Την επόμενη βδομάδα η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Την επόμενη βδομάδα η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Πληροφορίες θέλουν την απόφαση να σχετίζεται με τον επικείμενο ανασχηματισμό - Πώς ερμηνεύουν στο υπ.Οικονομικών την αναβολή δημοσιοποίησης της έκθεσης για την Ελλάδα

Την επόμενη βδομάδα η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Αναβάλλεται για την άλλη εβδομάδα η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ αλλά και η τηλεδιάσκεψη με τον Πόουλ Τόμσεν που αρχικά είχε προγραμματιστεί για χτες Τετάρτη.

Αυτό ανέφερε πηγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χωρίς να διευκρινίζει όμως την αιτία της καθυστέρησης ή τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής τους.

Συγκεκριμένα, η πληροφόρηση από το Γραφείο Τύπου του ΔΝΤ αναφέρει τα εξής:

«SEVERAL SUBSCRIBERS RECEIVED THIS NOTIFICATION YESTERDAY. THE PUBLICATION OF THE STAFF REPORT AND THE CONFERENCE CALL ARE NOT TAKING PLACE TODAY, BUT NEXT WEEK. YOU WILL RECEIVE A NOTIFICATION WITH THE PUBLICATION DETAILS IN THE COMING DAYS» («Αρκετοί συνδρομητές έλαβαν αυτή την κοινοποίηση εχθές. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προσωπικού και της τηλεφωνικής διάσκεψης δε θα λάβουν χώρα σήμερα, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα. Θα λάβετε ενημέρωση με τις λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης τις επόμενες ημέρες»).

Κλείσιμο
Τι λένε στο υπουργείο Οικονομικών

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν πάντως πως η έκθεση της 5ης αξιολόγησης από το ΔΝΤ έχει τελειώσει και το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί και παραδοθεί στο τμήμα Επικοινωνίας του Ταμείου για να δημοσιοποιηθεί, οπότε η καθυστέρηση οφείλεται σε εσωτερικούς λόγους της υπηρεσίας. Επίσημες διευκρινίσεις μπορεί να δοθούν το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην Ουάσινγκτον.
Πότε επρόκειτο να δοθεί η έκθεση του ΔΝΤ

Η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είχε προγραμματιστεί να δοθεί στις 6 χθες το απόγευμα (στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), αλλά θα δημοσιοποιούνταν στις 12 το μεσημέρι (στις 7 σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, μία ώρα νωρίτερα (στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) είχε προγραμματιστεί ενημέρωση δημοσιογράφων από τον κ. Τόμσεν γύρω από την έκθεσή του, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης.

Το πρωί της Πέμπτης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί αναβλήθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης έκαναν λόγο για τεχνικό θέμα επισημαίνοντας ότι η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί, εκδοχή που πλέον αποσύρεται λόγω της νεότερης τοποθέτησης του ΔΝΤ ότι η έκθεση για την ελληνική οικονομία θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη βδομάδα.

Ο ανασχηματισμός είναι η αιτία;

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή σχετίζεται με τον επικείμενο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Ενδεικτική είναι και η δήλωση πηγής εκτός Ταμείου στο mignatiou.com: «Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεργάζονται στενά και καλά με τους αρμοδίους υπουργούς, και θα προτιμούσαν να μην γίνουν αλλαγές, ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, δεν επιθυμούν παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας».

Υπήρχαν επίσης πληροφορίες που μιλούσαν για ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να ικανοποιηθούν τα ενδεχόμενα κενά που είχε διαψεύσει ο υπουργός Οικονομικών.

Η όλη αυτή εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο καθώς είναι ο τρίτος κρίκων που προστίτεθεται στην αλυσίδα δηλώσεων Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ. Εμμέσως πλην σαφώς διαφαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους πιστωτές θα έχουν πολλά επεισόδια ακόμα και η γραμμή χάραξης της οικονομικής πολιτικής θα παραμείνει σε κύκλο ισχυρών πιέσεων.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συζήτησε την έκθεση Τόμσεν και αποφάσισε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Ράις, κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφθεί την Αθήνα μετά το καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης