Στήνουν «δόκανο» για τα αδήλωτα εισοδήματα: Από 40% έως 70% ο φόρος για την οικειοθελή δήλωση

Στήνουν «δόκανο» για τα αδήλωτα εισοδήματα: Από 40% έως 70% ο φόρος για την οικειοθελή δήλωση

Παράλληλα παρατείνεται για άλλα 1-3 χρόνια η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος Δημοσίου για επιβολής προστίμων, η οποία θα επέρχετο στο τέλος Δεκεμβρίου

«Δόκανο» στήνει η κυβέρνηση και για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Έχοντας εγκαταλείψει τις προτάσεις Βαρουφάκη για «οριζόντιο» φόρο 20% (όπως όμως και τον «ακατάσχετο» λογαριασμό για το «πλαστικό χρήμα») η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση που προβλέπει ανώτατο φόρο 40%-45% στα κεφάλαια που θα δηλωθούν, με μια προσαύξηση 8% για όσους σπεύσουν πρώτοι ως τον Μάρτιο (ή 10% όσοι προλάβουν ως τον Μάιο) που θα προσαυξάνονται σε έως 10% ή 12,5% με ένα συντελεστή «τιμαριθμοποίησης» του φόρου, αναλόγως πόσα χρόνια πριν ανάγεται το αποκαλυφθέν εισόδημα. Συνολικά δηλαδή η ανώτατη επιβάρυνση μπορεί να φτάνει στο 55% του κεφαλαίου που δηλώνεται. Αν όμως έχει ήδη κοινοποιηθεί εντολή προσωρινού ελέγχου, η προσαύξηση φόρου για οικειοθελή δήλωση θα φτάνει και στο 30% (δηλαδή έως και 70% του κεφαλαίου).

Η δυνατότητα για οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρέχεται ως 31 Μαΐου 2017. 

Αναλυτικότερα προβλέπεται ότι:

-Μέχρι 31.5.2017 θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις όσοι δεν έχουν υποβάλει ή τις έχουν υποβάλει με ελλιπή στοιχεία και άμεσα εκδίδεται εκκαθαριστικό με τον φόρο και τον νόμιμο πρόσθετο φόρο εκπρόθεσμης υποβολής.
 
-Για όσες δηλώσεις υποβληθούν έως 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος ορίζεται σε 8% του οφειλόμενου φόρου.
 
-Για δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος θα ανέρχεται σε 10% του κύριου φόρου.
 
-Ο πρόσθετος φόρος  αναπροσαρμόζεται με ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που έπρεπε να έχει δηλωθεί το εισόδημα. Για εισοδήματα που ανάγονται προ του 2001 προβλέπεται συντελεστής 25%, για το 2002 ορίζεται σε 23%,  για το 2003 σε 23%, το 2004 σε 16%, το 2005 σε 15%, το 2006 σε 12%, το 2007 σε 10%, το 2008 σε 6%, το 2009 σε 5% και από το 2010 ως το 2016 σε 0%.
 
- Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31.5.2017.

-Αίρονται οι ποινικές κυρώσεις για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.

Για να «μαντρώσει» περισσότερους όμως στη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει με τον ίδιο νόμο και για άλλα 1-3 χρόνια, την προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος Δημοσίου για επιβολής προστίμων, η οποία θα επέρχετο στο τέλος Δεκεμβρίου.
 
Η παράταση καταλαμβάνει υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στις 31.12.2016, με βάση διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας (Εισόδημα, ΦΠΑ, ποινολόγιο, κεφάλαιο, τέλη κλπ, ), τις αντίστοιχες αξιώσεις (στο πλαίσιο αρχικού ελέγχου, επανελέγχου κλπ), όσο και υποθέσεις στις οποίες η ίδια παραγραφή συμπληρώνεται στις 31.12.2016, μετά από επιμηκύνσεις της, με διάφορες διατάξεις περί διαδοχικής παρατάσεως του σχετικού χρόνου.
 
Στις υποθέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται, κατά βάση:
 
-Περιπτώσεις που αφορούν ελεγκτικές διασταυρώσεις και έρευνες, με βάση δεδομένα τα οποία χορήγησαν υπηρεσίες άλλων χωρών στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων. Ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών, πολλές από τις οποίες έχουν απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη, πρέπει να ολοκληρωθεί για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος (καταλογισμός και είσπραξη διαφυγόντων φορολογικών και δημοσίων εσόδων, εμπέδωση αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης, φορολογικής συμμόρφωσης κλπ).
 
-Σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι ελεγκτικές ενέργειες, έχουν παρασχεθεί στοιχεία από τράπεζες και επίκειται η επεξεργασία τους να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Ειδικότερα: παρατείνονται οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση καταλογιστικών πράξεων για όλες τις υποθέσεις που μεταφέρονται από το Σ.Δ.Ο.Ε. στις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. Κατ' αυτόν τον τρόπο παρατείνεται για τρία (3) έτη η παραγραφή τόσο των υποθέσεων που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στην Γ.Γ.Δ.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ελευθερος επαγγελματιας

δεν τους πληρωνω μια,τωρα θα αλλαξει η κυβερνηση και θα ακυρωθει αυτο το αισχρο μετρο,ναι,εχουμε μαυρα λεφτα, προτιμουμε να τα χουμε στο στρωμα,στα αναρχοκομμουνια δεν θα τα δωσουμε,ειναι λεφτα βγαλμενα με κοπο και ιδρωτα!

Φωφω

ΧΕΖΕ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ....ΣΤΡΩΜΑ ΜΠΑΝΚ.

Αθανασίου

Τώρα θα τους πιάσουν όλους, δε γλιτώνει κανένας. Οι Έλληνες έχουν πολύ χρήμα και είναι από τους πλουσιότερους λαούς του κόσμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος λέει το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας. Μόνο που τα χρήματα οι Έλληνες τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό και όχι εδώ μέσα στην Ελλάδα που αν κυκλοφορούσαν τόσα χρήματα εδώ στη χώρα αμς δεν θα υπήρχε καθόλου ανεργία, η χώρα θα αναπτυσσόταν ραγδαία και οι μισθοί και οι συντάξεις θα ήταν στα κανονικά τους επίπεδα. Τα επίσημα στοιχεία του κράτους(δεν αμφισβητούνται από κανένα κόμμα) λένε ότι οι Έλληνες σήμερα έχουν στο εξωτερικό 200 δισεκατομμύρια ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ναι, πολύ καλά ακούσατε 200 δις, όσο είναι σχεδόν και το χρέος της Ελλάδας!!!!!! Η επάρατη Πασοκοδεξιά άφηνε εντελώς ατιμώρητη τη λαμογιά και την απατεωνιά και όσοι θησαύριζαν επί 40 και πλέον χρόνια από το δημόσιο χρήμα και φοροδιέφευγαν έβγαζαν όλα σχεδόν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Μόνο από το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεκάδες δισεκατομμύρια εκλάπησαν από τους άλλους αφελείς, πήραν την άγουσαν προς το εξωτερικό αδήλωτα και σε καλά φυλασσόμενες εκεί κρυψώνες. Αυτά ήταν τα έργα και οι ημέρες της επάρατης Πασοκοδεξιάς και η οποία σήμερα, εντελώς ανερυθρίαστα κατηγορεί τη σημερινή Συγκυβέρνηση που προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα τόσων χρόνων. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι απατεώνες, ψεύτες και ολετήρες της χώρας μας θέλουν να επανέλθουν στην εξουσία ως αθώες περιστερές(!!!!!!!!!) για να συνεχίσουν να διατηρούν τα κλεμμένα τους στις κρυψώνες τους και να απομυζήσουν και άλλο το λαό, προσπαθώντας και πάλι να του πουν ότι φταίει για τα δεινά ο Τσίπρας και ο Σύριζα!!!!!!!! Υ.Γ. Το πόσα χρήματα από τα 200 δις τουεξωτερικού θα επιστρέψουν και θα φορολογηθούν(ως αδήλωτα)στην Ελλάδα οψόμεθα στο εγγύς μέλλον.

Και μετα..........

............ξυπνησες!!!!!!!!!!!!!!!!!

Θα σου έλεγα τι θα πιάσει...

αλλά δεν θα δημοσιεύσουν το σχόλιό μου. Η επάρατη συγκυβέρνησή σου πέρασε νόμο για να ξεπλύνει όλους του βουλευτές κατέχοντες off-shore. Πέρασε άλλο νόμο που καταργεί τα GPS στα βυτιοφόρα καυσίμων μπας και πιάσουν τυχαία κανένα μεγαλολαθρέμπορο και κόψει την "επιχορήγηση" στο κόμμα. Φορτώνει ένα σωρό άχρηστους αργόμισθους στο δημόσιο και για να βγει αυξάνει το φόρο στα καύσιμα για να χαροποιήσει τους φίλους λαθρέμπορους. Για αυτό άσε το σανό, δεν τον μασάνε ούτε οι ψηφοφόροι σας πια.

Λούλης

Υπάρχουν και 10.000.000 Έλληνες οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού! Εννοείται ότι κι αυτοί έχουν αρκετές καταθέσεις, μη σου πω τις περισσότερες. Δεν έχουν καμία υποχρέωση αυτοί να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα! Το κατάλαβες;;

Πετρος

Τα χρηματα αυτα που λες υπαρχουν εξω 200 δις αλλα δεν τα εχουν βγαλει εκατομμυριουχοι τα περισσοτερα εξω.Ιδιοκτητης με καταστημα εμπορικο καταθεση εξωτερικο 500.000 γνωστος μου ταξιτζης καταθεση εξω 120.000 συνταξιουχος διευθυντης στο δημοσιου καταθεση εξω 250.000 αυτα ειναι τρια παραδειγματα απο ατομα που ξερω ειναι συγγενεις μου, το εχουν πει και οι ιδιοι οτι εχουν παει τα χρηματα τους εξωτερικο.Δεν προκειται να τα φερουν Ελλαδα οχι με 40% φορο να τα κανουν νομιμα αλλα ουτε με 0% φορο γιατι μπορει να τα χασουν τα χρηματα τους.

Προτεινω

Να πληρωνει προστιμο καθε συριζαιος που δηλωνει ΑΘΕΟΣ και δικαιολογει το καψιμο της σημαιας.

Αθανασίου

Τώρα και σύν τω καιρώ θα τους πιάσουν όλους, δε γλιτώνει κανένας. Οι Έλληνες έχουν πολύ χρήμα και είναι από τους πλουσιότερους λαούς του κόσμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος λέει το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας. Μόνο που τα χρήματα οι Έλληνες τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό και όχι εδώ μέσα στην Ελλάδα που αν κυκλοφορούσαν τόσα χρήματα εδώ στη χώρα μας δεν θα υπήρχε καθόλου ανεργία, η χώρα θα αναπτυσσόταν ραγδαία και οι μισθοί και οι συντάξεις θα ήταν στα κανονικά τους επίπεδα. Τα επίσημα στοιχεία του κράτους(δεν αμφισβητούνται από κανένα κόμμα) λένε ότι οι Έλληνες σήμερα έχουν στο εξωτερικό 200 δισεκατομμύρια ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ναι, πολύ καλά ακούσατε 200 δις, όσο είναι σχεδόν και το χρέος της Ελλάδας!!!!!! Η επάρατη Πασοκοδεξιά άφηνε εντελώς ατιμώρητη τη λαμογιά και την απατεωνιά, και όσοι θησαύριζαν επί 40 και πλέον χρόνια από το δημόσιο χρήμα και φοροδιέφευγαν έβγαζαν όλα σχεδόν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Μόνο από το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεκάδες δισεκατομμύρια εκλάπησαν από τους άλλους αφελείς, πήραν την άγουσαν προς το εξωτερικό αδήλωτα και σε καλά φυλασσόμενες εκεί κρυψώνες. Αυτά ήταν τα έργα και οι ημέρες της επάρατης Πασοκοδεξιάς και η οποία σήμερα, εντελώς ανερυθρίαστα κατηγορεί τη σημερινή Συγκυβέρνηση που προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα τόσων χρόνων. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι απατεώνες, ψεύτες και ολετήρες της χώρας μας θέλουν να επανέλθουν στην εξουσία ως αθώες περιστερές(!!!!!!!!!) για να συνεχίσουν να διατηρούν τα κλεμμένα τους στις κρυψώνες τους και να απομυζήσουν και άλλο το λαό, προσπαθώντας και πάλι να του πουν ότι φταίει για τα δεινά ο Τσίπρας και ο Σύριζα!!!!!!!! Υ.Γ. Το πόσα χρήματα από τα 200 δις του εξωτερικού θα επιστρέψουν και θα φορολογηθούν(ως αδήλωτα)στην Ελλάδα οψόμεθα στο εγγύς μέλλον.

Μια χαζή ερώτηση ποια είναι τα αδήλωτα εισοδήματα; Σε ποιους αναφέρεται,α) όταν κάποιος είχε κάποιες οικονομίες δεν ήταν υποχρεωτικό να τις δηλώσει η κάνω λάθος και ΓΙΑΥΤΟ δεν υπάρχουν και δεν έχουν κρατηθεί και τα στοιχεία που το αποδεικνειουν... Τέλος στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι αποταμιεύσεις είναι ΙΕΡΕΣ και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς να θέλει να του τις αρπάξουν!

Πειραιώτης

...με νόμο του φοβερού Παπακων/νου,άλλαξε η διαδικασία αποδείξεως ,δηλαδή,ενώ πρώτα έπρεπε το Κράτος να αποδείξει ότι η περιουσία σου είναι δηλωμένη,τώρα πρέπει να το κάνεις εσύ.Και όπως καταλαβαίνεις,αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο αν η περιουσία αυτή έρχεται από πολύ παλιά.

ΣΟΦΙΑ

Το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι πάρα πολλά τα αδήλωτα , μαύρα - κατάμαυρα λεφτά που έχουν βγάλει ορισμένοι (που δυστυχώς δεν είναι λίγοι ) , πιστεύω όμως ότι αν θέλουν μπορούν να τους βρουν και όχι να τους παρακαλάνε να πάνε οικειοθελώς να τα δηλώσουν .

yannis

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρονια κοσκινίζει..Η παράταση καταλαμβάνει υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στις 31.12.2016.Εχουμε και λεμε.2 στους 3 δανειοληπτες ειναι αγνοουμενοι πανω απο ενα χρονο.Το 40% εξ αυτων αγνοουμενοι πανω απο 3 χρονια.13.070 Ελληνικες εταιρειες εχουν και δεν πληρωνουν,αυτες ειναι ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΔΥΥ 22% δλδ (παροχης διοικητικων υπερησιων κ υποστηριξης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19% ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ (realestate) 18% ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ 17% ΥΓΕΙΑΣ 16% ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ 18% ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 15% Κυβερνησεις που δεν λενε την αληθεια δλδ την πραγματικοτητα,και παραμυθιαζουν τον κοσμο.Τελειωσαμε ως χωρα κλαψε με μανα κλαψε με και στους πεθαμενους γραψεμε!!!

και μετά?

αποτυχημένο νομοσχέδιο.Δε πρόκειται κανείς να δηλώσει έστω και τα 100 χιλιάρικα μαυρα που έχει.Πρωτον το 62% είναι πολύ και δεύτερο κανείς δε διαβεβαιώνει οτι ακόμη και αν τα πληρώσει, αν θα μπλέξει με γενικότερο ξεσκόνισμα των περιουσιακών του σε βάθος χρόνου.Κάτι που το θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει με το σκεπτικό μήπως κρύβεται πίσω απο το φορολογούμενο που τα δήλωσε , μεγαλύτερη φοροδιαφυγη

Λούλης

Εάν αυτά τα 100 χιλιάρικα είχαν περάσει κάποτε (χωρίς να δικαιολογούνται από εισοδήματα) από το τραπεζικό σύστημα, τότε ο συγκεκριμένος πολίτης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα διότι κάποια στιγμή θα ελεγχθεί. Όλες οι τραπεζικές κινήσεις έχουν καταγραφεί. Τυχεροί είναι όσοι δεν έκαναν ποτέ καταθέσεις τα μαύρα λεφτά τους.

Κουκος

Αυτο με την παραγραφη εχει κριθει αντισυνταγματικο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης