Ο «πόλεμος» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Πώς... σάρωσαν τους «προνομιούχους»

Ο «πόλεμος» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Πώς... σάρωσαν τους «προνομιούχους»

Πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικροοφειλέτες και άλλα θύματα της κρίσης «βαπτίστηκαν» προνομιούχοι, για να θυσιαστούν στο βωμό των πλεονασμάτων - Για... φορολογικό «έγκλημα» όποιος βγάζει πάνω από 800 ευρώ καθαρά ή πιάνει δεύτερη δουλειά

Μπορεί οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης να έκαναν αυτήν την εβδομάδα το ...«μνημόσυνο» της -πάλαι ποτέ- μεσαίας τάξης, λέγοντας πως ήταν «πολιτική επιλογή» να την κτυπήσουν, κανείς δεν μπορεί όμως να τους κατηγορήσει ότι αποκάλυψαν κάτι που ήταν δεν είχε πει πρώτος απ' όλους ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στις 5 Ιουνίου 2015 (από την «πρώτη φορά Αριστερά» κιόλας και πριν το δημοψήφισμα) όταν ήταν ακόμη νωπές οι υποσχέσεις για κατώτατο μισθό 751 ευρώ για όλους και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας στοχοποιούσε ανοικτά σαν προνομιούχους, όσους έβγαζαν τότε ακόμα 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Μιλώντας στη Βουλή και λέγοντας απευθυνόμενος στον κύριο Αντώνη Σαμαρά: «Σας άκουσα να λέτε ότι ερχόμαστε να φέρουμε βάρη και στη μεσαία τάξη. Κύριε Σαμαρά, καλό είναι να μην κυκλοφορείτε μονάχα στην Κηφισιά, διότι αν κυκλοφορήσετε στην υπόλοιπη Ελλάδα των μνημονίων, θα καταλάβετε ότι 30.000 ατομικό εισόδημα δεν χαρακτηρίζει σήμερα τη μεσαία τάξη. Δυστυχώς»!

Και για όποιον δεν κατάλαβε, ο πρωθυπουργός κήρυξε από τότε και επισήμως τον πόλεμο στην μεσαία τάξη (ή ό,τι απέμεινε από αυτήν) λέγοντας ξεκάθαρα πως «εκεί θέλουμε να αυξήσουμε τα βάρη, όχι στους φτωχούς», επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί η κυβέρνηση αύξησε τελικά -αντί να καταργήσει όπως υποσχόταν- την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στην πράξη, θα περίμενε κανείς δυόμισι χρόνια αργότερα να είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση μια αναδιανεμητική λογική. Ωστόσο τα σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε από φέτος για Κοινωνική Εισόδημα Αλληλεγγύης, προήλθαν από αναδιανομή των επιδομάτων φτώχειας που προϋπήρχαν και καταργήθηκαν, για να ενσωματωθούν στο ΚΕΑ. Στην ίδια ισοπεδωτική λογική, στην ομιλία του εκείνη, ο πρωθυπουργός έθεσε εμβληματικά ως ευγενή στόχο της κυβέρνησης την διάσωση (μόνον) των χαμηλοσυνταξιούχων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, το οποίο όμως τελικά δεν διέσωσε!

Βάζοντας όμως τον πήχη της διάκρισης σε προνομιούχους και μη στα 2.000-2.500 ευρώ, ήταν από εκεί και πέρα πολύ εύκολο να πέσει ακόμα πιο χαμηλά, για να σαρώσει ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα. Όπερ και εγένετο.

Πριν δύο χρόνια, τέλη του 2015-αρχές του 2016, ο αρμόδιος για την φορολογία υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης ​έδωσε έναν νέο ορισμό του «πλούτου» που πρέπει να φορολογηθεί  στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του, έλεγε: «Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον, εφόσον έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα είναι διαφορετικό αν κάποιος είναι μόνος του, ή αν έχει άνεργη σύζυγο, ενοίκιο και παιδί που σπουδάζει στην επαρχία. Δεν είναι όλα τα εισοδήματα το ίδιο. Δεν θα βάλουμε ένα όριο των πχ 15.000 ή 20.000 ή 30.000 ευρώ σαν όριο του πλούτου».​

Με άλλα λόγια, αντί να μιλά για τα «ρετιρέ» των 50.000 ή 100.000 ή 200.000 ευρώ το χρόνο και πάνω, η κυβέρνηση άρχισε να «ψαρεύει» πλουσίους προς φορολόγηση στα περίπου 1.250 ευρώ το μήνα προκειμένου για άγαμους, ή έως 2.500 ευρώ για οικογενειάρχες με πολλές υποχρεώσεις. Τουλάχιστον όμως εκείνος έθεσε και την παράμετρο των αναγκών «στο ζύγι», χωρίς να καταδικάζει άκριτα τους άγαμους και τους πολύτεκνους για το πόσα βγάζουν ή αν κάνουν δεύτερη δουλειά για να φτάσουν στα λεφτά αυτά, όπως έκανε μισό χρόνο νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και φέτος πάλι όμως, τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε πως «ζορίσαμε την μεσαία τάξη». Το πρόβλημα μόνο είναι «ζορίζουν» και πάλι τα πιο χαμηλά εισοδήματα, επιβάλλοντας φόρους στα 8.650 ευρώ τον χρόνο ή στα 5.250 ευρώ από το 2020 (ή και νωρίτερα). Δηλαδή, η κυβέρνηση μειώνει το αφορολόγητο σχεδόν στα μισά απ' όσα το βρήκε, ενώ θα αφήνει αφορολόγητους μόνο όσους βγάζουν 450 ευρώ το μήνα!

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Είδες ο Τσίπρας;

Πονηρός ο βλάχος... Λάου - λάου μας την έφερε τελικά όπως ήθελε!

Φ.

"Εκεί που είσαι ήμουνα και κει που είμαι θαρθεις....." λέει ο λαός μας και πολύ σωστά. Θυμηθείτε τι δόξα απολάμβανε πχ ο Τσοχατζοπουλος. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. ....

NIK

Αερα αερα... να φυγει η χολερα και η κομμουνιστικη συμμορια που μας καταδυναστευει!

Σεφ

Η συνταγή απλή το αποτέλεσμα σίγουρο. Φτωχοποίηση των μικρών (πρώην γενιά των 750)! Εξαθλίωση των υποαπασχολούμενων και χαμηλοσυνταξιούχων( τους κάνανε μακροχρόνια ανέργους και ικανούς να έχουν ημερήσια αγοραστική δύναμη 1 λίτρο γάλα και μια φρατζόλα ψωμί )αυτοί αποτελούν περίπου το 20/ του πληθυσμού. Αυτοί που μέσα στην κρίση βγάζουν 2500 τον μήνα αυτόματα ειναι πλούσιοι στα μάτια των εξαθλιωμένων. Άρα οποίος τους στοχοποιεί και τους ξεσκίζει ειναι αυτός που τολμά να τα βάλει με τους " προνομιούχους "! Άρα το κόλπο ειναι να μοιράσεις μπιχλιμπίδια , καθρεφτάκια , επιδοματα στους εξαθλιωμένους και να το βαφτίσεις αναδιανομή του πλούτου!! Απο το υπέρ πλεόνασμα προεκλογικά δεν δικαιούσε να δώσεις και μια αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους και να τους πεις μοκο εσείς, γιατί έρχεται ο Μητσοτάκης με τις αξιολογήσεις και οι περισσότεροι απο εσάς δεν έχετε προσόντα ούτε για εποχικές καθαρίστριες. Βάλε και καμια ιδεοληπτικη ψευτοκουλτουριαρα που ψήφιζε πάντα Κουβελη. Με συντηρητικούς υπολογισμούς αυτό μας κάνει περίπου 30/!!!Αυτο ειναι εν ολίγοις το σχέδιο ανάπτυξης του Her Τσίπρα και του εκπροσώπου των 53. ΥΓ αλήθεια οι 53 τι ειναι ; Μωρες παρθένες ; Όσο για αυτούς που πιστεύουν οτι υπάρχει μεσαία τάξη και ακόμα περισσότερο οτι θα σταματήσουν να την ξεσκίζουν , απλα κούνια που τους κούναγε.

πινοκιοι με τα ολα τους!

Σε καθε του ομιλια ελεγε οτι θα ενισχυσει απο την μεσαια ταξη και πιο κατω και θα φορολογει κανονικα τους πιο πανω!!!! ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.Οχι μονο αυτο δεν εκανε ,αλλα το αντιθετο!!! Κοροιδευουν χωρις τυψεις.Η μονη κυβερνηση που καταφερε να περασει τον Παπανδρεου σε ψεματα ...κανεις δεν το ειχε καταφερει μεχρι τωρα ολο αυτο !Τους βλεπω σε λιγους μηνες να φευγουν με τα ελικοπτερα οπως ειχε γινει στην Αργεντινη!Αλλα απο την αλλη ξεχασα οτι ειναι η γενια του καναπε και του φραπε.Οποτε το παιρνω πισω ,ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΤΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ!ΕΧΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ...

Τσίπρας = Άγγελος πείνας για τη χώρα

Εάν έχετε συγγενείς η γνωστούς στη Βενεζουέλα ρωτήστε τους για τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, εκεί φτώχιναν οι πλούσιοι αλλά πείνασαν πολύ οι φτωχοί. Το δυστύχημα όμως ειναι οτι ο Τσάβες και η συνέχεια του ο Μαδούρο κυβερνούν ακόμη. Θα την πατήσουμε έτσι και εμείς συνέλληνες ? Ή μήπως θα τους διώξουμε να γλυτώσουμε ?

Λιάρδασταδιόδια

Μπράβο,Πολύ καλά τα λέει ο υπουργός μας.ΜΠΡΆΒΟ.

Μάνος Χρυσάγης

Κύριε Τσακαλώτο, μην φανταστείτε πως στην περίπτωση σας ισχύει <>. Θα θυμόμαστε κάθε ενέργεια σας που μας βύθισε οικονομικά και θα επιδιώξουμε να πληρωθείτε με ότι προβλέπει η δημοκρατία μας για τις επιλογές σας που μας οδηγούν στην καταστροφή.

Βγηκαν

Τα γνωστα παπαγαλιακια του κουλη παγανια

Ηρακλής

Ο Τσακαλώτος νομίζει οτι είναι κομμουνιστής. Βέβαια φοβάται να χαρακτηρίσει τον εαυτό του έτσι , προφανώς ντρέπεται. Το ίδιο και οι υπόλοιποι στον Σύριζα. Όλοι λένε ότι είναι αριστεροί. Ο λόγος? Αν ήταν κομμουνιστές θα έπρεπε να είχαν κάνει τουλάχιστον μία φορά την αυτοκριτική τους ο καθένας τους, επειδή είπαν τόσα πολλά ψέματα, και θα είχαν παει σπιτι τους. Κάποιοι τόλμησαν και έκαναν την αυτοκριτική τους αλλά κράτησαν την καρέκλα τους. Γιαυτό δεν είναι κανείς τους κομμουνιστής , κατα την κρίση μου, παρά μόνον φίλοι του κομμουνισμου στην καλύτερη περίπτωση , δηλαδη αριστεροί , δηλαδη ......τιποτα. Το ίδιο έπρεπε να ισχύει για όποιον ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε πολιτική ιδεολόγια. Εφ' όσον έχει υποσχεθεί κάτι προεκλογικά και δεν μπορεί να το υλοποιεί ως κυβερνητης , πρέπει να ζητά συγγνώμη και να φεύγει. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Έτσι θα γίνει και παράδειγμα και για τους επόμενους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia-n1

Έρχονται 120 «πραγματικές» δόσεις στην εφορία και για τις επιχειρήσεις - Στα 20 ευρώ αντί 30 η ελάχιστη δόση και 50% μεγαλύτερο "τράτο" για 4 εκατομμύρια νοικοκυριά με χρέη στην εφορία

georgiadis-adonis

Το ΕΒΕΑ θα εκδίδει τις άδειες των εταιρειών και οι ελεγκτικές εκείνες των Α.Ε - Νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου - Φιλικό και αντιγραφειοκρατικό περιβάλλον για το επιχειρείν

6