Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς λόγω «απροθυμίας» του ΔΝΤ

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς λόγω «απροθυμίας» του ΔΝΤ

Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι το Ταμείο ήταν εκείνο που υπονόμευσε τη σημερινή τηλεδιάσκεψη - Ο Τόμσεν ήταν στα Σκόπια - Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι μία από τις αιτίες της ματαίωσης ήταν και η αυριανή συνάντηση Σόιμπλε με Ντάισελμπλουμ

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς λόγω «απροθυμίας» του ΔΝΤ
Τελικά οι φήμες βγήκαν αληθινές.

Η τηλεδιάσκεψη των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών αναβλήθηκε για «διαδικαστικούς λόγους», όπως έγινε γνωστό, και οι όποιες επαφές θα γίνουν πλέον στη Μάλτα, εκτός αν αποφασιστεί η ματαιωθείσα τηλεδιάσκεψη να γίνει την Πέμπτη το πρωί.

Ευρωπαϊκή πηγή, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν έγινε η συνάντηση, έλεγε κατά πληροφορίες ότι η ματαίωση οφείλεται στην προγραμματισμένη για αύριο
Κλείσιμο
συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και την στάση αναμονής που επιλέχθηκε να τηρηθεί, μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από αυτήν.

Ακόμη, ως ισχυρότερος λόγος ματαίωσης της τηλεδιάσκεψης προβάλλει η «απροθυμία» του ΔΝΤ, που καλύφθηκε πίσω και από την επίφαση της
παρουσίας του Πολ Τόμσεν σε εκδήλωση στα Σκόπια, στην οποία ήταν ομιλητής, αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, και εν όψει της τηλεδιάσκεψης που δεν έγινε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε σε δημοσιογράφους πως «όχι, δεν θα ληφθούν όλα τα μέτρα το 2019».

Δεν διέψευδε όμως, ούτε επιβεβαίωνε το σενάριο συμφωνίας που αποκάλυψε το protothema.gr και η kathimerini.gr και αναπαρήγαγε το Bloomberg.

«Ισχύει περίπου» έλεγε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποια άλλη «δοσολογία» στις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου. Δηλαδή αντί να ισχύσει «μια και έξω» το 100% των μειώσεων συντάξεων (1,8 δισ.) το 2019 και το 100% της μείωσης του αφορολογήτου το 2020, μπορεί και να εφαρμοστεί κλιμακωτά ή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Πρόταση για συμβιβασμό με μαχαίρι 1,8 δισ. στις συντάξεις από το 2019

Βαρύ πακέτο μέτρων 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις από το 2019 προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα. Παράλληλα η πρόταση προβλέπει την επιβολή μέτρων 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2020 τα οποία όμως μπορούν να επιβληθούν νωρίτερα, δηλαδή το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η συμβιβαστική αυτή λύση είναι προτιμότερη από την αρχική θέση του Βερολίνου που προέβλεπε την λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ από το 2019 και σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές ήταν η αντίδραση στην "υπαναχώρηση" του κ. Τσίπρα, όπως ανέφεραν και οι Financial Times χθες, για τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group λίγο μετά το Eurogroup της 20 Μαρτίου.

Η πρόταση αυτή παρότι κρύβει και πάλι τον κίνδυνο να ληφθούν μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το 2019 για τις συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος, θεωρείται ότι καλύπτει τις ανησυχίες του επικεφαλής Ευρώπης του Δ.Ν.Τ. Πόουλ Τόμσεν ο οποίος φέρεται να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης