Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης μένουν μέχρι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης μένουν μέχρι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες

«Θα μείνουμε εδώ για να κλείσουμε τα βασικά θέματα» είπε ο υπουργός Οιοκονομικών - Επιταχύνονται οι συνομιλίες, περνάνε σε δεύτερη μοίρα τα τεχνικά ζητήματα

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης μένουν μέχρι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες
Παραμένουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας
Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που θα συνθέσουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αγορά εργασίας και το φορολογικό.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος, μετά την εισήγηση των θεσμών, της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα.

«Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις τα τεχνικά ζητήματα. Θα μείνουμε εδώ να κλείσουμε τα βασικά θέματα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Κλείσιμο

Ανέφερε επίσης ότι, κατά τις επαφές πριν από το Eurogroup, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διαπιστώθηκε η πρόοδος.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες.

Είπε ότι στόχος είναι να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να επιτευχθεί μία συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε για ποιον λόγο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

«Ο βασικός λόγος που οι αποστολές (των θεσμών) πηγαίνουν στις πρωτεύουσες των χωρών, είναι για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να μιλήσουν με κόσμο. Αυτή η δουλειά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει. Πλέον, οι βασικές επιλογές στα μεγάλα ζητήματα δεν απαιτούν στοιχεία και τεχνικές αναλύσεις, αλλά διαπραγματεύσεις και αυτό θα γίνει εδώ, στις Βρυξέλλες, τις επόμενες ημέρες και στο κατάλληλο επίπεδο» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης διευκρίνισε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα εμπλακεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γίνουν, όπως είπε, ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά, στην οποία θα είναι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι υπουργοί.

Κυβερνητικές πηγές: Έως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι τρεις υπουργοί

Οι κ.κ, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης θα παραμείνουν στιθς Βρυξέλλες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία, καθώς έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος σε πολλά ζητήματα -κυρίως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αποτελεί κύριο μέλημα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση και τονίζουν ότι στη βραδινή συνάντηση, που ακολούθησε, ήταν παρόντα πιο υψηλόβαθμα στελέχη από το «επίπεδο» των επικεφαλής των θεσμών, όπως ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο προϊστάμενος του Ντέκλαν Κοστέλο στην Κομισιόν, κ. Μάρκο Μπούτι, ακόμη και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το σχήμα αυτό θα επαναληφθεί την Πέμπτη, καθώς την Τετάρτη, για διάφορους λόγους, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν κυρίως με το ΔΝΤ για το θέμα των εργασιακών, οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για έναν συμβιβασμό και εκτίμησαν πως «το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή τη πίστη».

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί κύκλοι εστίασαν στο ότι η διαφωνία είναι μόνο με το ΔΝΤ, τονίζοντας πως υπάρχει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως συνεχίζονται οι διεργασίες και για τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή από το 2019, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με την αποσαφήνιση των «αντισταθμιστικών μέτρων», που θα ενεργοποιηθούν αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% για μετά το πρόγραμμα.


Αναφορικά με τη προνομοθέτηση των μέτρων, για να δείξει πόσο μακριά έχουν φτάσει οι συζητήσεις στην Αθήνα, η κυβερνητική πηγή δήλωσε πως πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 3,8 δις ευρω, τα οποία χωρίζονται σε 1.9 δις ευρώ από την πλευρά των εσόδων και έπειτα 1.9 δις ευρώ από τις δαπάνες. Η ίδια πηγή τόνισε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση».









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης