Και στις αγορές μετά τον Αύγουστο του '18 - Ερώτημα το QE

Και στις αγορές μετά τον Αύγουστο του '18 - Ερώτημα το QE

Η ανακοίνωση του Eurogroup μιλά ξεκάθαρα για έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος- Ουσιαστικά θα επιστρέψουμε τότε στον Δεκέμβριο του '14 - Ακόμη και ο Τσακαλώτος κράτησε μεγάλες αποστάσεις από την εφαρμογή του QE-  Θαυμασμός ... για τα 140 προαπαιτούμενα που πέρασε η κυβέρνηση- «Ήρωας» αλλά μουδιασμένος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών-  ΕΚΤ: Πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, που συνοδεύεται από την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. 

«Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπουμ. Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs, αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων».

«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια» συμπλήρωσε επίσης, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, όπως είπε, «συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος». Και εξήγησε: «Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη, τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EuroWorking Group θα εξετάσει τον μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος».

«Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, με βάση το DSA του ΔΝΤ και με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε, για να προσθέσει: «Μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πώς η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του». 

Μοσκοβισί: Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία

Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση, διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, εκτίμησε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά.

Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία, σημείωσε, για να συνεχίσει: «Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της».

«Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» είπε επίσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ξεκάθαρα» μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους θα υπάρχουν στο τέλος του προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για καλά νέα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Ρέγκλινγκ: Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το προηγούμενο έτος

Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι είναι εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα, υπογράμμισε επίσης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι, από τα 8,5 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου για την αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι. Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Ελλάδα επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια, τόνισε επίσης, εξηγώντας ότι το 2016 ο ελληνικός προϋπολογισμός επωφελήθηκε 9,6 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα, μήνα με το μήνα, θα σωρεύσει μετρητά, για να πληρωθούν μικρότερες δόσεις χρέους.

Σωσίβιο στην... μεγαλύτερη σαφήνεια βρήκε ο Τσακαλώτος

Στην επίτευξη μεγαλύτερης σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup.

«Είναι αυτή η σαφήνεια επαρκής με βάση τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός; Ίσως όχι» παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει ωστόσο ότι υπάρχει πλέον προοπτική. 

«Είμαι πολύ ευτυχέστερος σήμερα από ότι ήμουν πριν από μια εβδομάδα» τόνισε. Απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) -σ.σ.: ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος- αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο. 

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη με βάση τη γαλλική πρόταση. Για την ποσοτική χαλάρωση είπε: «δεν μπορω να προκαταλάβω την απόφαση της ΕΚΤ, είναι ένας ανεξάρτητος φορέας».

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους συνεργάτες του, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  κ. Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι πρώτα φορά ακούμε ένα πολύ καλό σετ παρεμβάσεων σε επίπεδο «δημοσιονομικού μονοπατιού» και σημείωσε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που συνδέεται με την ανάπτυξη. Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης ότι η πρόσβαση στο χρηματοδοτικό φάκελο του ΔΝΤ δεν θα είναι αναγκαία για την Ελλάδα. ΣΧΟΛΙΑ (18)

john

Συνταξιούχε για το γιατρό δεν σου περίσσευαν,τα ραντεβού στα νοσοκομεία είναι για μεταθάνατον ,το ότι επιπλέον θα πληρώσεις θα είναι για την ανάπτυξη να έχει πιθανότητες να βρει δουλειά το παιδί σου,το εγγόνι σου με 400 ευρώ και κάτω το μήνα .!!!!!

Δεν θελουμε να βγούμε στις αγορές

Γιατί να βγούμε και να δανειζόμαστε στις αγορές; για να πληρώνουμε υψηλότερα επιτόκια; ή για να παίρνουμε τα δάνεια και να τα σπαταλούμε σε πελατειακές σχέσεις, εξυπηρετήσεις, ψηφοθηρία, νέους φορείς, διορισμούς, κομματικές παρέες και οικογένειες; Όχι άλλα δάνεια για καταναλωτικές δαπάνες δημοσίου! Σεβασμός στις επόμενες γενιές! Εισαγγελείς επεμβείτε αν δείτε νέα δάνεια! Θα ήταν κλοπή από τις επόμενες γενιές.

Άντε...

....τώρα να έχεις ποντάρει ότι θα το κάνει το τςαφ ο Τσίπρας και ως γαλάζιος υποψήφιος για τη θέση του Καρανίκα να αντιλαμβάνεσαι ότι για 1,5 χρόνο θα ποστάρεις ακόμα τσάμπα... Ούτε ψύλλος στο κόρφο σου!!!

περγαντι

αποψε τελειωσε η χωρα! μας την εφερε ο τσακαλ σαν τον κατρουγκ!!!! που ειναι το qe??? που ειναι το χρεος|||| αντ αυτου δεσμευσατε τον λαο μεχρι το 2060||| αν αυτο δεν ειναι ξεβρακωμα τοτε τι ειναι ???? που ειναι ο μανιος ο ζουραρις ο παπαχριστοπουλος???? τωρα ειναι ευτυχισμενοι με τους χειρισμους αυτου που δεν μπορει ν αρθρωσει λεξη??? ΣΥΡΙΖΑ του 5 τοις εκατο!!!

ξυπνατε ρεεεεε

Ρε μας γλεντανε οι συριζαιοι κανονικοτατα και δεν ανοιγει μυτη.Ο κουλης εχει λουφαξει μεχρι να του βγαλουν τα γκαλοπ αυτοδυναμια. ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ,ΝΑ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ?

Προς τα μπρος, όχι πίσω

Το ραγιάδες είναι παλιομοδίτικο και είναι πατέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Βρείτε κάτι πιο μοντέρνο και φιλελεύθερο. Πάντως δεν θελουμε ούτε αριστερά, ούτε ακροδεξιά, ούτε άλλους αμόρφωτους και φωνακλάδες δημαγωγούς. Θελουμε σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα με ικανους, μορφωμένους και λογοδοσία με υψηλής ποιότητας θεσμούς όπως έχει η υπόλοιπη Ευρώπη. Δέν θα πάμε πάντως από τα κακά της αριστεράς στα ακόμα χειρότερα (ακόμα πιο αριστερά ή ακροδεξιά).

Too good to be true

Αυτό θα πει να σε αλυσοδένουν χειροπόδαρα για γενιές ολόκληρες. Πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Εθνική Ελλάδας γεια σου

Τέτοιο μαμησι που φάγανε οι ευρωπαίοι θα το θυμούνται για χρονια!! Μεχρι το 2060!! Ρε κλωτσιές που θέλουν και οι 153!!!

Αντιδραστικό Βλήμα

Πώς μπορούν οι αναρχο Φασίστες να δεσμεύουν την χώρα με πρ. πλεόνασματα 2% εως το 2060 δεν το καταλαβαίνω? Έχουν την νομιμοποίηση να δεσμεύουν τα παιδιά των παιδιών μας? Αίσχος με τον Φασίστα

...

Τα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παπαγαλάκια που μίλαγαν για QE και καθαρή λύση για το χρέος, τι παραμύθι θα μας πουλήσουν τώρα? Ήθελαν 3 εβδομάδες για να κάνουν μασάζ, πριν αποδεχτούν την λύση που αρνήθηκαν στις 22/5. Αλέξη διάλεξε θηλιά αντί για γραβάτα ή φέρε στη Βουλή να ξεψηφίσουν τα χαϊβάνια οι βουλευτές σου, τα μέτρα που έφερες δήθεν για να πάρεις ρύθμιση χρέους.

Μόνο για γέλια

Τι να το κάνει το QE μια κρατικιστική κομμουνιστική χώρα με τεράστιο δημόσιο, στρατιές πρόωρων συνταξιούχων, κομματισμό και αναξιοκρατία; τής είναι άχρηστο (ineffective policy measure). Οι ψηφοφόροι μας αυτοκτόνησαν τη χώρα, διότι με τις αριστερές επιλογές τους αδρανοποίησαν τη δυνατότητα για όποια μέτρα θα μπορούσαν να φέρουν ανάπτυξη.

gk

ο μοσκοβισι και ο νταισεμπλουμ θα ζουν το 2061 να δουν τα πρωτογενη πλεονασματα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

komision

Υπέρ ενός «ημί-αυτόματου» μηχανισμού τάσσεται τώρα και η Κομισιόν - Η αναφορά αυτή δεν συνάδει κατ’αρχήν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ένα «αυτόματο μηχανισμό» ελάφρυνσης του χρέους, όπως τον είχε προτείνει κατ’αρχήν ο Πρόεδρος Μακρόν

ekt

Χαλάρωσαν και οι γενικοί όροι για όλες τις κατηγορίες των νέων τραπεζικών δανείων, κυρίως λόγω της μείωσης των μέσων περιθωρίων (επιτοκίου) - Μειώθηκαν τα περιθώρια (επιτοκίου) των τραπεζών για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια υψηλότερου κινδύνου