Στο στόχαστρο συντάξεις χηρείας και οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων

Στο στόχαστρο συντάξεις χηρείας και οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων

Το yπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι τα επιδόματα αποτελούν μία από τις τελευταίες «γκρίζες» ζώνες του ασφαλιστικού συστήματος όπου διαπιστώνεται παραβατικότητα

Στο στόχαστρο συντάξεις χηρείας και οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων
Aναλυτική καταγραφή των κονδυλίων που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τον έλεγχο της παραβατικότητας στα ταμεία και το «πάγωμα» των συντάξεων ζήτησε η Τρόικα με email που απέστειλε τα ξημερώματα στο υπουργείο Εργασίας.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου  τονίζουν ότι  το αίτημα για διευκρινήσεις είναι σύνηθες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα,  καθώς πολλές φορές έχουν αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την εξοικονόμηση κεφαλαίων από  οφειλές, ελέγχους και διασταυρώσεις.

Η αντιπρόταση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος  από τρείς δράσεις: τον έλεγχο της παραβατικότητας για τις συντάξεις χηρείας , τα οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων καθώς και από το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, το πάγωμα των συντάξεων τα δύο επόμενα έτη (2016 και 2017) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 0,18% του τρέχοντος κόστους, ήτοι 50 εκατ. ευρώ το 2016 και 0,50% ή 140 εκατ. ευρώ, το 2017. Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο και για μακροχρόνια οφέλη που θα προέλθουν από το «πάγωμα» με στόχο την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο email του οικονομικού επιτελείου προς την Τρόικα  επισημάνθηκε,  επίσης, ότι θα εξοικονομηθούν κεφάλαια μέσω των ηλεκτρονικών  διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους καθώς το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι τα επιδόματα αποτελούν μία από τις  τελευταίες «γκρίζες» ζώνες του ασφαλιστικού συστήματος, όπου διαπιστώνεται παραβατικότητα.
Κλείσιμο

Κάθε μήνα, 664.862 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαία οικογενειακά επιδόματα 38,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 462.500.000 ευρώ ετησίως. Με την εφαρμογή των διασταυρωτικών ελέγχων με το μητρώο ΑΜΚΑ και το φορολογικό μητρώο, προκύπτουν συνταξιούχοι που δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου, που έχει ήδη ξεκινήσει, το  5% δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις  και αποφασίστηκε η διακοπή χορήγησης των επιδομάτων. Εκτιμάται πως η ετήσια εξοικονόμηση από το μέτρο  θα κυμανθεί  23,1 έως 37 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Θα ελεγχθούν ηλεκτρονικά οι συντάξεις χηρείας για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται σε πραγματικούς δικαιούχους. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «Ηλιος», το συνολικό ποσό που καταβάλλεται στα μέλη της οικογένειας των εκλιπόντων συνταξιούχων, που λαμβάνουν επίσης τα δικά τους συνταξιοδοτικά μετά 3 χρόνια από τον θάνατο, είναι 1.027 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η διασταύρωση των στοιχείων και η πλήρης εφαρμογή των περικοπών αναμένεται να παραγάγουν εξοικονόμηση μεταξύ 8% και 12%, δηλαδή 82 έως 123 εκατ. ευρώ ετησίως.πό το θάνατο, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης αυτής.

Τα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή, στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, οπότε λαμβάνει ολόκληρη τη δικαιούμενη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης