Έρχεται «μαστίγιο» και νέα μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» των 4 δισ.

Έρχεται «μαστίγιο» και νέα μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» των 4 δισ.

«Βούλιαξαν» τα έσοδα από την κατανάλωση, αλλά και οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις χρεών - Οι φόροι εισοδήματος πληρώνονται... όσο να 'ναι και όποτε να 'ναι - Το Μνημόνιο απαιτεί να βρεθούν 18 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς

Έρχεται «μαστίγιο» και νέα μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» των 4 δισ.
Πιέσεις για διορθωτικά μέτρα φέρνει η «τρύπα» της τάξης των τεσσάρων δισ. ευρώ στις εισπράξεις φόρων, που παραλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών.

Στο EuroWorking Group που διεξάγεται σήμερα συζητούνται τα νέα μέτρα και το στοχοδιάγραμμα για να δοθούν οι δόσεις των τριών δισ. στη χώρα μας, αλλά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, θα δώσει και στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε σήμερα επισήμως το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ουσιαστικά τιναχτεί στον αέρα, καθώς:

- οι εισπράξεις από την αγορά και την κατανάλωση έχουν πέσει στα... Τάρταρα (έλειψαν πάνω από μισό δισ. ευρώ ως τον Αύγουστο),

Κλείσιμο
- οι εισπράξεις από ρυθμίσεις χρεών έχουν... φρακάρει (λείπει άλλο μισό δισ.)

- οι φόροι εισοδήματος έρχονται όποτε να 'ναι  και όσο να 'ναι, ενώ, έως το τέλος της χρονιάς, θα πρέπει να βρεθούν και να εισπραχθούν μαζεμένα σχεδόν 18 δισ. από άμεσους και έμμεσους φόρους, με βάση το Μνημόνιο (και χωρίς να υπολογιστούν καν τυχόν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε το υπουργείο, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 προκύπτει:

- πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,798 δισ. ευρώ,

- τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 30,765 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,153 δισ. ευρώ ή 11,9 %  έναντι του στόχου.

- οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν στα 31,869 δισ. ευρώ, δηλαδή «ψαλιδίστηκαν» κατά 4,744 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου  (36,613 εκατ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προέκυψε, επειδή το Δημόσιο «πάγωσε» ως τις εκλογές κάθε άλλη πληρωμή, για να έχει ρευστό να πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις. Αυτό τελείωσε όμως με το τρίτο Μνημόνιο και πλέον πρέπει να βρει να αποπληρώσει τα σχεδόν δέκα δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει δημιουργήσει το κράτος.

Παρόλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν «αισιόδοξοι» και επισήμως λένε ότι:

- τα έσοδα το μήνα Αύγουστο πήγαν καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν (σ.σ. αλλά αυτό είναι φυσικό, αφού δεν προβλεπόταν να δοθούν τόσες παρατάσεις στην υποβολή του Ε1)

- ποσό 1,724 δισ. ευρώ αφορά ANFAs και SMPs που δεν έχουν δοθεί ακόμη στη χώρα (λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη) από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθουν.

- υστέρηση 917 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οφείλεται στη μη βεβαίωση και είσπραξη των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ (λόγω παρατάσεων κλπ), υπονοώντας ότι και αυτά θα εισπραχθούν τους επόμενους μήνες.

Με την ίδια λογική, θεωρητικά, θα πρέπει να εισπραχθούν έως τέλος του χρόνου και άλλα 479 εκατ. ευρώ, που είναι υστέρηση από τον φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (8,6% απόκλιση έναντι του στόχου), άλλα 298 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων (υστέρηση 18,3%) και ακόμη 174 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος ειδικών κατηγοριών (απόκλιση 15,6%).

Αυτό όμως που σίγουρα δεν καλύπτεται είναι η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα από την αγορά, που χάθηκαν ολόκληρο το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου (συνολικά έλειψαν από το κράτος 1,3 δισ.).

Συγκεκριμένα:

- από ΦΠΑ Πετρελαιοειδών 210 εκατ. ευρώ (-15,2%)

- ΦΠΑ Λοιπών ειδών 504 εκατ. ευρώ (-6,6%)

Η υστέρηση των 714 εκατ. ευρώ μετριάστηκε από υπέρβαση εισπράξεων από τον ΦΠΑ Καπνού κατά 37 εκατ. ευρώ (+9,4%), από το Τέλος Ταξινόμησης Οχημάτων κατά 18 εκατ. ευρώ (+33,4%) και  από άλλους Φόρους Κατανάλωσης κατά οκτώ εκατ. ευρώ (+4,7%). Με υπέρβαση 63 εκατ. ευρώ, η «τρύπα» που δεν καλύπτεται φτάνει στα 651 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλα 675 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών παλαιών οφειλών (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) που δεν εισπράχτηκαν όταν ίσχυαν οι 100 δόσεις και τα χαμηλά επιτόκια.

Τα λεφτά αυτά πλέον μόνον με «μαστίγιο» θα μπορούσαν να εισπραχθούν, αλλά δεν διαφαίνεται ότι και το όποιο σκληρό μέτρο μπορεί να αποδώσει καρπούς, πλην μόνο οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς σε έχοντες και κατέχοντες
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης