Μοσκοβισί: Η Ελλάδα υπό επιτροπεία μέχρι να εξοφλήσει το 75% των δανείων της

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα υπό επιτροπεία μέχρι να εξοφλήσει το 75% των δανείων της

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή η χώρα έχει λάβει 176 δισ. ευρώ από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς

Την επόμενη ημέρα της (μη) εξόδου από το Μνημόνιο και την επιτροπεία περιγράφει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί
διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών θα παραμείνει «υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».

Η τοποθέτηση Μοσκοβισί περιλαμβάνεται στην απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για «τη λειτουργία της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, δηλαδή, κάθε πότε θα γίνεται αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από ποια θεσμικά όργανα κ.λπ., στην οποία θα ενταχθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί παραπέμπει τον Έλληνα ευρωβουλευτή στον άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Όπως επισημαίνει ο κ. Χουντής το άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013 προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ», που υπολογίζεται (μέχρι σήμερα) στα 176 δισ. ευρώ.  

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Χουντής γράφει επίσης ότι «η ουσία της εποπτείας που θα πραγματοποιείται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, περιγράφεται στο άρθρο 14.3 του ίδιου Κανονισμού και θα αφορά "την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση" της Ελλάδας και θα μπορεί να οδηγεί σε "διορθωτικά μέτρα", για τα οποία όμως θα «ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου (σ.σ. Υπουργοί Οικονομικών) που εκπροσωπούν κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ ... χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το οικείο κράτος μέλος».

Πέραν των διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Κανονισμού 472/2013, ο Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας θα λάβει υπόψη του την «κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή», χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σενάρια, όπως οι πιστωτικές γραμμές (PCCL, Προληπτική Πιστωτική Γραμμή & ECCL, Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή) του ESM, που συνοδεύονται με Μνημόνιο.

Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003352/2017
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Εποπτεία μετά το Πρόγραμμα της Ελλάδας

Μετά τη λήξη του 3ου ελληνικού Προγράμματος, η Ελλάδα θα ενταχθεί σε εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού 472/2013, μέχρι να εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού 473/2013, κάθε χώρα οφείλει να υποβάλλει «στην Επιτροπή και το Eurogroup, εκ των προτέρων και εγκαίρως, εκθέσεις σχετικά με τα σχέδιά τους για την έκδοση χρεογράφων».
Ερωτάται η Επιτροπή:
Μπορεί να περιγράψει τη λειτουργία της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, δηλαδή, κάθε πότε θα γίνεται αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από ποια θεσμικά όργανα κ.λπ., στην οποία θα ενταχθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου;
Η υποχρέωση του άρθρου 8 του κανονισμού 473/2013 είναι απλώς ενημερωτική ή έχουν, η Επιτροπή και το Eurogroup, αποφασιστικό ρόλο στις εκδόσεις ομολόγων ενός κράτους μέλους;

ELE-003352/2017 Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής(4.9.2017)

Η Επιτροπή καλωσορίζει τις πρόσφατες τεράστιες προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις. Η ολοκλήρωση της δεύτερης επανεξέτασης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και η επακόλουθη εκταμίευση των 8,5 δισ. EUR θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να στηρίξει την  οικονομική ανάκαμψη. 

Οι συζητήσεις σχετικά με το κατάλληλο πλαίσιο εποπτείας για την Ελλάδα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν πλησιέστερα προς το τέλος του προγράμματος, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, ώστε να ληφθούν υπόψη η κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή. Παραπέμπουμε τον κ. βουλευτή στο άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα.

Όσον αφορά το άρθρο 8 του κανονισμού 473/2013, αυτό υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ να υποβάλλουν έκθεση για τα σχέδιά τους ως προς την έκδοση χρεογράφων στο οικείο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος. Η διάταξη αυτή δεν θίγει τις κυρίαρχες αποφάσεις των κρατών μελών όσον αφορά τον χρόνο και τον τρόπο έκδοσης ομολόγων. Στόχος της είναι η παροχή πληροφοριών και η δημιουργία πλαισίου συζήτησης και συντονισμού των σχεδίων έκδοσης χρεογράφων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

ΣΧΟΛΙΑ (162)

chris

"παραπέμπει τον Έλληνα ευρωβουλευτή στον άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013," Σαμαρά είχαμε το 2013 αν θυμάμαι καλά...

metanasths

agaphtoi patriwtes sygnwmh pu den grafw ellhnika den exei to lap top loipwn thn exw kanei edw kai 7 xronia aidiasa den diorthonete to pragma katarxhn oute enhmerwsa pou paw oute xseroune kai den thelo na xseroune eimai se allh xwra doulevw xwris na plhrwno tis malakies tou kathe asxetou pou kybernah tou kathe poulhmenou arhsterou kai dexsiou plhrwno auta pou prepei den exw foro alylegghys foro enfia kai kathe malakia pou efeurh o kathe kopanos ston lao na pernah kala autos kai to kathe komatoskylo kai oute thelw na gyrisw otan exeis doulia kai ygeia gia emena opou ghs kai patristoulaxiston edw eimai xsenos alla gia na mhn parexshghsete kai sthn ellada plhrwna den efaga oute ena eur apo to kratos antithetos to kratos lhsteue emena kai den xreiazete emfilios kai aime antistash se ola katareush se ola opws elegan kai h hrwes mas kalytera mias wras eleuteria para 40 xronia sklabia

Ξενοφών

Η Ελλάδα μπορεί να εξοφλήσει τα διεθνή χρέη της από την κρατική είσπραξη των δισεκατομμυρίων ευρώ οφειλών των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών σε ασφαλιστικούς φορείς, δημόσια ταμεία, εφορίες, τράπεζες, οργανισμούς, δήμους, περιφέρειες, υπουργεία.

Χοντρομπούτης

Με πσυριζα το μόνο σίγουρο είναι παγκάκι, χαρτόνι και σκυλί σαν τη Βενεζουέλα.

ΜΠΑΝΑΝΙΑ

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ με υπογραφη Μοσκοβισί ! ευτυχως που προλαβαν και εφυγαν καμια 500αρια χιλιαδες ελληνες στο εξωτερικο και ενδεχεται να σωθει η ελληνικη ρατσα γιατι αυτοι που θα κατοικουν στην ελλαδα τα επομενα 20 χρονια δεν προβλεπεται να ειναι και πολυ ελληνες ... ασε που δεν θα υπαρχει τιποτα ελληνικο . θα ξεπουληθουν ολα υπερ του ΧΡΕΟΥΣ . αριστερα θελατε με πασοκ και συριζα ? φατε αερα αριστερο να χωρτασετε ζωα

Χ.Π.

@ΜΠΑΝΑΝΙΑ07/09/201703:54 Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια... Σήμερα μάλιστα μιά συγγενής μου 40 ετών (με διδακτορικό και 2 μεταπτυχιακά) μετακομίζει οριστικά (και με αλλαγή φορολογικής έδρας) στον Καναδά...!!! Στην πατρίδα δεν θα μείνουν ούτε οι συνταξιούχοι.... Μόνο οι δολοφόνοι βρωμεροί λαθρομετανάστες που αθρόα προσκαλούν στην χώρα μας οι απάτρηδες και εθνομηδενιστές προδότες ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ θα μείνουν....!!!

Δυστυχώς

...σε όλα τα θέματα οι μισοί στρέφονται ενάντια στους άλλους μισούς..εσύ πήρες εορτοδάνειο εγω δεν πήρα..εσυ είσαι στο δημόσιο εγώ δεν ήθελα να μπω...εσύ είσαι πασοκ και εσυ ΝΔ , να σου πάρουν το σπίτι εγω δεν χρεώθηκα.Παίδες εκεί καταντήσαμε...οι μισοί εναντια στους άλλους μισούς και με μοναδικό στόχο για όλους ...να πεισουν τους εαυτους τους ότι φταίνε οι άλλοι ...οι άλλοι πρεπει να πληρώσουν....παναθηναικός - ολυμπιακος.Εχθρα. Εμφυλιος. Οι ιδιωτικοι εναντιών των δημοσίων κ αλλα πολλα παραδείγματα. Εγω από τα βιώματα μου έμαθα ότι για να είμαι εγω καλά θα πρεπει και ο διπλανός μου να είναι καλά .. Αυτό βάλτε το καλά στο κεφάλι σας. Λύσεις εύκολες δεν υπάρχουν για τπτ. Μοναδικός δάσκαλος ειναι τα παθήματα.Ο καθε ενας από εμάς να σκεφτει μέσα του χωρις τα κομματικα του συμφεροντα και ιδεολογίες...να σσταματήσει το ΕΓΩ και να γινει ΕΜΕΙΣ...τι έφταιξε.Χωρις χρωματα.Μονο το γαλανόλευκο. Είναι ευκολο να κατηγορεις ... να ενώσεις ειναι το δυσκολο . Μας χώρισαν αριστερους και δεξιους , δημοσιους και ιδιωτικους , πρασινους κοκκινους και μπλε, δανειοληπτες και μη.Διαιρει και βασίλευε , είχε πει καποιος.... Για να μην παρεξηγηθω , ιδιωτικος υπαλληλος , στο ενοικιο με ενα σαραβαλάκι....

TS

Πιο σωστό σχόλιο δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

@

Θέλουν να μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πάλι

GT-R

θυμαμαι εκεινες τις ημερες επι νεας πασοκρατιας που οι ευρω-πεη εταιροι μας ΔΕΝ προχωρουσαν σε τετοιες δηλωσεις,μιλαμε...

Ζητω η Γαλλία

Ετσι βαλε τους ραγιαδες στα 4σερα μεχρι να βαλουν μυαλό.

μηδας 614

Αλητες προδοτες αριστεροι αλλα θα πεσουν και νεοφιλελε κεφαλια συντομα... Διαλυσατε τη χωρα καθαρματα ολοι σας

Για να ειμαστε δικαιοι

Την ελλαδα την διέλυσαν κατα σειρα: Νεα δημοκρατια, πασοκ, νδ, πασοκ, νδ πασοκ .... νδ , συριζανελ, συριζανελ .... και βλεπουμε εις το μελλον.

Νικος Κισκινης

Σε λιγες μερες απο σημερα η Ελλαδα μας επιστρεφει και θα εχει ΔΡΑΧΜΗ.Την αγαπημενη μας και λατρευτη μας Δραχμη-Δραχμες μας.ΦΕΤΟΣ ολα θα αλλαξουν.

Και δολάρια να έχουμε

Είμαστε σε διεθνή έλεγχο με οποιοδήποτε νόμισμα. Αυτό δεν αλλάζει. Με τη δραχμή είναι παραμύθι πως θα αλλάξει κάτι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης