Καμπανάκι από ΔΝΤ: Εκλογές ή πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα

Καμπανάκι από ΔΝΤ: Εκλογές ή πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα

Κι όμως έχουμε κάτι κοινό με ΗΠΑ και Αυστραλία (αλλά και Ζάμπια, Βραζιλία και Νότια Αφρική)

Καμπανάκι από ΔΝΤ: Εκλογές ή πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα
Στις χώρες των οποίων η οικονομία απειλείται λόγω της προοπτικής εκλογών ή πολιτικού αδιεξόδου, κατατάσσει και την Ελλάδα το ΔΝΤ.

«Ο εκλογικός κύκλος και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν την εφαρμογή πολιτικών ή να αποθαρρύνουν την τολμηρή εφαρμογή πολιτικών εντός του 2016 σε σειρά χωρών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση Fiscal Monitor το ΔΝΤ, εντάσσοντας στη σχετική λίστα τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Αν και δεν γίνεται ειδικότερη επεξήγηση των συνθηκών για κάθε χώρα, ο κατάλογος που παρατίθεται στη σελίδα 13 της έκθεσης περιλαμβάνει και τη χώρα μας, μαζί με άλλες όπως οι προαναφερθείσες αλλά και αναδυόμνες αγορές όπως η Ζάμπια, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική κλπ.

Στη «σκιά» των πολιτικών κινδύνων αυτών, τους οποίους διαβλέπει το ΔΝΤ, η κυβέρνηση «σήκωσε σκόνη» από χθες ήδη, εξαγγέλλοντας πως καταθέτει νομοσχέδια για να δείξει πως είναι «κυρίαρχη», όπως κατ'επανάληψη τόνισαν οι υπουργοί κύριοι Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος.

Ως προς τις οικονομικές προβλέψεις του για τη χώρα μας, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τα γνωστά: Σε πείσμα των ελληνικών εκτιμήσεων, επιμένει πως ο περσινός Προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6%, τονίζοντας ότι αναμένονται αναπροσαρμογές των στοιχείων σε δεδουλευμένη βάση, δηλαδή μαζί και με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για πληρωμές σε τρίτους, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης αποφεύγουν να μπουν στις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και μέτρα, αν και είναι γνωστό ήδη από πληροφορίες, ότι προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% ως το 2018, έναντι 3,5% που έχει δεσμευτεί και υποστηρίζει πως θα πετύχει η κυβέρνηση.

Σε βάθος χρόνου πάντως, από την ένταξη της χώρας στα Μνημόνια ως τώρα φαίνεται η τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή την οποία έχει πετύχει η Ελλάδα: Από πρωτογενές έλλειμμα 10,1% του ΑΕΠ το 2009, έφτασε σε πλεόνασμα 1,1% το 2013 και μηδενικό έλλειμμα το 2014, πριν γυρίσει πάλι σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης