LIVE

Κορωνοϊός

Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας δίνει παράταση έξι μηνών στους υπερήμερους οφειλέτες να συνεργαστούν με τις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους - Εάν δεν το πράξουν, αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους, με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα - Δείτε τι αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ

Έξι μήνες προθεσμία, βάσει του αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας, δίνονται στους υπερήμερους οφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν στις διαδικασίες και να συνεργαστούν με τις τράπεζές τους και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώδικας προβλέπει ότι, ότι ακόμη και δάνεια που θα βρεθούν σε καθυστέρηση 90 ημερών και άνω, στις 15 Δεκεμβρίου 2015, θα υπαχθούν άμεσα στη διαδικασία της ρύθμισης με την τράπεζα, αφού η πρώτη ενημερωτική επιστολή θα τους σταλεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας δρομολογεί επισήμως τις μαζικές ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες, υποχρεώνοντας τους οφειλέτες να αποδείξουν ότι είναι συνεργάσιμοι με την τράπεζα και επιθυμούν πραγματικά να διευθετήσουν την οφειλή τους.

Ειδικότερα, ενώ με βάση την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας του νόμου 4224/2013 που είχε γίνει στις 31/3/15 οριζόταν ότι η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση της τράπεζας προς το ληξιπρόθεσμο οφειλέτη μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2015 για όλες τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν -οποτεδήποτε πριν την ημερομηνία αυτή- καθυστέρηση μεγαλύτερη των 45 ημερών, με την απόφαση 148/10/5.10.2015 της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, προβλέπεται ότι:

Η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση της υποπαρ. (α) (ββ) του σταδίου 1 (δηλαδή της επικοινωνίας της τράπεζας με τον πελάτη) μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015 καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.

Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, υποβάλλοντας στην τράπεζα:

(αα) εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, την "Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης", συμπληρωμένη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην από 5.12.2014 διευκρινιστική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος,

(ββ) εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από το ίδρυμα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που το πιστωτικό ίδρυμα ακολουθεί για την αξιολόγηση αυτή.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή της τράπεζας στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα.

Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από την τράπεζα εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.

Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 42/30.5.2014, όπως ισχύει, θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει με βάση ιδίως τις παραμέτρους κινδύνου, δυνάμει των διατάξεων της προαναφερόμενης Πράξης, όπως εκάστοτε ισχύουν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προοπτική υλοποίησης και των σχετικών δράσεων που προβλέπονται στο Ν. 4336/2015. 

Δείτε το ΦΕΚ με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας 


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (90)

τσίπρα δώσε πόνο στα κοροϊδάκια

που σε ψήφισαν ! Πόνο αγόρι μου ! !

αααααααχχχχχχχ ηδονήηηηηηηηηη

πάρτε τα χαζοπούλια συριζοτσιπράκια ! θα σας πάρουν τα σπίτια κι εγώ θα γουστάρωωωωωωωωω !

Λόρντ Άντμιραλ

Δυστυχώς για αυτούς που θα χάσουν τα σπίτια τους, οι υπόλοιποι που ακόμα έχουν βαριές τσέπες είτε δεξιοί νδημοκράτες, είτε "aristeroi" συριζαίοι, είναι περισσότεροι και έτσι βγαίνει ο Τσίπρας και πατώνουν οι λαφαζανηδες. Τώρα, πώς θα αντιδράσει αυτός που θα χάσει το σπίτι του, γιατί δεν έχει να πληρωσει, μένει να το δούμε. Κρίμα για αυτούς τους ανθρώπους. Μια λύση είναι να ζητήσουν άσυλο στην Νορβηγία ή στην Σουηδία. Δεν νομίζω οτι από άποψη δυστυχίας, οι Αφρικανοί και οι Πακιστανοί ή οι Σύριοι είναι πιο δυστυχισμένοι.Τυρρανικό καθεστώς δεν είναι μόνο αυτό που σε καταπιέζει με τα όπλα. Φαντάζομαι η νεολαία σύριζα θα είναι περήφανη τώρα με τον τρόπο που κυβερνά ο Τσίπρας.

Συριζέος κόρακας

χαχαχα...Τώρα με 12% προμήθεια σε κάθε πλειστηριασμό θα αυγατίσουμε τα εκατομμυριάκα μας...χαχαχα...Όχι παίζουμε, θα μείνουμε μόλις με 10 βίλλες έκαστος εις τα ΒΠ, όπως ο φτωχός συνάδελφος μας Βούτσης. Έτσι, θα τα παντελωνιάσουμε με τη βούλα του Νόμου....κορόιντα!

Κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Ποιο αντιλαϊκό προγκρόμ δεν εχει ξαναζήσει η Ελλαδα. Οι Αριςτεροι ειναι τα τσιρακια του Κεφαλαίου ντόπιου και ξένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει για τον Σοιμπλε και τις Γερμανικες τραπεζες. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ειναι και αυτα στο κόλπο καθως δεν εχει γινει ουτε μια συγκέντρωση, ουτε μια πορεια, οταν κάποτε δεν μπορουσαμε να κατέβουμε στο κέντρο απο τις καθημερινές πορείες. Ολοι οι αριςτεροι στο κόλπο, ετσι χτίζονται οι Βιλλες στην Εκαλη και ετσι αποκτάς τόσα μυρια που ξεχνάς μερικά που ειναι για να τα δηλώσεις. Η λυςη ειναι αντίσταση και πάλη στα κουμμουνια απ την Εκαλη

Μπράβο φίλε μου, η αλήθεια έλαμψε στα λόγια σου..

Όχι ρε, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, σίγουρα θα είναι μες στο κόλπο, ΜΟΝΟ ΕΧΘΕΣ την Παρασκευή το απόγευμα κατέβηκε για χιλιοστή φορά το ΠΑΜΕ στους δρόμους με συλλαλητήριο, αλλά άμα κατοικούμε σε άλλον πλανήτη, το προσπερνάμε. Κάτι δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν πάλι αλλά αφού δεν τους είδες εσύ προσωπικά, δεν θα υπήρχαν. Το πόρταλ του ΚΚΕ που τους έχει σε φωτογραφίες και βίντεο, θα τους έχει βάλει εκεί με photoshop και εφέ Αμερικάνικης ταινίας. Φιλοκαπιταλιστές που διαμαρτύρονται για τις πρακτικές του... καπιταλισμού. Πού να πάει ο λαός και να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο, με κάτι τέτοιες διάνοιες φιλοκαπιταλιστικές που "νοιάζονται", σαν τον φίλο μας εδώ, για συμφέροντά του!

apos

Νομίζω κάποιος νοικοκύρης αγόρασε ένα σπίτι με δάνειο για τακτοποίηση την οικογένεια του.δεν λέω για τα λαμογια.όταν όμως έχασε τη δουλειά του και όλα αυτά με τους φόρους κ.λπ. δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο πρέπει να του το πάρουν όσο για της τράπεζες δεν είναι ιδιωτικές

χρηστος

ετσι θα ξυπνησει ο λαος όταν του παρουν το σπιτι και δεν λεμε γιαυτους που πηραν δανεια,λεμε γιαυτους που θα τους το παιρνει η εφορεια γιατι δεν θα την πληρωνουν αφου οι εντολες τους εβραιου Τζωρτζ σωρος ηταν σαφέστατες προς τον χαζαροεβραιο εκ τσεχιας αλεξη τσιπρα=φορολογια,φορολογια σε όλα μεχρι να υπερχεωθουν οι ελληνες και να χασουν τα σπιτια τους.λες και δεν τα ειχε πει ο κοσμας ο αιτωλος το 1870 περιπου.θα σας βαλουν φορους παντου θα σας φορολογησουν τα παραθυρα και τις κοτες.ευτυχως πολύ συντομα θα ξεσηκωθεί ο κοσμος θα μπει μες την βουλη και θα διωξει ολους αυτους τους παρανοικους δολοφόνους πολιτικους.λες και δεν ξεραμε ποιος είναι ο ρολος του τσιπρα,ε ενταξει γελασε καποιους ανόητους που τον ψηφισαν δευτερη φορα,καλα να παθουν...

Μαρακι

ΤΣΙΠΡΑ ΨΕΥΤΗ ΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΛΥΥΠΗΤΑ.ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΨΗΦΗΣΑΜ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑ.ΔΩΣΕ ΣΑΝΟ ΘΑ ΣΕ ΞΑΝΑΨΗΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΔΕΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΧΑΧΑΧΑΧΑ.ΠΑΡΤΑΑ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΗΘΕΛΑΝ ΧΑΧΑΧΣΧΣ

διότι τα δάνεια που πήρες

Δάνεια για σπίτια, θαλασσοδάνεια, για αρνί το πάσχα, για ταξίδια, για αυτοκίνητα, για εκδρομές. καλά ρε μπούφοι αυτά τι νομίζατε σας τα δωρίζανε? άντε πληρώστε τώρα διότι σας βλέπω να κοιμάστε στους δρόμους. λυπάμαι φίλοι αλλα πολλοί βγάζατε 1 θέλατε 3. σωστότατο η τράπεζα να σου πάρει το σπίτι εάν δεν χεις να πληρώσεις. διότι τα δάνεια που πήρες δεν σου τα έδωσε το κράτος αλλα ο έλληνας φορολογούμενος. λοπόν άντε στα χωράφια στα χωρια σας πίσω να βοσκίσετε κανένα πρόβατο διότι το κρέας ακρίβαινε πολύ.

Ilias

Είναι διαφορετική περίπτωση κάποιος να μην πληρώνει γιατί έχασε τη δουλειά του και κάποιος άλλος να μην πληρώνει γιατί κρύβεται πίσω απο το νόμο Κατσέλη. Για τη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή αυτών που μπορούν αλλά δεν θέλουν, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού άμεσα. Για τους άλλους που έμειναν άνεργοι θα πρέπει να τους δοθεί χρόνος και περίοδος χάριτος μέχρι να ξαναβρούν δουλειά. Δεν είναι το ίδιο όταν δεν πληρώνεις επειδή δεν έχεις με το να μην πληρώνεις επειδή το παίζεις πονηρός! Εμείς είμαστε κορόιδα που πληρώνουμε τα δάνειά μας; Ή μήπως πρέπει όλος ο Ελληνικός λαός να επιβαρυνθεί με τσ δάνεια που έπαιρναν τα λαμόγια για να κάνουν την "καλή" ζωή; Όποιος δεν πληρώνει ενώ μπορεί, θα πρέπει να εξαναγκαστεί να πληρώσει. Πληρώστε κι αφήστε τις π@π@ριές!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης