Αχτσιόγλου: Με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Αχτσιόγλου: Με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είπε η Υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο, ειδήσεων του Ant1

Αχτσιόγλου: Με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Η συμφωνία που πετύχαμε στη Μάλτα αφορά στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα και ανοίγει τον δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup είπε η υπουργός Εργασίας Έφη 
Αχτσιόγλου
μιλώντας  στο κεντρικό δελτίο, ειδήσεων του Ant1. Πρόσθεσε επίσης ότι η αξιολόγηση «ε
ίναι πολύ πιθανό να κλείσει και με έκτακτο Εurogroup πριν από το προγραμματισμένο»
Κλείσιμο


Η κυρία Αχτσιόγλου επέμεινε ότι με βάση τη συμφωνία  και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστούν μαζί τα μέτρα και αντίμετρα. 

Σε ότι αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης που εμπίπτουν στο δικό της χαρτοφυλάκιο, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση  των εργασιακών σχέσεων καθώς δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο των μαζικών απολύσεων και στο όριο των 30 ατόμων για το οποίο το ΔΝΤ ζητούσε τον διπλασιασμό του.  

Για το «λοκ άουτ» η υπουργός Εργασίας είπε ότι «αποκρούσαμε τις πιέσεις του ΔΝΤ  και ότι θα υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλαγές οι οποίες θα αφορούν κυρίως τα συνδικαλιστικά προνόμια».  

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι να νομοθετήσουμε τώρα και από το Σεπτέμβρη του 2018 να επανέλθουν οι βασικές αρχές τους.

Πιο συγκεκριμένα  η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές, προβλέπει ότι «θα μπορέσουμε να νομοθετήσουμε από τώρα για την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων- την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα πάψουν αυτές οι δύο αρχές να είναι σε αναστολή». Με τη λήξη του προγράμματος δηλαδή επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «αυτό που υπάρχει ως συμφωνημένο πλαίσιο και το οποίο γνωρίζαμε ήδη, από τις 20 Φεβρουαρίου, είναι ότι θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά μέτρα. Τα αρνητικά μέτρα θα αφορούν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ύψους έως 1%, για το 2019 και το φορολογικό, ύψους 1%, έως το 2020 και αντίστοιχα θετικά μέτρα για τα δύο χρόνια. Η παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019. Είναι γεγονός και είναι πράγματι αρνητικό ότι θα υπάρχει κάποια περικοπή, η οποία θα αφορά τις προσωπικές διαφορές».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης