Και στις αγορές μετά τον Αύγουστο του '18 - Ερώτημα το QE

Και στις αγορές μετά τον Αύγουστο του '18 - Ερώτημα το QE

Η ανακοίνωση του Eurogroup μιλά ξεκάθαρα για έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος- Ουσιαστικά θα επιστρέψουμε τότε στον Δεκέμβριο του '14 - Ακόμη και ο Τσακαλώτος κράτησε μεγάλες αποστάσεις από την εφαρμογή του QE-  Θαυμασμός ... για τα 140 προαπαιτούμενα που πέρασε η κυβέρνηση- «Ήρωας» αλλά μουδιασμένος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών-  ΕΚΤ: Πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Και στις αγορές μετά τον Αύγουστο του '18 - Ερώτημα το QE
Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, που συνοδεύεται από την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των
ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. 

Κλείσιμο
«Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπουμ. Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs, αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων».

«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια» συμπλήρωσε επίσης, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, όπως είπε, «συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος». Και εξήγησε: «Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη, τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EuroWorking Group θα εξετάσει τον μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος».

«Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, με βάση το DSA του ΔΝΤ και με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε, για να προσθέσει: «Μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πώς η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του». 

Μοσκοβισί: Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία

Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση, διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, εκτίμησε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά.

Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία, σημείωσε, για να συνεχίσει: «Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της».

«Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» είπε επίσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ξεκάθαρα» μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους θα υπάρχουν στο τέλος του προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για καλά νέα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Ρέγκλινγκ: Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το προηγούμενο έτος

Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι είναι εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα, υπογράμμισε επίσης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι, από τα 8,5 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου για την αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι. Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Ελλάδα επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια, τόνισε επίσης, εξηγώντας ότι το 2016 ο ελληνικός προϋπολογισμός επωφελήθηκε 9,6 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα, μήνα με το μήνα, θα σωρεύσει μετρητά, για να πληρωθούν μικρότερες δόσεις χρέους.

Σωσίβιο στην... μεγαλύτερη σαφήνεια βρήκε ο Τσακαλώτος

Στην επίτευξη μεγαλύτερης σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup.

«Είναι αυτή η σαφήνεια επαρκής με βάση τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός; Ίσως όχι» παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει ωστόσο ότι υπάρχει πλέον προοπτική. 

«Είμαι πολύ ευτυχέστερος σήμερα από ότι ήμουν πριν από μια εβδομάδα» τόνισε. Απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) -σ.σ.: ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος- αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο. 

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη με βάση τη γαλλική πρόταση. Για την ποσοτική χαλάρωση είπε: «δεν μπορω να προκαταλάβω την απόφαση της ΕΚΤ, είναι ένας ανεξάρτητος φορέας».

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους συνεργάτες του, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  κ. Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι πρώτα φορά ακούμε ένα πολύ καλό σετ παρεμβάσεων σε επίπεδο «δημοσιονομικού μονοπατιού» και σημείωσε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που συνδέεται με την ανάπτυξη. Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης ότι η πρόσβαση στο χρηματοδοτικό φάκελο του ΔΝΤ δεν θα είναι αναγκαία για την Ελλάδα. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης