευθυνου, εκτος και εαν αυτα δεν αντιμετωπιζουν τον κινδυνο της φτωχειας! Ο θειος γιωργης καλα πληρωνει.

Παναγιώτης Γρηγορίου

Το 1989 είδα τη φτώχεια στην Αλβανία και ένιωσα πολυ άβολα, όντως δεν περίμενα τέτοια αθλιότητα σε Ευρωπαϊκό κράτος. Τώρα βλέπω αντίστοιχης έντασης αθλιότητα στην Πατρίδα μας την Ελλάδα. Οι άθλιοι πολιτικοί μας έφεραν εδώ και δυστυχώς καθημερινά μας πάνε ακόμη κάτω. Δεν έφτανε η πείνα μας, αποφάσισαν οι εθνοπροδότες τύπου Τσίπρα, Τασίας και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων οτι έπρεπε οι φτωχοί πλεον Έλληνες να θρέψουν όλον τον πεινασμένο τρίτο κόσμο. Πλάκωσαν οι ΜΚΟ, βάφτισαν φασιστες όσους αντιδρούσαν και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το 400 σάρι σε κάθε λάθρο επισκέπτη απο τους φόρους των Ελλήνων. ΥΓ ξαναπήγα φέτος στην Αλβανία, Δρόμοι ωραίοι( πλήρωσαν οι Έλληνες ), ουρανοξύστες στα Τιρανα, μαγαζιά γεμάτα προϊόντα, ξενοδοχεία 5στερα κλπ. Φτωχοί ακόμη, αλλά υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη. Εμείς εδώ καίμε καθημερινώς την Αθήνα στη μνήμη του Γρηγορόπουλου απο τους αναρχικούς και συντηρούμε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού με επιδόματα, αυτοί γίναμε! Δεν μας άξιζε όμως, αληταριά και κλέφτες πολιτικοί.

Σχετικα με τον παραγωγικο ιστο...

Φυσικα και εφυγε ο παραγωγικος ιστος της Ελλαδας. Προσωπικα γνωριζω πανω απο 50 ατομα που κατεφυγαν σε αλλη χωρα για ενα καλυτερο αυριο με πτυχια, μεταπτυχιακα, διδακτορικα, αξιολογα ατομα με καλλιεργεια

Γεράσιμος

Και που είστε ακόμα!!Έρχονται και χειρότερα! Μακάρι να βγω ψεύτης και να σωθεί η πατρίδα μας!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης