Κλειστές οι τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα - Στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων

Κλειστές οι τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα - Στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων

Τραπεζική αργία μέχρι 6 Ιουλίου - Θα λειτουργήσουν τελικώς αύριο τα ATM - Κλειστά όλη την εβδομάδα και τα χρηματιστήρια - Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα

Την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την ερχόμενη βδομάδα έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης, εισήγηση η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και -εφ' όσον οριστικοποιηθεί- αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εισηγήθηκαν την επιβολή capital control 
 στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής.

Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM διαμορφώθηκε στα 60 ευρώ ανά κάρτα και λογαριασμό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά.

Τι θα συμβεί με τα ATM's
Παρά τις αρχικές πληροφορίες, τελικώς αύριο Δευτέρα τα ATM's θα λειτουργήσουν. Οι τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις που απαιτούνται να γίνουν στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Την ημέρα που θα επιλεγεί να γίνουν οι νέες ρυθμίσεις και μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM's θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας για όσο χρειαστεί.

Η εισήγηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για επιβολή capital controls
εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επισημοποιηθεί. Μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η τραπεζική αργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα capital controls, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δηλαδή, περιλαμβάνουν και τις πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως αν φέρουν το σήμα visa ή mastercard. Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό δεν θα ενταχθούν στους περιορισμούς των capital controls, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές και να κάνουν αναλήψεις.
Κλειστό και το Χρηματιστήριο
Τις επόμενες έξι εργάσιμες μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου (την επομένη του δημοψηφίσματος δηλαδή) το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προβλέπεται να ξανανοίξει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου.

Βαρουφάκης: Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη. Μέχρι και Ιάπωνες ανταποκριτές ήρθαν στην Αθήνα για να μεταδώσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στη χώρα μας.  Μάλιστα κατά την άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη όλοι οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν, σχεδόν ποδοπατήθηκαν για να αποσπάσουν μια δήλωσή του.

«Το Eurogroup στέρησε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του με ένα ναι ή ένα όχι. Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με νηφαλιότητα. Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.Τα επιτελεία των τραπεζών, παραμένουν σε επιφυλακή και συνεδρίασαν την Κυριακή, μετά το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν τη Δευτέρα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες. Κατά πληροφορίες, η μη αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ουσιαστικά ισοδυναμεί με φρένο στην πρόσθετη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με απλά λόγια δηλάδη, η ΕΚΤ δεν έδωσε πρόσθετη ρευστότητα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ταυτοχρόνως δεν έκλεισε και τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Συνιστά περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, capital controls δηλαδή για να μην προκληθεί πανικός στις τράπεζες.


 


ΣΧΟΛΙΑ (758)

Σταυρος

Με τα 60Ε δεν μπορώ να κάνω τίποτε σήμερα. Με τις 20.445δρχ κάτι πάει να γίνει.

σεβαστη

άλλος ένας που έταξε πολλά και τον πιστέψαμε.Γιατί ρε παιδί μου να είναι έτσι ο Έλληνας τελικά;ντρέπομαι πολλές φορές που είμαστε τέτοιοι σαν λαός ,του εύκολου να μην κουραστούμε,προτιμάμε να μας κοροιδεύουνε να ζούμε με ψέματα,κι έτσι να περνάει ο καιρός χωρίς αγώνα ,χωρίς τίποτα....πρέπει να φτάσουμε στην απόλυτη καταστροφή,για να καταλάβουμε...δεν μας παίρνει πλέον να το επαναλάβουμε άλλη μια φορά...δυστυχώς έχουμε αναγκη να είμαστε στην Ευρώπη και θα είμαστε με τους όρους που είναι και όλες οι υπόλοιπες χώρες.Πρέπει να μαζέψουμε τα ζωνάρια και κάποτε να φερθούμε υπέύθυνα

Panayotis

Χαλαρώστε παιδιά, θα ψηφίσετε ναι και ο τσίπρας θα συμφωνησει αφού θα έχει λαική εντολή, έτσι απλά. Αν βγει όχι δραχμη αφού ευρώ δεν παίζει να στάξει από επάνω

Εκτυπώνουν δραχμές και πολλες μάλιστα

Μεχρι να εκτυπωθούν νέα πεντοχίλιαρα για ολες τις τραπεζες και ολη την επικράτεια απαιτηται ενα τετραήμερο 24 ωρης εκτύπωσης στο Νομισματοκοπείο ή σε ειδική εταιρεία σε τριτη χωρα που κανει τετοιες εκτυπώσεις. Ειναι ξεκάθαρο τι παιχνιδι παίζουν. Τα Ραχηλιαρικα ερχονται. Η Ντόρα τελικά εχει δίκιο, πρεπει να γινει ντου στο Μαξιμου και να αναλάβει η Ντορα τη διακυβέρνηση της χώρας

μιλάνε όλοι, μιλάνε και οι απατεώνες του Σύριζα

λίγο ντροπή ρε παιδιάααααα !

Ποιός την έχασε την τσίπα

για να την βρούμε τα σταλινοπρεζάκια του Τσίπρα ;;

Βαγγέλης

Φίλοι Έλληνες, και εγώ διαφωνώ με όλα αυτά τα μέτρα λιτότητα και κοινωνικής εξαθλίωσης, αλλά προσπαθήστε να σκεφτείτε χωρίς συναισθηματισμούς και να καταλάβετε ότι με το ΌΧΙ δεν κερδίζουμε τίποτε. Είναι σαν να χτυπάμε ένα τοίχο με τα χέρια και να περιμένουμε να πέσει. Εγώ περίμενα από το ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε στην εξουσία, να προσπαθούσε να κάνει συμφωνίες με τις χώρες του νότου (π.χ. Ιταλία, Ισπανία) ώστε να έχουμε κοινό μέτωπο προς Γερμανία και τους λοιπούς χλεχλέδες. Έτσι θα κερδίζαμε πολλά περισσότερα, τώρα έχουμε περιθωριοποιηθεί. Προσωπική μου άποψη να πούμε ΝΑΙ, να εξασφαλίσουμε την παραμονή στην ΕΕ και μετά να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε (π.χ. συμφωνίες με κράτη που περνάνε τα ίδια με εμάς). Με πια κυβέρνηση θα γίνει αυτό προσωπικά δεν με νοιάζει, μακάρι με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

belereos

Μπα φίλε οταν χάσαμε τις δουλειές μας μαλλον συμφωνούσες, εξάλλου 35.500e χρωστάει ο καθένας μας, πως να μείνουμε Ευρώπη αφου κανείς δεν πληρώνει;

Αποκλεισμένος στη Μυκονο

Με 60 ευρω στη Μυκονο δεν φθάνουν να αγοράσω πάγο για τη σαμπανιέρα. Να αυξηθεί σε 600 ευρω το ημερήσιο όριο για την Μυκονο

elenoir

εγραψες,εισαι απλα ο τελειος ανθρωπος !

Παρατηρητής από τη Σιγκαπούρη

Είναι να γελάει κανείς με τους κρετίνους ψηφοφόρους της Ελλάδας. Πίστεψαν, για άλλη μια φορά, σε έναν τυχάρπαστο που τους ξανά έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν (τα οποία μάλλον οι άλλοι δεν τα έδιναν στο λαό). Ο Τσίπρας θέλει πολιτική λύση, δηλαδή να του δίνουν οι Ευρωπαίοι χρήματα αβέρτα χωρίς όρους για να κάνει αυτός πολιτική παροχών. Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό; Γιατί μετά να μην ζητήσουν πολιτική λύση και άλλες χώρες που θα έχουν πρόβλημα; Ποιος θα καλύπτει να συνεχόμενα χρέη των προβληματικών χωρών; Γιατί και τα χρέη να τους χαριστούν θα δημιουργούν καινούργια αφού θα μπορούν να εκβιάζουν και να γίνεται το δικό τους. Ακόμα και τα νηπιαγωγεία γελάνε με το ακροαριστερό τσίρκο της Κουμουνδούρου, που άπειρο από ανάληψη ευθυνών, ζαλισμένο από τις συνεχείς ενδοκομματικές αντικρουόμενες απόψεις και άτολμο στο να πάρει οποιοδήποτε μέτρο φοβούμενο την καταψήφιση από τους δικούς του βουλευτές, τρεκλίζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σύροντας τη χώρα προς την καταστροφή, ελπίζοντας μόνο σε κάποιο σωτήριο θαύμα. Όσο για τους αφελείς Έλληνες ψηφοφόρους θα πρέπει να μάθουν κάποια φορά ότι όποιος σου υπόσχεται εύκολους δρόμους χωρίς προσπάθεια μάλλον σου υπόσχεται τη συμφορά και όχι την ευημερία. Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε. Το δυστύχημα είναι πως πολλοί Έλληνες παρά τα δύσκολα μέτρα οικονομικής προσαρμογής είχαν καταλάβει την απάτη Τσίπρα και δεν τον ψήφισαν, αλλά θα τους πάρουν στο λαιμό τους οι κρετίνοι με δικαίωμα ψήφου.

αφιερωση

σασ αφιερωνω το BACK IN USSR

Ηρθε η ωρα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να σωσουν τη χωρα

Μονο τα ιστορικά κομματα εχουν τους ανθρώπους και την ιςτορια για να σωσουν το τοπο τούτες τις κρίσιμες ωρες. Αν δεν εμπιστευτούμε τωρα το Πασοκ, θα βγουν τα τανκς. Ηρθε η ωρα του Γιωργαρου Παπαντρεου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης Εθνικης Σωτηρίας

γιαννης Κ

Προφανώς και μας κάνεις πλάκα. Εγώ δε τον ψήφισα, αλλά είναι ο μόνος που τουλάχιστον αντιστέκεται, είτε ξέρει τι κάνει ή όχι. Όλοι θέλαμε αντίσταση στα μνημόνια, αλλά τώρα κιοτέψαμε.

Verablack

Καλά είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει σε τόσο άθλια κατάσταση εξαιτίας του κωλόπασοκ από τότε που βγήκε ο Παπανδρέου(στην εποχή του παππού μου κ της γιαγιάς μου )κ να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που το υποστηρίζουν κ που πιστεύουν πραγματικά ότι θα μας σώσει?!?!?! Αν είναι Να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται με δικά σου μυαλά...το μέλλον της Ελλάδας διαγράφεται εξαιρετικαι δυσοίωνο...κρίμα για εμάς τη νέα γενιά που πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες των δικών σου και όχι μόνο,γ@@ επιλογών...

Ζητω η χουντα

Φιλε μαλλον τρολλαρεις ανελέητα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

attica0

Σε τελικό στάδιο το deal - Θανάσης Λασκαρίδης, Νίκος Τσάκος, Αντ. Παπαδημητρίου (Ίδρυμα Ωνάση), Γιαν. Σαραντίτης και άλλοι επενδύουν στην αλυσίδα των πολυκαταστημάτων - Παραμένει o Κ. Λαμπρόπουλος και οι παλιοί μέτοχοι

5
sev

 Η εξέλιξη ερμηνεύεται ως προσπάθεια των νοικοκυριών να διακανονίσουν τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω του συστήματος των 120 δόσεων και των διευκολύνσεων